ARAGONÈS I PUIGDEMONT ES REUNEIXEN A WATERLOO: L’ALTRE DESGEL ENTRE JxCAT I ERC

“Aragonès i Puigdemont, l’altre desgel”.
El president es desplaça a Waterloo per reunir-se amb el líder de Junts per primera vegada des que va ser investit. Els indults imminents, la represa de la taula de diàleg i les visions diferents sobre com fer avançar el procés marquen la cita i la posterior compareixença conjunta.
( JOAN SERRA )

Són dies de desgel institucional entre l’Estat i la Generalitat a les portes dels indults. Ho demostren els missatges coordinats de “concòrdia” entre el govern espanyol i les elits per abonar el terreny a la mesura de gràcia, i també la voluntat de Pere Aragonès de treure pols a la Declaració de Pedralbes del 2018 per reprendre la negociació amb l’Estat per superar el conflicte polític. El president de la Generalitat, però, té entre mans un altre esforç de distensió que començarà a concretar aquest divendres a Waterloo, on té previst reunir-se, a partir de les 12 del migdia, amb Carles Puigdemont.

Aragonès i el líder de Junts protagonitzaran després una compareixença conjunta, escena inusual entre els dirigents dels dos partits en els últims temps, marcats per les mirades de reüll. La negociació extenuant per formar Govern ha deixat un pòsit encara empeltat de la legislatura anterior, plena de discrepàncies, i les friccions no han desaparegut del tot un cop ha arrencat la maquinària de l’executiu. Aquesta setmana, per exemple, ha estat notable, de portes endins, l’enrenou per la presència del Govern al sopar del Cercle d’Economia amb el rei, al qual finalment el vicepresident Jordi Puigneró va declinar assistir tot i haver confirmat abans la seva presència.

Gestos com aquest exemplifiquen fins a quin punt les carpetes del dia a dia es veuen afectades per les discrepàncies de fons, encara no resoltes i emmascarades pels primers compassos administratius del Govern, pels indults i per la represa del diàleg amb l’Estat. Puigdemont i Aragonès no han perdut mai del tot el contacte -en els pitjors moments de la negociació pel nou executiu van connectar-se telemàticament-, però ara tenen intenció de normalitzar la relació institucional. En aquest cas, la reunió és un missatge en si mateix. I una manera, també, de reconèixer el lideratge de Puigdemont, que té el deure pendent de reformular el Consell per la República. Si hi ha d’haver desgel entre Junts i ERC, fotografies com les d’aquest divendres seran més freqüents.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (18-6-2021)

233 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: