ARAGONÈS I PUIGNERÓ INTENTEN TANCAR LA PENÚLTIMA CRISI SOBRE LA TAULA DEL DIÀLEG

(NÚRIA ORRIOLS )
Després de la tempesta arriba la calma. O almenys, al Govern de Catalunya, intenten que hi arribi. 48 hores més tard de la crisi oberta entre Esquerra i Junts per quina havia de ser la composició de la delegació catalana a la taula de diàleg, aquest dijous el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, s’han reunit per intentar girar full de les discrepàncies d’aquesta setmana -que van arribar al punt que la delegació de JxCat va ser exclosa de la taula de diàleg- i cohesionar el Govern per tirar endavant el pla de la legislatura i el debat de política general. En la trobada, s’han conjurat per “aïllar” l’executiu del “soroll” dels últims dies i assegurar-se que no es nota en la gestió quotidiana dels departaments.

La reunió l’ha publicitat a primera hora el president en una entrevista a Rac1, on ha dit que hi anava per explicar de primera mà al vicepresident “tota la informació necessària” de la reunió de la taula del dia abans al Palau de la Generalitat. Un primer senyal de fair play,ja que això significa que vol seguir intentant implicar els de Carles Puigemont en el diàleg, malgrat que per ara n’estiguin fora. Aragonès busca transmetre que les discrepàncies entre els dos partits són d’estratègia política en clau de Procés, però que no haurien d’afectar en el dia a dia del Govern. “El Govern està funcionant bé, i ho farà molt millor si tot acompanya. Tinc confiança en tots els membres de l’executiu”, ha resolt. Fonts de Presidència asseguren que en la reunió Aragonès ha demanat “lleialtat” a Puigneró, en la línia de com ho va fer dimarts quan va esclatar crisi. Lleialtat perquè, insisteixen, a principis de juliol ja s’havia convingut que els membres de la taula de diàleg haurien de ser només membres del Govern. Fonts republicanes admeten que el nou xoc entre socis revifa les tensions històriques entre els dos partits, però que els dos saben que ningú “pot anar més enllà”. És a dir, que no hi ha risc de ruptura del Govern.

Fonts de vicepresidència asseguren que la cimera ha anat “bé” i que han estat d’acord en calmar els ànims. També confirmen que el president els ha donat trasllat de com va anar la reunió de la taula de diàleg i la trobada entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president català. En tot cas, això no vol dir que algú renunciï a les seves posicions, al contrari: Aragonès manté que només els consellers poden assistir a les trobades amb el govern espanyol i Junts es reafirma en que la seva delegació, que inclou dos expresos polítics, és l’adequada. Això implica, de moment, que JxCat continuarà sense representació a la taula de diàleg i que el pes de les converses amb la Moncloa recaurà a Esquerra. D’aquesta manera intenten esvair els dubtes sobre un possible trencament, que cap de les dues parts contempla a hores d’ara malgrat la tensió d’aquesta setmana. “El Govern funciona bé”, asseguren en al·lusió als projectes sectorials en marxa. “Hi ha molta feina per fer”, afegeixen.
Artadi afirma que Aragonès només representava a Esquerra a la taula de diàleg

Malgrat l’intent de reconciliació per fer funcionar el Govern, aquest matí a primera hora encara cuejava la crisi a través de diverses declaracions als mitjans de comunicació. La calma, entre Esquerra i Junts, mai és absoluta. La més dura ha sigut la portaveu i vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, que en declaracions a Ràdio 4 ha dit que en la trobada d’ahir Aragonès només representava “Esquerra Republicana” i no al conjunt dels catalans. Ni tant sols al Govern. “Ahir a la taula hi havia asseguda la minoria de l’independentisme”, ha dit. Tanmateix, altres dirigents de Junts, com Puigneró o l’exconseller Jordi Turull, s’han expressat en altres termes: han reconegut la legitimitat a Aragonès per representar la Generalitat després que els consellers de Junts avalessin -a través d’una abstenció al consell executiu- la delegació proposada per Esquerra.
El Pacte dels dos Peres

El soci de qui depèn l’estabilitat del Govern, la CUP, també ha tensat la corda. La diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que fins ara la taula de diàleg “només ha servit perquè ERC i Junts se la tirin pel cap” i ha afegit que mentre que l’independentisme en surt “debilitat”, Sánchez se’n va reforçat. Malgrat que caigut el projecte d’ampliació de l’aeroport, sobre el que la CUP era molt crític, els anticapitalistes segueixen sense garantir que donaran suport als pressupostos. “Hauran de demostrar que la CUP és el seu soci preferent posant sobre la taula allò per què es va investir Aragonès”, ha dit.

El dia després

El dia després de la reunió de la taula no ha servit per aclarir massa més interrogants. Les dues parts, govern espanyol i govern català, han insistit en què a partir d’ara les trobades seran discretes i que només es faran públiques quan s’hagi d’anunciar algun acord. Mentre el temps passa, cada part segueix fent bandera de les seves reivindicacions. Aragonès, en una entrevista al New York Times, ha tornat a insistir que buscarà la manera d’encaixar un referèndum en la legalitat actual. El juny passat ja plantejava que no era necessari ni tocar la Constitució. Des del govern espanyol, que continua negant taxativament el referèndum, també han mostrat un tarannà dialogant i el ministre Félix Bolaños fins i tot ha animat a Junts a sumar-se a la taula. Tot i això, ha deixat anar una frase que no ha sigut massa ben rebuda en l’independentisme. Per ell diàleg és símptoma que “el Procés s’està acabant”.
Informa: ARA.CAT (16-IX-2021)

104 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: