ARAGONÈS TOPA AMB JUNTS PER HAVER ALLARGAT LA MÀ ALS COMUNS SOBRE ELS PRESSUPOSTOS

(ANNA MASCARÓ )

El Govern esprem el calendari per intentar arribar a un acord sobre els pressupostos amb la CUP –que ja ha fixat les seves condicions–, mentre que la possibilitat d’un soci alternatiu genera recels dins la coalició de govern d’ERC i JxCat. S’ha pogut constatar durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, on el fet que el president, Pere Aragonès, hagi allargat la mà als comuns per primer cop per seure a parlar dels comptes ha generat malestar a Junts. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha deixat entreveure que l’oferiment del cap de l’executiu no estava pactat amb el soci de govern. En la seva intervenció dirigint-se al president ha demanat “responsabilitat” per mantenir els acords amb les tres forces independentistes de la investidura en els pressupostos i li ha retret que obri la porta a “majories no acordades”, en al·lusió als comuns. “Necessitem una estratègia compartida de la majoria del 52% i també uns pressupostos”, ha reclamat Batet.

Aragonès, però, creu que allargar la mà a En Comú Podem té avantatges: el president ha defensat que no exclou la majoria independentista, a diferència d’altres forces com el PSC, que també s’ha mostrat disposat a tramitar els pressupostos. “Som una majoria plural i diversa, i això obliga a cedir i plantejar nous reptes”, ha dit Aragonès defensant el seu posicionament, i ha afegit que optar per altres socis com els socialistes “trencaria” la majoria independentista –la CUP i el PSC ja han dit que són incompatibles en un mateix pacte.

Els dards entre socis, però, no s’han acabat aquí. La portaveu del grup d’ERC, Marta Vilalta, en la seva pregunta al president, ha tornat a demanar el suport de la CUP per fer front a “temptacions sociovergents” –cosa que ha provocat gestos de desaprovació a la bancada de Junts– i ha reclamat als anticapitalistes que es facin “seus” els pressupostos del Govern. “Tenim l’oportunitat de deixar sense arguments els que esperen que l’independentisme no sigui la base de la majoria”, s’hi ha abonat després el president Aragonès en referència al PSC.

Sabent-se el soci alternatiu predilecte del president, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha tornat a demanar a Aragonès que s’assegui a negociar amb ells. Ho ha aconseguit poc després en una reunió al Parlament a la que, a més del president, han assistit la mateixa Albiach i els diputats David Cid i Joan Carles Gallego. Les seves condicions: un psicòleg i un dentista públic, mesures per a la transició ecològica i més inversions en trens i menys en carreteres. “Ens hem ofert per negociar i perquè aquesta vegada hi hagi pressupostos a tot arreu, perquè aquesta situació s’ho mereix”, ha subratllat tot ampliant els pactes potencials a l’Estat i l’Ajuntament de Barcelona. Fonts consultades per l’ARA expliquen que la consigna per part d’Aragonès és clara i així l’ha transmès en una reunió que, també al Parlament, ha fet amb els diputats d’ERC: l’aposta és acordar els pressupostos amb els comuns si la CUP es manté en el no. Davant dels diputats del seu grup fins i tot ha verbalitzat que, en cas que Junts insisteixi en vetar els comuns -amb propostes similars a les de la CUP- forçaran la màquina perquè els de Carles Puigdemont s’hagin de posicionar amb claredat. “Votaran en contra dels seus propis pressupostos?”, asseguren les fonts que s’ha preguntat el president.

També hi ha hagut reunió amb la CUP i fins i tot amb el PSC. Després de la sessió de control, el president i el conseller d’Economia, Jaume Giró, s’han trobat amb els cupaires per analitzar les propostes de l’esquerra anticapitalista i després les cúpules d’ERC i Junts han dinat a la Casa dels Canonges per les desavinences evidenciades durant el ple. Segons ha pogut saber l’ARA, la trobada l’ha encapçalat el cap de l’executiu i hi eren presents el vicepresident, Jordi Puigneró; el conseller d’Economia, Jaume Giró; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i representants dels dos partits polítics. S’ha repetit la mateixa cimera, de fet, que hi va haver aquest dimarts al Palau de la Generalitat després del consell executiu i que havia de servir per acordar l’estratègia de negociació dels comptes. El pacte, però, no ha durat més de vint-i-quatre hores: durant el ple ja s’han esbombat les divergències
Informa:ARA.CAT (17-XI-2021)

133 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: