ARGIMON: ” ESTEM EN UN MOMENT CRÍTIC “

( ANTONI BASSAS )

“Aquesta pel¡lĂ­cula ja l’hem passada. Ara comença una pel¡lĂ­cula semblant, però els remakes es poden canviar. Estem en un moment crĂ­tic: sabem que la infecciĂł incrementarĂ , vindrĂ  el gruix de les vacances d’estiu, hi haurĂ  mĂŠs mobilitat”. Ho ha afirmat el nou secretari de Salut PĂşblica de Catalunya, Josep Maria Argimon, en una entrevista a l’Ara amb Antoni Bassas, en què ha alertat que hi ha transmissiĂł comunitĂ ria al SegriĂ , malgrat que la situaciĂł sembla estabilitzar-se, i tambĂŠ a l’Hospitalet de Llobregat, en zones de Barcelona i Figueres, i diversos brots arreu del paĂ­s “on no podem fallar”. Segons Argimon, tot i que les dades del juliol es poden comparar amb les del febrer, no significa que l’agost sigui un nou març. Ara, ha defensat, sabem mĂŠs coses del virus, es fan rastrejos per seguir les cadenes de transmissiĂł i se sap com tractar la malaltia als hospitals i com ens podem protegir del covid-19.

De fet, Argimon ha dit que afronta el cĂ rrec amb l’objectiu de “transmetre la corresponsabilitat de tots” per aturar el virus. De l’administraciĂł, que capacitarĂ  el sistema perquè en uns dies es puguin fer 30.000 PCR diĂ ries, però tambĂŠ de la ciutadania, a qui ha demanat autovacunar-se amb “l’Ăşnica vacuna eficaç” que ara hi ha contra el virus: mascareta –que “malauradament” haurem de portar fins que no hi hagi vacuna–, distĂ ncia, rentat de mans i “limitar el contacte social”.

Argimon ha assegurat que això no vol dir “no tenir contacte social”, sinĂł que no cal que siguin reunions “amb 8, 10 o 15 persones” i un dia amb una colla i l’endemĂ  amb una altra. Tampoc vol dir, ha afirmat, que no es pugui anar a les segones residències. Als que ho facin, això sĂ­, els demana “responsabilitat”: “Si vaig a una segona residència no ĂŠs per aglomerar-me, ni sortir desaforadament. Hem de tenir la responsabilitat de fer a fora el mateix que farĂ­em a casa”, ha dit.

En aquest sentit, ha demanat “no estigmatitzar els joves”, sinĂł posar el focus en els “entorns” on la mascareta, les distĂ ncies i el rentat de mans “sĂłn mĂŠs difĂ­cils de mantenir”: “És per les mateixes caracterĂ­stiques de l’oci nocturn, no tant perquè sigui gent jove”, ha assegurat, en relaciĂł a la possibilitat que el Govern decreti el tancament de tot l’oci nocturn del paĂ­s.

Tot plegat, perquè “el paĂ­s no pot arribar i no hem de voler arribar al confinament” que es va decretar al març. “Hem de prendre precaucions. El que no pot fer un paĂ­s ĂŠs obrir i tancar, obrir i tancar, perquè l’economia s’enfonsa. I l’economia ĂŠs salut. La pobresa ĂŠs la pitjor malaltia que hi ha”, ha assegurat.

“Jo no vaig contractar Ferrovial”

Argimon ha detallat que ara hi ha la capacitat tècnica de fer 24.000 PCR diĂ ries, però que el dia 10 d’agost se’n podran fer fins a 30.000, i tambĂŠ ha explicat com serĂ  el circuit de rastreig que es posarĂ  en marxa per detectar els contactes estrets que hagin estat almenys 15 minuts i sense mesures de prevenciĂł amb algĂş que hagi donat positiu. Els gestors covid que treballaran als CAP –n’hi haurĂ  uns 400– preguntaran per la llista de persones amb qui ha estat el sospitĂłs. Si finalment aquest sospitĂłs ĂŠs positiu, els rastrejadors faran les trucades als contactes i se’ls recomanarĂ  anar al CAP a fer-se la prova PCR. Ara s’estĂ  començant a contractar els agents covid, i Salut PĂşblica tĂŠ l’esperança que, si es compleixen les mesures de prevenciĂł, el nombre de contactes estrets sigui “mĂŠs baix de l’esperat”.

Amb aquests contractes estrets s’hi contactarĂ  per telèfon, a travĂŠs dels rastrejadors contractats amb el polèmic acord amb Ferrovial. Argimon ha afirmat que ell no va fer aquest contracte perquè no ĂŠs ni de l’Institut CatalĂ  de la Salut ni de l’Agència de Salut PĂşblica, sinĂł que estĂ  “lligat al SEM”, i ha deixat clar que no sap si encara segueix en vigor o no –el Govern va dir que el volia rescindir.

Encara sobre les polèmiques del Govern, Argimon ha intentat desmarcar-se de les tensions entre els socis de govern, desprĂŠs que es fes pĂşblic que el seu nomenament es va precipitar quan el president de la Generalitat, Quim Torra, va urgir la consellera de Salut, Alba VergĂŠs, a fitxar algĂş per a la vacant que hi havia des de feia gairebĂŠ dos mesos per la dimissiĂł de Joan Guix. “Tinc els cabells blancs. Les tensions polĂ­tiques em preocupen poc”, ha dit, lacònic.

La tardor: vacuna de la grip als sanitaris i escoles obertes

Argimon ha dit que caldrĂ  veure com evoluciona la pandèmia per prendre noves decisions, però el que sĂ­ que ha deixat clar ĂŠs que un “objectiu clar” ĂŠs que el 100% del personal sanitari es vacuni contra la grip i, de la resta de ciutadans, “evidentment ĂŠs millor” que tambĂŠ ho facin durant la tardor.

Una tardor que estarĂ  marcada, a nivell educatiu i polĂ­tic, per la tornada a l’escola i les anunciades eleccions al Parlament de Catalunya. Si bĂŠ s’ha mostrat mĂŠs escèptic sobre si es podran celebrar els comicis –”Veurem com va l’epidèmia”, ha dit–, ha sigut mĂŠs clar en relaciĂł al curs escolar. “Ha de començar, amb les mesures que s’han dictaminat i sabent que serĂ  un curs complicat, però hem de començar”, ha afirmat. I ha conclòs: “Amb totes les precaucions, la vida ha de seguir”.

Informa:ARA.CAT (23-7-2020)

179 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: