ARRIBA L’AGOST MÉS POLÍTIC DE LA HISTÒRIA I D’ALT VOLTATGE

Arriba l’agost més polític de la història.

La constitució del nou parlament espanyol, el dia 17, les negociacions per a decidir qui el presideix i el començament de les negociacions sobre la investidura convertiran l’agost en un mes completament inusual i d’alt voltatge polític.

Les eleccions espanyoles del 23 de juliol han creat una situació insòlita l’agost que comença demà. El mes que sempre és el de vacances de la classe política deixarà de ser-ho. Hom no espera que els intents de formar govern arribin abans del mes de setembre, però durant l’agost hi ha moltes fites que obligaran a mantenir la tensió informativa.

La primera serà la proclamació oficial dels resultats el dia 8, dimarts de la setmana vinent. Aquell dia, una vegada resolts tots els recursos, es proclamaran de manera oficial els resultats i les juntes electorals expediran les credencials perquè els diputats i senadors puguin presentar-se al congrés i al senat per acreditar-se.

L’acreditació hauria de conduir al 17 d’agost, que és la segona data marcada en el calendari, perquè a les 10.00 es constituiran, simultàniament, cadascun en la seu corresponent, el congrés i el senat espanyols. És el dia en què els parlamentaris trien els presidents i les meses de les cambres. I aquell mateix dia, la persona que ocupi la presidència de la cambra baixa es desplaçarà al palau de la Zarzuela per informar-ne Felip de Borbó.

Això vol dir que els partits polítics han de negociar, abans del dia 17, els noms i els partits que tindran representació en les meses de les cambres i, sobretot, qui ostenta la presidència del congrés. No s’espera que sigui un debat fàcil, perquè el Partit Socialista considera que el president hauria de ser un membre del seu partit, però necessita els vots de Junts per a aconseguir-ho. Per aquest motiu el PSOE ja ha començat a llançar globus sonda com ara dir que donaria suport al fet que els set parlamentaris de Junts i els set d’Esquerra Republicana tinguessin un grup parlamentari propi.

El següent pas es farà el dilluns 21, quan és previst que Felip de Borbó comenci la ronda de contactes amb els partits polítics per a decidir a qui encarrega de sotmetre’s a la sessió d’investidura. No és obligatori que sigui Alberto Núñez Feijóo, perquè el Borbó, constitucionalment, ha de decidir qui creu que té més suports per a aconseguir de ser president del govern. De tota manera, el PP posarà tota la carn a la graella per ser el primer a intentar-ho, fins i tot sabent com sap que no hi té cap possibilitat.

Finalment, el 24 d’agost es constituiran els grups parlamentaris i les comissions del nou congrés i començarà a funcionar tota la maquinària política del parlament per encarar un mes de setembre en el qual forçosament un candidat o un altre, Feijóo o Sánchez, hauran d’intentar d’obtenir els vots per a ser president del govern espanyol.
Informa:VILAWEB.CAT (31-VII-2023)

51 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: