ARXIVEN LES QUERELLES PER “LESA HUMANITAT” CONTRA LA CÚPULA POLICIAL PER L’1-O

El jutge instructor de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha decidit arxivar les querelles per lesa humanitat interposades per diversos particulars contra la cĂşpula de les policies espanyoles per l’actuaciĂł dels cossos durant l’1-O, segons ha avançat TV3.

El jutge ha al¡legat que “ni s’aporten ni consten mĂ­nimament acreditades dades o elements objectius que permetin la imputaciĂł” i tambĂŠ ha afirmat que la seva actuaciĂł va ser “proporcionada” i “legĂ­tima”. La querella ―continua el jutge― “no tĂŠ el mĂ­nim rigor” i no hi ha proves que sustentin les afirmacions que van realitzar els querellants, que van plantejar que l’1-O hi va haver un “atac indiscriminat” a la poblaciĂł civil planejat per un comandament Ăşnic de la Policia i GuĂ rdia Civil.

El fiscal es va oposar a la querella en un escrit en el qual va subratllar que en el camĂ­ cap a la independència es va actuar “sabent que amb això es corria el risc que es produirien altercats greus i alteracions d’ordre pĂşblic” amb “grans possibilitats de risc i inseguretat per a la poblaciĂł”.

El jutge, en la mateixa lĂ­nia, assenyala que els promotors de l’1-O van sotmetre els ciutadans, als quals van cridar a participar, a un “escenari indiscutible de risc en oposar-se als agents de policia que assistirien a complir les seves funcions per mantenir l’ordre constitucional”. “Davant aquests esdeveniments, l’Estat tenia l’obligaciĂł d’utilitzar tots els mitjans necessaris de què disposava per mantenir la seguretat pĂşblica i restituir l’ordre constitucional que s’havia alterat”, argumenta el jutge Moreno.

El magistrat afirma que les forces i cossos de seguretat van respondre a “greus i violentes alteracions d’ordre pĂşblic” i recalca que la seva actuaciĂł va ser “legĂ­tima” davant l’intent de subvertir l’ordre constitucional i “proporcionada” a la vista “de les xifres d’altercats produĂŻts, al nombre de lesionats i a l’entitat dels mateixos”.

Nou dels ferits a les cĂ rregues de la Policia Nacional i la GuĂ rdia Civil durant l’1-O del 2017, juntament amb l’AssociaciĂł d’Afectats de l’1-O, l’AssociaciĂł Advocada per la DemocrĂ cia de Lleida i l’AssociaciĂł Atenes de Juristes pels Drets Civils, havien presentat a l’Audiència Nacional la querella per un delicte de lesa humanitat.
Informa:ELNACIONAl.CAT (15-11-2019)

288 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: