AVIAT EN CATAL√Ä ELS ANUNCIS DELS TRENS REGIONALS…FRANCESOS

Els anuncis en els trens regionals de la SNCF aviat en català
Fins ara el catal√† era completament absent en la xarxa ferrovi√†ria francesa, un cas gaireb√© √ļnic pel que fa a les destinacions transfrontereres

Molt aviat els anuncis fet en els trens que fan el trajecte Tolosa-Portbou tindran anuncis sonors en català, segons avança Ràdio Arrels. Fins ara ni tan sols els TGV en direcció de Barcelona ni els anuncis a l’estació de Perpinyà es fan en llengua nostra. Fa mesos que la SNCF i la Regió Occitanie treballen per equipar els combois de tipus Regiolis per tal de fer la difusió dels anuncis en català.

La posada en funci√≥ √©s prevista pel final d‚Äôaquest mes de desembre. Ser√† la primera vegada que trens francesos utilitzaran el catal√† tant en els trens com en les estacions. Es preveu tamb√© afegir m√©s endavant l‚Äôoccit√† i generalitzar a totes les l√≠nies de la Regi√≥ la pres√®ncia de les lleng√ľes dites regionals.

La retolació és també generalment només en francès a tot arreu excepte a les grans estacions com ara Perpinyà on es pot llegir l’anglès i el castellà, a Catalunya Nord el tram Perpinyà-Vilafranca, com entre Salses i Portbou a les parades el nom dels vilatges és ja en la toponímia original, falta només la línia emblemàtica del tren groc.

Les xarxes ho recullen i comenten que, com sempre, no passa de ser una mica de peixet emmarcat en una concepció de la cultura catalana com a pur folklore i prou, però també admeten que, malgrat tot, és una bona notícia.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (1-12-2020)

146 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: