AVIAT EN CATALÀ ELS ANUNCIS DELS TRENS REGIONALS…FRANCESOS

Els anuncis en els trens regionals de la SNCF aviat en català
Fins ara el català era completament absent en la xarxa ferroviària francesa, un cas gairebé únic pel que fa a les destinacions transfrontereres

Molt aviat els anuncis fet en els trens que fan el trajecte Tolosa-Portbou tindran anuncis sonors en català, segons avança Ràdio Arrels. Fins ara ni tan sols els TGV en direcció de Barcelona ni els anuncis a l’estació de Perpinyà es fan en llengua nostra. Fa mesos que la SNCF i la Regió Occitanie treballen per equipar els combois de tipus Regiolis per tal de fer la difusió dels anuncis en català.

La posada en funció és prevista pel final d’aquest mes de desembre. Serà la primera vegada que trens francesos utilitzaran el català tant en els trens com en les estacions. Es preveu també afegir més endavant l’occità i generalitzar a totes les línies de la Regió la presència de les llengües dites regionals.

La retolació és també generalment només en francès a tot arreu excepte a les grans estacions com ara Perpinyà on es pot llegir l’anglès i el castellà, a Catalunya Nord el tram Perpinyà-Vilafranca, com entre Salses i Portbou a les parades el nom dels vilatges és ja en la toponímia original, falta només la línia emblemàtica del tren groc.

Les xarxes ho recullen i comenten que, com sempre, no passa de ser una mica de peixet emmarcat en una concepció de la cultura catalana com a pur folklore i prou, però també admeten que, malgrat tot, és una bona notícia.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (1-12-2020)

200 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: