AVIAT: LES INSTITUCIONS EUROPEES INTERVINDRAN EN EL CONFLICTE CATALÀ

” El tercer home”
Els propers mesos les instàncies europees intervindran més que mai en el conflicte amb l’estat

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, durant la lectura de les conclusions sobre el cas Junqueras a Luxemburg (Fotografia: ACN)
( ANDREU BARNILS )
Aquest Nadal, Carles Puigdemont, és reconegut eurodiputat al Parlament europeu. Toni Comín, també. Fi de l’ostracisme oficial, que no polític. El mateix dia que això passa, la sentència d’Oriol Junqueras de 13 anys de presó, anul·lada, revisada, o censurada. I pocs dies després, s’anuncia que la defensa de Clara Ponsatí cita a declarar Mariano Rajoy i Pedro Sánchez en un judici celebrat a Escòcia entre estelades. Per si fos pocs, el jutge Llarena, condemnat a Bèlgica per la nefasta instrucció que va fer. I finalment, els policies espanyols que van posar balises els cotxes de Puigdemont, identificats. Els finals feliços que acabeu de llegir són meus. Tota la resta, no, que tots els casos citats són efectivament en curs. És impactant si es llegeixen tots els fronts que l’estat espanyol lluita a Europa en aquests moments.

Efectivament, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s’ha de pronunciar sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, es creu que per Nadal. Si Oriol Junqueras guanya, no podria ser eurodiputat, però sí que podria veure com la seva sentència queda afectada, veurem si anul·lada i tot. Riurem. El cas podria tenir implicacions per Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats com ell, que sí que podrien anar a l’Eurocambra. Aquest divendres el president del parlament europeu, David Sassoli, ha afirmat que acataria la sentència. Com il·lustra bé Jordi Barbeta, un exèrcit de funcionaris de l’estat treballen plens d’angoixa perquè el cas de Junqueras no els acabi explotant, Puigdemont no es passegi per Europa, i Comín no s’activi.

També sabem que el 12 de desembre és la data que el judici a la consellera Clara Ponsatí comença a Escòcia. I les intencions de la professora de Saint Andrews són clares: ‘Clara vol deixar clar que els polítics espanyols que han abusat de l’estat de dret també seran exposats a escrutini durant la nostra defensa’,afirmava el seu advocat deu dies enrere. Ponsatí a l’atac.I afegia el lletrat Aanwar: ‘Si hem de portar algú davant la justícia, hauria de ser l’estat espanyol per l’orgia de violència contra el poble català, pels seus assalts al dret de vot, dret de protesta, i dret fonamental d’autodeterminació’. La defensa de Ponsatí tenia preparada fa mesos una llista dels ministres del govern Rajoy (PP) per demanar al jutge escocès que els cités com a testimonis en el cas Ponsatí. Finalment l’euroordre es va aturar. Ara que s’ha reactivat, i després de les paraules d’Aanwar, m’oloro que recuperaran la llista. Ves que no l’ampliïn.

Finalment, Llarena té pendent la demanda presentada contra ell per violar la ‘llibertat d’expressió, els procediments judicials i la presumpció d’innocència’ durant la fase d’instrucció. ‘Aquest litigi està en fase d’al·legacions escrites que s’espera que finalitzi a finals d’any’, segons llegeixo a la nota ‘El trencaclosques judicial de l’independentisme a l’exterior’ que ahir va penjar l’Agència Catalana de Notícies, que afegeix: ‘Puigdemont també va denunciar a Bèlgica un presumpte espionatge després de trobar un geolocalitzador al seu cotxe (…) Malgrat que un jutge instructor va arxivar el cas abans de l’estiu, el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va decidir aquest setembre reobrir la investigació per trobar els responsables del seguiment’

Hem estat dos anys preguntant-nos quants independentistes més passarien pels jutjats espanyols. Potser va sent hora que comencin a preguntar-se ells quants ultranacionalistes espanyols passaran pels jutjats europeus.
Informa:VILAWEB.CAT (24-11-2019)

367 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: