AVÍS A PUIGDEMONT: LLARENA EMET L’ORDRE DE DETENCIÓ CONTRA PONSATÍ SI TORNA A CATALUNYA

Llarena emet l’ordre de detenció a l’Estat contra Ponsatí.
El jutge del Tribunal Suprem ho fa per no haver justificat la incompareixença davant del tribunal el passat 24 d’abril.
(J.A – BARCELONA)

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha emès una ordre de detenció a l’Estat espanyol contra l’exconsellera i eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, per no haver justificat la seva incompareixença davant el jutge el passat 24 d’abril.

Ponsatí estava citada perquè Llarena li comuniqués el seu processament per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó, però la seva defensa va al·legar en un escrit presentat aquell mateix dia que tenia dos compromisos a Brussel·les que resultaven “incompatibles” amb la seva citació a Madrid.

El magistrat considera que no ha “justificat amb una causa legítima” la seva incompareixença i afegeix que tot apunta que “la investigada ha desatès voluntàriament i injustificada la citació judicial”. També recorda que la declaració és “indagatòria” sense perjudici que es pugui deixar sense efecte si la processada, una vegada que conegui aquesta decisió per la seva notificació a les parts, “compareix voluntària i personalment davant l’instructor, com va passar amb dues processades més en aquesta causa, Meritxell Serret i Anna Gabriel”.

A la interlocutòria Llarena recorda que Ponsatí sol·licitava la paralització del procediment judicial per haver-se impulsat davant del Parlament Europeu un procediment d’empara dels privilegis i les immunitats parlamentàries corresponents, però afegeix que l’article 487 de la llei processal preveu “la possibilitat de convertir en detenció una ordre de compareixença quan l’esmentat no justifiqui causa”. Assegura que l’escrit de la defensa de exconsellera argumentava que havia d’atendre les funcions parlamentàries europees, però recorda que “estaven programades a la tarda” del 24 d’abril i la citació era al matí, fet que ho feia “compatible” i suggereix que podia haver demanat una “videoconferència” o haver fet servir “els mitjans de comunicació existents entre Brussel·les i Madrid”. Llarena també argumenta que podia haver demanat un “reajustament de la citació”, ja que sabia amb antelació la data i que “va eludir aquesta previsió”.

El magistrat ha dictat una altra resolució en la que rebutja el recurs de reforma que va plantejar Ponsatí contra la interlocutòria de 28 de març que va acordar la seva llibertat i la citació pel 24 d’abril.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (21-VI-2023)

82 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: