AVÍS D’ÒMNIUM A SÁNCHEZ I IGLESIAS: CAL FER CAS D’AMNISTIA INTERNACIONAL

Fa 764 dies que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó -728 preventivament i només 35 amb sentència ferma-. Aquest dimarts, tant ells com la resta de condemnats per l’1-O han rebut una alenada d’aire per part d’Amnistia Internacional. L’entitat ha fet públic un informe en el qual avisa que lluitarà per l’alliberament dels Jordis, que defensa que cal que sigui immediat. A més, esmena el gruix del redactat de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes catalans. En qüestiona l’essència, que és la interpretació del delicte de sedició que fan els magistrats i que, segons apunten, és una amenaça per als drets col·lectius de llibertat d’expressió i de reunió pacífica i criminalitza les protestes legítimes. Òmnium aprofita l’informe per interpel·lar Sánchez i Iglesias.

En resposta a aquest veredicte, la junta d’Òmnium Cultural ha fet una contundent declaració per exigir l’Estat espanyol que compleixi amb l’exigència de posada immediata en llibertat que fa la principal ONG de defensa dels drets humans a nivell internacional. Hi ha posat veu Marcel Mauri, el vicepresident de l’entitat, que encara presideix Cuixart des de la presó. Més enllà d’insistir una vegada més en l’excarceració, que tal com recorden, han demanat una cinquantena d’organitzacions i personalitats internacionals, des d’Òmnium s’adrecen directament el tàndem Pedro Sánchez-Pablo Iglesias.

“No hi pot haver un govern progressista i defensor dels drets humans que faci cas omís a informes com el d’Amnistia Internacional o les Nacions Unides”, ha afirmat Mauri. Per a Òmnium, el veredicte de l’ONG, “similar al què s’ha produït també en casos de presos polítics a Rússia, Polònia o Turquia, li fa més difícil a l’Estat seguir mirant cap a una altra banda”.

En una setmana expira el termini de l’ONU
En aquest sentit, l’entitat recorda que d’aquí a molt pocs dies, el 27 de novembre, venç el termini que va fixar el grup de detencions arbitràries de Nacions Unides que rebutjava l’empresonament dels presos independentistes catalans. I afegeixen que “és incomprensible la configuració d’un govern progressista a l’Estat que incompleixi els dictàmens dels organismes més rellevants d’Europa i el món en matèria de drets humans”.

El propi Cuixart s’ha fet ressò de l’informe d’Amnistia a través del seu compte de Twitter. A més d’adjuntar el document, avisa que els dos anys i un mes que ja fa que viu entre reixes no el conduiran a “cap renúncia”.

Jordi Cuixart

@jcuixart
.@amnesty: “The Jordis must be released immediately. Legitimate acts of protest and non-violent actions are being wrongfully criminalised”. 763 dies de presó i cap renúncia. #HoTornaremAFer, exercim els drets d’expressió i manifestació pacífica condemnats https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/11/spain-conviction-for-sedition-of-jordi-sanchez-and-jordi-cuixart-threatens-rights-to-freedom-of-expression-and-peaceful-assembly/ …

Spain’s conviction for sedition of Jordi Sànchez and Jordi Cuixart threatens rights to freedom of…
The conviction of the Jordis for sedition violates their rights to freedom of expression and peaceful assembly and they must be immediately released

Informa:ELNACIONAL.CAT (19-11-2019)

244 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: