AVUI, PROTESTA DE L’ANC CONTRA LA VISITA DE FELIPE VI A BARCELONA

La cúpula judicial espanyola i Felipe VI desembarquen a Barcelona amb l’ull posat a Luxemburg.
L’Assemblea Nacional Catalana ha convocat una concentració de protesta al costat de l’auditori del Fòrum, on es farà l’acte del lliurament de despatxos als nous jutges

Felipe VI presidirà l’acte que la cúpula judicial espanyola farà avui a Barcelona per a lliurar els despatxos als 171 jutges de la nova promoció que surten de l’Escola Judicial de Vallvidrera. Amb això es continua consolidant la tradició d’apadrinar els nous jutges després de la interrupció del 2020, quan, arran de la imminència de la inhabilitació del president Quim Torra, la pressió al carrer va fer que el govern espanyol li demanés que no viatgés a Catalunya. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una protesta en contra de la presència de Felipe VI, per dir-li que no és benvingut.

La protesta s’ha convocat a les 15.30 a Barcelona, entre la plaça d’Ernest Lluch i la de Leonardo da Vinci, al voltant de l’auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional, on es farà l’acte. L’any passat l’independentisme no va arribar a fer cap convocatòria pel retorn a Barcelona de Felipe VI, però l’èxit de la mobilització unitària en contra de la cimera hispano-francesa de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron ara fa dues setmanes ha donat aire a l’ANC per a tornar a fer una convocatòria al carrer. Òmnium Cultural no la signa, però també anima a manifestar-se.

La cúpula judicial espanyola es reuneix amb Felipe VI el mateix dia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) farà pública la sentència sobre les limitacions del sistema d’euroordres en casos com el de Lluís Puig, una decisió determinant que marcarà el futur dels exiliats i de la repressió espanyola. Si la sentència donés la raó al jutge Pablo Llarena, podria tornar a dictar una euroordre contra Puig, a qui aquesta vegada li seria més difícil d’evitar-la. En canvi, si el TJUE validés els motius de Bèlgica per a negar-se a lliurar algú a un país on es poguessin vulnerar els seus drets impediria que Puig fos extradit i desmuntaria l’estratègia repressiva a l’exili.

El lliurament de despatxos als nous jutges torna a coincidir amb la crisi enquistada pel blocatge polític a la renovació dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquesta vegada Felipe VI anirà acompanyat de Rafael Mozo, president suplent del CGPJ arran de la renúncia de Carlos Lesmes, que va dimitir per forçar la renovació del CGPJ. També hi haurà la consellera de Justícia catalana, Gemma Ubasart; la ministra espanyola de Justícia, Pilar Llop; la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Eugenia Gay; el president en funcions del Tribunal Suprem espanyol, Francisco Marín Castán; el president de l’Audiència espanyola, José Ramón Navarro; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; i el fiscal general de l’estat espanyol, Álvaro García Ortiz.

L’acte servirà per a beneir el nomenament dels 171 nous jutges, 76 dels quals seran destinats a Catalunya, 5 a les Illes Balears i 1 al País Valencià. Quant a la resta, 3 aniran al País Basc, 8 a les Illes Canàries, 27 a Andalusia, 13 a Castella – la Manxa, 12 a Extremadura, 12 a Galícia, 5 a l’Aragó, 1 a Castella-i-Lleó, 1 a la Rioja i 1 a Múrcia.
Informa:VILAWEB.CAT (31-I-2023)

61 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: