BALEARS: CRIDA A ACTUAR DAVANT L’ “EMERGÈNCIA LINGÜÍSTICA “

Crida a actuar davant l’“emergència lingüística” a les Illes Balears

El Moviment per l’Escola en Català demana a tota la societat que es mobilitzi per preservar la llengua
Set entitats de les Illes Balears han presentat aquest dimarts el Moviment per l’Escola en Català, una plataforma que s’ha proposat revertir la situació d’“emergència lingüística” que viu el català amb una crida a tota la societat a prendre mesures concretes en defensa de la llengua.

Els portaveus de les entitats han recordat que en els darrers quinze anys el català ha perdut parlants i l’ús social de la llengua ha anat caient a poc a poc. El català ha passat de ser la llengua habitual del 45% de la població el 2004, a només el 36,8 % el 2014 en el conjunt de les Illes Balears, una regressió que -remarquen- afecta els quatre territoris insulars i es produeix, molt especialment, entre els joves.

“Aquestes dades són la prova que si no hi feim res, si no hi ha una reacció col·lectiva, començant per les institucions i governs, i acabant per la ciutadania, passant per la societat civil organitzada, hi ha la possibilitat real de perdre el català com a element identificador i vertebrador de la nostra societat illenca, i, per tant, d’eina i element clau de cohesió social”, ha destacat el Moviment, que ha convidat totes les entitats i ciutadans del territori a adherir-se a la carta oberta que hi ha al web llenguaiescola.cat.

En la carta s’exposa la situació del català a les Illes Balears, les seves causes, i es proposen una sèrie de canvis per capgirar la situació, que haurien d’emprendre Parlament, governs, consells insulars, ajuntaments, món educatiu -docents, educadors, entrenadors, monitors, professionals diversos, etc.– i famílies.

Entre aquestes propostes, es demana al Govern de les Illes Balears que el català sigui l’eix vertebrador del sistema educatiu, que es garanteixi el compliment del Decret de mínims i que s’incrementi el pes del català en el procés educatiu inclosos àmbits com els espais de lleure, com el pati. El Moviment per l’Escola en Català també demana als entrenadors esportius i als monitors de lleure i de menjador que s’adrecin sempre en català al jovent per garantir que sigui també la llengua vehicular de l’educació no formal i dels espais de lleure.
Informa:DBALEARS.CAT (2-12-2020)

188 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: