BALEARS: RECLAMEN UN PLA DE XOC PER POSAR FI A LES DISCRIMINACIONS A CATALANOPARLANTS

“Reclamen un pla de xoc per posar fi a les discriminacions a catalanoparlants”.
El pla incidiria en el sector sociosanitari, després que a una dona embarassada i una anciana de 79 anys se’ls hi negués l’atenció per parlar en català.

Les contínues agressions lingüístiques contra catalanoparlants han fet saltar les alarmes a les Illes Balears. Només a l’àmbit sociosanitari, dues pacients pertanyents a col·lectius de risc, una dona embarassada i una dona de 79 anys han denunciat la negativa del personal de dos PAC de Palma a atendre-les per parlar en català aquest agost. La mateixa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va ser patir una escridassada per part d’un brètol que li exigia que parlés en castellà a la festa de celebració de l’ascens a Segona Divisió Estatal.

Obra Cultural Balear ha reclamat al Govern insular una reacció davant d’aquestes situacions discriminatòries contra els catalanoparlants. MÉS per Mallorca també havia apuntat a l’existència d’un augment d’aquests casos i havia acusat al PSIB, però també a Podem, de no actuar i de mantenir una “actitud passiva” quan es produïen. Armegol, quan va ser increpada per parlar en català, va optar per passar-se al castellà. Plataforma per la Llengua a les Illes Balears ha acompanyat les víctimes d’aquests abusos, molt sovint d’autoritat, i també ha endegat la campanya #NormalitzaMallorca, una etiqueta a les xarxes que la ciutadania utilitza per pujar fotografies que mostren l’absència del català en llocs on hi hauria de figurar per la seva condició de llengua oficial o topònims incorrectes, o bé perquè estan mal escrits o els han escrit en castellà.

El Govern ha posat en marxa l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics per part del Govern, però des de l’OCB es pensa que cal dotar-la d’un Pla de xoc a la Sanitat Pública per garantir els drets dels usuaris a expressar-se lliurement, sense patir coaccions ni xantatges, en llengua catalana. Aquesta acció inclouria respectar la voluntat del pacient de parlar en català. un personal que sigui competent en matèria lingüística i entengui l’idioma propi de l’illa i que s’esbrini i avaluï què falla quan es produeix un episodi discriminatori. Finalment, apel·la la presidenta Francina Armengol, perquè faci “una crida pública a tota la ciutadania perquè usi la llengua catalana sense por a patir cap tipus de discriminació”.

Per contra, si el Govern segueix ignorant aquesta situació, des de l’OCB han anunciat la convocatòria d’un conjunt de mobilitzacions.
Informa:DBALEARS(5-IX-2021)

141 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: