BALEARS: RECLAMEN UN PLA DE XOC PER POSAR FI A LES DISCRIMINACIONS A CATALANOPARLANTS

“Reclamen un pla de xoc per posar fi a les discriminacions a catalanoparlants”.
El pla incidiria en el sector sociosanitari, desprĂŠs que a una dona embarassada i una anciana de 79 anys se’ls hi neguĂŠs l’atenciĂł per parlar en catalĂ .

Les contĂ­nues agressions lingßístiques contra catalanoparlants han fet saltar les alarmes a les Illes Balears. NomĂŠs a l’Ă mbit sociosanitari, dues pacients pertanyents a col¡lectius de risc, una dona embarassada i una dona de 79 anys han denunciat la negativa del personal de dos PAC de Palma a atendre-les per parlar en catalĂ  aquest agost. La mateixa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va ser patir una escridassada per part d’un brètol que li exigia que parlĂŠs en castellĂ  a la festa de celebraciĂł de l’ascens a Segona DivisiĂł Estatal.

Obra Cultural Balear ha reclamat al Govern insular una reacciĂł davant d’aquestes situacions discriminatòries contra els catalanoparlants. MÉS per Mallorca tambĂŠ havia apuntat a l’existència d’un augment d’aquests casos i havia acusat al PSIB, però tambĂŠ a Podem, de no actuar i de mantenir una “actitud passiva” quan es produĂŻen. Armegol, quan va ser increpada per parlar en catalĂ , va optar per passar-se al castellĂ . Plataforma per la Llengua a les Illes Balears ha acompanyat les vĂ­ctimes d’aquests abusos, molt sovint d’autoritat, i tambĂŠ ha endegat la campanya #NormalitzaMallorca, una etiqueta a les xarxes que la ciutadania utilitza per pujar fotografies que mostren l’absència del catalĂ  en llocs on hi hauria de figurar per la seva condiciĂł de llengua oficial o topònims incorrectes, o bĂŠ perquè estan mal escrits o els han escrit en castellĂ .

El Govern ha posat en marxa l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics per part del Govern, però des de l’OCB es pensa que cal dotar-la d’un Pla de xoc a la Sanitat PĂşblica per garantir els drets dels usuaris a expressar-se lliurement, sense patir coaccions ni xantatges, en llengua catalana. Aquesta acciĂł inclouria respectar la voluntat del pacient de parlar en catalĂ . un personal que sigui competent en matèria lingßística i entengui l’idioma propi de l’illa i que s’esbrini i avaluĂŻ què falla quan es produeix un episodi discriminatori. Finalment, apel¡la la presidenta Francina Armengol, perquè faci “una crida pĂşblica a tota la ciutadania perquè usi la llengua catalana sense por a patir cap tipus de discriminaciĂł”.

Per contra, si el Govern segueix ignorant aquesta situaciĂł, des de l’OCB han anunciat la convocatòria d’un conjunt de mobilitzacions.
Informa:DBALEARS(5-IX-2021)

81 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: