BARCELONA I L’ÀREA METROPOLITANA CONTINUARAN A LA FASE 0

Les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central podrien entrar en la fase 1 dilluns vinent i seguir, així, les passes del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran. Així ho proposarà el departament de Salut al ministeri de Sanitat, que és qui ho ha d’avalar. En canvi, les regions de Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord hauran d’esperar. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que aquesta tarda i demà al matí es reuniran amb els integrants del Procicat i representants locals per treballar “quina és la proposta més adient per fer avançar aquestes regions sanitàries”. Vergés, però, no ha detallat si es podria aplicar el dilluns 18 ni quan faran la proposta al govern espanyol, que aquest matí ha avisat que avui dimecres era l’últim dia perquè les comunitats autònomes presentessin els seus plans de desconfinament.

A l’hora d’establir que Girona, Lleida i la Catalunya Central puguin entrar en la fase 1, Vergés ha subratllat que s’han basat en diferents criteris: les dades epidemiològiques, la capacitat assistencial, la capacitat de diagnòstic i seguiment de casos nous, així com altres factors de risc com són la densitat poblacional i la mobilitat. “Els últims dies marquen una tendència decreixent”, ha afirmat la titular de Salut.

Aquesta és la proposta que han traslladat al ministeri de Sanitat. Vergés, però, ha afirmat que esperen rebre-hi llum verda: “Són decisions que es prenen amb tota la prudència i estem segurs que no hi haurà inconvenients”, ha indicat.

A la fase 1 de desconfinament estan permeses les trobades amb fins a deu persones, mantenint la distància social i les mesures higièniques. A més, podran obrir els museus i les botigues de productes no essencials amb un aforament limitat, estarà permesa la venda ambulant, i els bars i restaurants podran servir a un 50% de clients a les terrasses aplicant mesures de seguretat.

El 66% dels catalans viuen a l’àrea metropolitana

La titular de Salut ha justificat que Barcelona i les dues regions metropolitanes, la Nord i la Sud, no poden avançar en el desconfinament per la incidència del coronavirus i les casuístiques d’aquestes zones. “Hi viuen el 66% dels catalans: només a Barcelona hi ha 1,6 milions d’habitants, i a la Metropolitana Nord, 1,9 milions. I hem de ser capaços de localitzar i fer seguiment dels contactes en cas de contagi”, ha recordat la consellera, que també ha reconegut que aquests territoris engloben realitats molt diferents. “I hem de mirar com podem reduir el risc de mobilitat en aquesta zona”, ha admès.

Per això, ha demanat més temps per poder elaborar una proposta de desconfinament per a aquestes tres regions. En aquest sentit, no ha volgut entrar en detalls fins a tenir un document consensuat, però ha obert la porta a aplicar mesures de relaxament encara que es mantinguin en la fase 0. “Que les presses no ens facin cometre errors. L’epidèmia encara està activa. Ho hem d’estudiar profundament”, ha recalcat.

Pel que fa a l’avenç de les fases, Vergés ha assenyalat que les mesures aplicades actualment no tenen per què mantenir-se durant tot el procés de desconfinament. “No ens tanquem a res. De la mateixa manera que també podem plantejar altres aspectes com la ruralitat per incorporar-los a l’evolució de les fases”, ha dit Vergés, que també ha explicat que el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran es mantindran una setmana més en la fase 1. “Preferim esperar 15 dies abans d’avançar en les fases”, ha indicat.

Contractar rastrejadors

Un dels punts clau en el procés de desconfinament serà la detecció dels contagis i la localització de tots els seus contactes. La consellera ha assegurat que els tests PCR han arribat a tots els centres d’atenció primària (CAP) del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran -que són els territoris que van passar a la fase 1 aquest dilluns- i que preveu que els pròxims dies tots els CAP de Catalunya en tinguin.

Paral·lelament, el departament està acabant d’enllestir la contractació de personal sanitari per identificar i fer seguiment dels contagis que es detectin, el que es coneix com a rastrejadors. “Les persones que donin positiu hauran de donar els seus contactes per poder-los localitzar a tots i explicar-los què han de fer a partir d’ara”, ha dit Vergés, que també ha afirmat que es detallaran molt bé les mesures que han de seguir les persones amb covid-19. “Hauran de demanar la baixa i quedar-se a casa. I després haurem de fer seguiment dels seus símptomes”, ha dit la consellera.
Informa:ARA.CAT (13-5-2020)

263 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: