BARCELONA NI EN FASE 1 NI EN FASE 0

Govern i Ajuntament proposen flexibilitzar el confinament de Barcelona sense moure’s de fase
La Generalitat i el consistori aposten perquè es puguin reobrir botigues sense cita prèvia i museus a un terç de capacitat, però encara sense terrasses operatives ni visites a familiars
( ANDREU MERINO I ORIOL MARCH )

El Govern i l’Ajuntament de Barcelona volen que la capital catalana i les regions metropolitanes vegin flexibilitzat el seu confinament sense moure’s de la fase 0. Així ho han assenyalat en una roda de premsa conjunta telemàtica l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i també les conselleres Alba Vergés -Salut- i Meritxell Budó -Presidència- En què consistiria aquesta flexibilització, que ha de ser aprovada per l’Estat? Es tracta d’una desescalada gradual que permetria obrir botigues sense cita prèvia o bé permetre activitats de culte i museus a un terç de la seva capacitat, per exemple.

Vergés ha indicat que els tests, el risc de contagis i la capacitat assistencial són claus per una regió del país en la qual ho viuen cinc milions de persones. A les regions metropolitanes existeix gran diversitat sobre la urbanització i les densitats de població que expliquen, en aquest sentit, les diferències sobre contagis i risc. En base a això, segons ha detallat després Colau, no està previst reobrir terrasses ni permetre visites a familiars o amics fins al 25 de maig, quan s’espera ja passar a fase 1.

Altres qüestions que estarien permeses en aquesta fase intermitja del desconfinament és l’accés al servei de biblioteca només a través de préstecs, i també que les vetlles es puguin “flexibilitzar”. També es podrien tornar a posar en marxa les llibreries complint amb tots els criteris de seguretat. Pel que fa a l’esport professional, es proposa reobrir el Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. A banda, el Govern vol que portar mascareta sigui obligatori a l’espai públic en fase de desconfinament.

En clau social, Colau ha reconegut que els serveis de la capital estan en “risc de col·lapse”. L’alcaldessa ha recordat que s’han triplicat les ajudes a famílies vulnerables però tot i així ha demanat ajuda a la Generalitat per poder atendre totes les famílies vulnerables que no requereixen. El 24 d’abril, les xarxes veïnals de Barcelona ja van denunciar que la cobertura dels serveis socials municipals era “insuficient” i aleshores asseguraven que estaven prestant ajuda a més de 5.000 persones,

Abans de la compareixença d’aquest migdia, tal com ha avançat RAC1 i ha confirmat NacióDigital, el Departament de Salut ha detallat que en les properes hores proposarà que tres zones de l’àrea de Barcelona passin ja a la fase 1 abans que la resta. Es tracta del Garraf, l’Alt Penedès i Baix Montseny. En el cas d’aquesta última zona, sis municipis estaven ja englobats a la regió Girona -que ahir ja va ser proposada per passar d’etapa-, mentre que els catorze restants -barcelonins- sí que comporten novetat.

Aquestes tres zones, en tot cas, se sumarien a les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central i Lleida, que ahir Vergés va anunciar que serien les següents a la llista. Tot plegat dependrà finalment de l’autorització del govern espanyol, que és qui té la última paraula. El Ministeri de Sanitat s’hauria de pronunciar divendres, com ja va fer la setmana passada en els casos del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i l’Aran, que des de dilluns gaudeixen del primer estadi de la desescalada.

La Generalitat està analitzant les dades de tot el país per saber les tendències de contagi, que van “a la baixa a tot arreu”. Els pacients de coronavirus a les unitats de cures intensives ja suposen menys del 50% del total, a diferència del que va passar durant el pic, quan el percentatge era proper al 90%. Tot i això, els missatges institucionals recalquen la necessitat de complir amb les restriccions -franges horàries i distància social, especialment- per reduir el risc de rebrots. Sobretot perquè només sis de cada cent catalans ha passat el coronavirus i ha generat immunitat.

La lletra petita de la fase 1 que dilluns estrenen tres regions sanitàries més
A la Catalunya Central, Lleida i Girona es podran visitar familiars, un màxim de deu persones als enterraments i els bars obriran les terrasses amb la meitat de les taules

En la jornada de dimecres es va registrar un nou descens de morts a Catalunya,. Segons les dades de Salut, es van produir 53 noves víctimes al país, una xifra baixa en comparació a les últimes setmanes. En el total, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 11.403 morts en terres catalanes. Pel que fa als contagis en les últimes vint-i-quatre hores, Salut va notificar 322 positius de la Covid-19, elevant les xifres totals a 61.677.

“Desconec com estan reportant les dades els altres territoris, però nosaltres no ens estem deixant cap element”, ha ressaltat Vergés. Les xifres del ministeri i de la conselleria no cada dia concorden, i avui n’es un exemple diàfan: el recompte de l’Estat inclou 131 morts, però la Generalitat en va reportar 53. “L’esforç per tenir bones dades de positius, de sospitosos i de defuncions ha estat el màxim. Estic satisfeta del que hem fet com a sistema de salut”, ha ressaltat la consellera.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-5-2020)

232 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: