BARGALLÓ TIRA PEDRES SOBRE EL PROPI GOVERN AMB LA MOCIÓ DE CONFIANÇA

ERC sembla interessada en l’avançament electoral i ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va sobrevolar aquesta idea afirmant en una entrevista a Catalunya Ràdio que, en cas que no s’aprovin els pressupostos catalans del 2020, el president de la Generalitat hauria de sotmetre’s a una qüestió de confiança al Parlament. En cas de perdre-la, la Cambra catalana hauria d’elegir nou president. La resposta des de l’entorn de JxCat la va donar Meritxell Budó, que va assegurar que Quim Torra en cap cas s’ho planteja.

D’una manera o altra un fracàs en la negociació dels pressupostos del 2020 de la Generalitat posaria fi amb gairebé tota seguretat a la legislatura. El president del Parlament i dirigent d’ERC, Roger Torrent, també va esmenar Bargalló, però en sentit contrari a Budó. Per Torrent, la no aprovació dels comptes faria inevitable la convocatòria de comicis, sense haver de passar necessàriament per una qüestió de confiança com a la que es va sotmetre Carles Puigdemont al 2016. “És molt difícil que la legislatura pugui seguir”, va dir el president del Parlament. El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, també va manifestar fa una setmana que el Govern no es pot continuar gestionant amb la pròrroga dels pressupostos del 2017. “Seria insostenible”, va dir.

Amb tot, Quim Torra té claríssim que una sentència condemnatòria del Tribunal Suprem per la causa de l’1-O no el portarà a anticipar eleccions. Però un no als nous comptes li planteja molts més dubtes. Passa, però, que les susceptibilitats entre JxCat i ERC estan a flor de pell. Esquerra ha donat tants símptomes de desitjar eleccions anticipades que a JxCat tenen mals ensums i esperen que els republicans, que gestionen la Conselleria d’Economia, esmercin esforços a trobar suports als pressupostos.

Budó descarta que Torra es plantegi plegar, mentre que Torrent veu morta la legislatura sense els comptes

Aragonès ja s’està reunint amb els diferents grups parlamentaris. Ho ha fet amb els socis de Govern, JxCat i ERC. Però necessita el suport d’algú altre per tirar-los endavant. En aquest context entren sobretot els comuns i la CUP. No tant el PSC, que ja va advertir que si es continua parlant de “confrontació” amb l’Estat per respondre a la sentència no s’asseurà a la taula.

Els cupaires es van obrir a parlar dels pressupostos si impliquen avançar socialment i nacionalment, que no signifiquin “un replegament cap a l’autonomia”. Però les coses no han començat bé. A la CUP no li va agradar gens que es filtrés a la premsa, abans que es donessin a conèixer els números als grups parlamentaris, que els propers comptes destinaran fins a 2.500 milions d’euros a la despesa social, 800 milions més que els que s’havien previst per als del 2019.

Els anticapitalistes reclamen “un gir de 180 graus” i “portar al límit les competències” de la Generalitat. Estan convocats al Departament d’Economia per al dia 3 de setembre, i esperen tenir ja concrecions. Ara per ara, no sembla que hi estiguin disposats: “Estem al mateix punt de partida, o encara pitjor”, va avisar la diputada Maria Sirvent.

Albert Batet, portaveu de JxCat, dibuixa la CUP com a soci prioritari, però ERC no vol tancar-se a un únic interlocutor i pensa també en els comuns com a possible aliat a l’hora de tirar endavant els comptes del proper any. Tot i així, els precedents no són gaire encorat­jadors.

El Govern ja va intentar guanyar el suport de Catalunya en Comú amb els números del 2019, però la negociació no va reeixir. Durant les converses que es van mantenir llavors ambdues parts van constatar les enormes diferències que mantenen en matèria econòmica, una distància que ara el departament que dirigeix Aragonès espera escurçar amb l’increment pressupostari que plantegen.

Els comuns es reuniran dimecres amb Economia per escoltar les previsions amb què treballa la conselleria, tot i que ja avisen que no participaran en cap “campanya electoral”, en relació amb el possible avançament d’eleccions que les últimes setmanes atien des de les files republicanes. La confluència d’esquerres ja va posar com a condicions per negociar els pressupostos del 2019 posar fi a les retallades que encara s’arrosseguen des de l’últim Govern d’Artur Mas i una reforma fiscal a la qual el Govern, especialment des de JxCat, s’hi va oposar. Uns mínims que amb tota seguretat tornaran a posar sobre la taula.

Economia també té prevista una reunió amb el PSC dimecres i amb Ciutadans els pròxims dies. El partit taronja ja ha tancat qualsevol possibilitat d’aprovar els pressupostos del Govern, mentre que els socialistes estan disposats a parlar-ne sempre que l’Executiu renunciï a la unilateralitat i a la confrontació amb el Govern d’Espanya.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (31-8-2019)

340 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: