BARTOMEU ATACA LAPORTA AMB UNA DURA CARTA DE DEU PUNTS I DEFENSA LA SEVA GESTIÓ

No ho ha fet en una roda de premsa. Tampoc a les xarxes socials, perquè se les va esborrar quan va acabar el seu mandat com a president del FC Barcelona. Però Josep Maria Bartomeu ha decidit contestar a les crítiques de Joan Laporta sobre la seva gestió i ho ha fet mitjançant una carta de 10 punts.

Laporta va atacar durament a la junta de Bartomeu, sobretot en la roda de premsa del comiat de Leo Messi, i va dir repetidament que els problemes del Barça eren per la “nefasta herència rebuda” de la junta anterior. També Piqué, després del Gamper, va criticar les actuacions de la directiva que presidia Bartomeu. Ara, el protagonista ha pres la paraula i ha fet arribar aquesta carta que s’adjunta a continuació, amb 10 punts diferenciats.

“Estimat President,

Després de les teves últimes declaracions i les d’alguns membres de la teva Junta Directiva, em veig en l’obligació de dirigir-me a tu a fi de puntualitzar determinades manifestacions, aclarir responsabilitats i reclamar-te, com a president, accions immediates contra situacions que estan afectant greument, per equívoques i manipulades, no només a la imatge del Club, sinó també la de la Junta Directiva que vaig tenir l’honor de presidir durant gairebé set anys.

1) En primer lloc, recordar-te que vas sol·licitar a l’Assemblea General de Socis Compromissaris, celebrada el passat 20 de juny, l’aprovació dels comptes de l’exercici 2019-20 formulats per la nostra directiva, sota l’argument inqüestionable que la liquidació reflectia fidelment l’estat econòmic, financer i patrimonial del FC Barcelona a 30 de juny de 2020.

L’aprovació majoritària del resultat de l’auditoria 2019-20, valida també el resultat del mandat de juliol 2010 a juny de 2020. Un mandat iniciat per la Junta Directiva del president Sandro Rosell, amb el balanç d’un augment patrimonial positiu de 193 milions, excloent les pèrdues provocades per la pandèmia del 14 març a 30 de juny de 2020, que, segons el Reial Decret 1162/2020 del 22 de desembre, no es consideraran resultats econòmics negatius als exercicis afectats per la Covid-19 a efectes de còmput de l’aval.

Sense restar aquestes pèrdues Covid de 97 milions, encara que suposen igualment un increment de 96 milions i un patrimoni net pel club de 35 milions, tenint en compte que iniciem el mandat el juliol de 2010, amb un patrimoni negatiu de -60 milions d’euros.

Ara es tracta d’una situació molt diferent de la que es va donar el 2010 quan les pèrdues de 80 milions (temporada 2009-10), van donar un resultat negatiu del mandat (2003-2010) de 47,6 milions d’euros. Aquests resultats negatius suposaven, llavors, una herència nefasta que ens va deixar la vostra Junta.

Per aquesta raó, en l’aplicació de la normativa derivada de la Disposició Setena Addicional de la Llei de l’Esport de 1992, era preceptiu sotmetre a l’Assemblea d’octubre del 2010 la votació per iniciar una acció legal d’acció de responsabilitat objectiva per la reposició de les pèrdues, no per la nostra voluntat, com de manera interessada es va estar explicant malament, si no per complir la llei.

2) En relació amb les responsabilitats de la meva Junta Directiva a l’exercici econòmic 2020-21, com bé saps, davant de la sorprenent postura del Procicat d’autoritzar-ne la convocatòria del vot de censura diumenge 1 de novembre de 2020 en el Camp Nou, decidim cessar en el càrrec.

No volíem posar-ne en risc de salut, ni en la tessitura d’infringir el confinament municipal, la restricció de mobilitat i de reunió, ordenades pel propi Govern de la Generalitat dijous 29 d’octubre, tot just tres dies abans de la votació, als nostres 110.000 socis i sòcies.

3) Com a resultat d’aquest cessament de la nostra Junta -el 27 d’octubre de 2020-, ens va ser impossible continuar prenent decisions encaminades, sobretot, a evitar l’impacte de les enormes pèrdues previstes conseqüència de la reducció alarmant d’ingressos provocada per la pandèmia, que, fins ara, no han permès reobrir el Camp Nou i, fins fa poques setmanes, no han permès reobrir el Museu, el Camp Nou Experience, la Megastore del Camp Nou i la resta de Barça Stores. Estem parlant de la impossibilitat de fer efectius un 43% (Aproximadament uns 375 milions d’euros) dels ingressos de la temporada 2020-21.

Com és sabut, la nostra Junta Directiva havia assenyalat el dia 21 de març de 2021 com a data electoral, en el termini estatutari de final de mandat, el que ens hauria permès, en aquest suposat sí, afrontar i assumir la liquidació total de la temporada 2020-21 com era el nostre desig, executant les decisions necessàries per evitar arribar a la situació financera actual. Hauríem estat els únics responsables del tancament i de les seves conseqüències. Decisions que la nova Junta no ha pres durant aquests mesos, deixant en evidència la seva inacció.

4) A partir del 14 de març de 2020, data inici de l’estat d’alarma i tancament total del Club amb la conseqüent caiguda inesperada i sobtada dels ingressos, com era la nostra obligació i amb la màxima preocupació, des del primer moment, la nostra Junta va aplicar una reducció, a fons perdut, del 12% dels salaris a tots els jugadors, tècnics i professionals esportius del Club amb efecte en la temporada 2019-20, que va servir per pal·liar, almenys, en una part, la de la caiguda d’ingressos.

A finals de l’estiu de 2020, amb la informació avançada pel Procicat, es va acordar proposar als mateixos jugadors i tècnics una adequació i un ajornament dels pagaments dels salaris en funció de la prevista tornada gradual de públic en el Camp Nou i del turisme a la nostra ciutat, estimació que es preveia a partir de febrer de 2021. Unes previsions que no es van complir i que, segons el nostre pla, en el cas de mantenir-se les instal·lacions tancades fins al juny de 2021, sí que calia aplicar una nova reducció del salaris, en aquest cas del 20% (uns 90 milions), a efectes de la temporada 2020-21.

La nostra Junta ja no estava per assumir les correccions necessàries i urgents. És una decisió que només podia prendre la nova Junta Directiva entrant, després de les eleccions, però no hi va haver cap acció per la seva part.

5) Igualment a partir d’abril de 2020, iniciem el projecte Barça Corporate, consistent, per resumir-lo, a l’entrada de partners estratègics fins i tot un 49% per a l’explotació conjunta dels quatre actius comercials no directament vinculats als ingressos de les competicions esportives:

– Barça Licensing i Marxandatge (BLM): xarxa de botigues per a la comercialització de la roba i les llicències de productes.

– Barça Studios: el centre d’innovació digital esportiu més rellevant a nivell mundial, via continguts, big data i de producció audiovisual.

– Barça Innovation Hub: plataforma d’impuls d’investigació científica i tecnològica aplicada a l’esport i el coneixement.

– Barça Academy: prop de 50 centres d’ensenyament a tot el món, del model formatiu integral esportiu de futbol i de valors.

Vam poder deixar acabat en mans de la Comissió Gestora el dossier confidencial i les negociacions iniciades amb un total de quatre societats interessades: Blackstone, el consorci -Investindustrial, Elysian i Fanatics-, Abry Partners i Artos. Em consta que la Comissió Gestora et va traspassar les cartes d’intencions (LOI) a través de Goldman Sachs, però no hi ha hagut cap reacció de la teva Junta sobre això.

En el cas que la teva directiva ho hagués aprovat, hauria suposat una entrada de capital mínim de 220 milions amb l’objectiu de reduir les pèrdues d’ingressos per la Covid que, sense abonaments, ticketing, museu, escoles futbol, botigues, gires, etc…en tota la temporada 2020-21 podrien arribar a ser d’uns 375 milions.

Si a aquests 220 milions haguéssim afegit la necessària reducció d’un 20% (90 milions) dels contractes dels jugadors, imprescindible a partir de març de 2021 quan es van confirmar les expectatives més pessimistes, a hores d’ara, la ràtio de salaris marcada per la La Liga es compliria, possibilitant la inscripció de jugadors.

I amb el possible ingrés de 270 milions per l’acord de la Lliga amb CVC, avui estaríem parlant d’un nivell d’afectació per les pèrdues d’ingressos per COVID’19 pràcticament nul.

També deixem sobre la taula, subjecte lògicament a l’aprovació dels socis i sòcies, l’entrada del FC Barcelona en el pull de clubs promotors de la Superlliga que hagués significat una entrada neta de 350 milions durant el mes de maig de 2021. Alhora, significava un creixement al mercat del futbol on els clubs, com el nostre, que no som SAD, estem perdent la batalla contra els Clubs-Estat o contra la potència de la Premier League, amb els seus paràmetres d’explotació, insensibles a la copropietat social de què els barcelonistes gaudim.

6) Queda clar, doncs, que la nostra Junta Directiva, va ser plenament responsable de la planificació esportiva de la temporada 2020-21 (les plantilles es van tancar a començaments d’octubre), però, en cap cas, vam poder executar els plans i les actuacions econòmiques previstes. Com s’ha demostrat, era absolutament necessari prendre mesures davant del possible augment de l’impacte de la pandèmia en forma de caiguda excepcional dels ingressos i la inevitable reducció de la massa salarial, que hagués pogut aplicar la teva Junta. en aquest sentit, i abans de la nostra joia dimissió, iniciem i constituir la taula de negociació laboral per afrontar el terrible impacte que la Covid estava tenint en el Club.

Sorprèn la falta de reacció i d’actuació de la seva Junta Directiva per millorar aquest balanç de la temporada 2020-21, malgrat ser perfectament coneixedors de la conjuntura econòmica i financera del nostre Club, molt abans de guanyar les eleccions, quan la Comissió Gestora, en diverses reunions, se’l va exposar a tots els candidats.

També sorprèn la seva decisió de perdonar 16,5 milions a l’exjugador Neymar en el marc d’un litigi on les expectatives a favor del FC Barcelona eren bastant clares i l’auditor no obligava, en cap cas, a aprovisionar-se cap quantitat. Per què vau prendre aquesta decisió contrària als interessos del Club?

7) No seré jo qui desmenteixi o no admeti que la situació del FC Barcelona, a causa de la pandèmia era i és complexa i d’una enorme dificultat, especialment, derivada d’una massa salarial, que portem als límits permesos per la Lliga, per intentar prolongar i mantenir des de fa 13 anys el millor equip de futbol de la història i poder competir amb els equips de la Premier League i altres Clubs-Estats amb recursos pràcticament inesgotables.

Era necessari per igualar les ofertes cada vegada més elevades per als nostres jugadors franquícia. Aquest objectiu ha suposat un esforç colossal i continuat per augmentar els ingressos. un esforç que, d’altra banda, ens ha portat a ser reconeguts per la prestigiosa revista econòmica Forbes com el Club més valuós del món el 2020 i per la Federació Internacional d’Història i Estadística de Futbol (IFFHS) com el millor equip de la dècada 2011-2020, mèrit atribuïble a la totalitat de la gent que abans i després del nostre pas pel FC Barcelona han treballat i continuaran treballant per mantenir aquesta excel·lència.

8) En l’àmbit patrimonial i en el compliment del mandat atorgat pels socis en referèndum (2014), també ens congratulem de l’excel·lent notícia que suposa per al FC Barcelona, la desestimació de les poques al·legacions plantejades contra l’Espai Barça -aprovat per tots els grups del Ple de l’Ajuntament de Barcelona (excepte la CUP) – que suposa la llum verda definitiva i sense màcula per a la tramitació de les llicències d’obres.

També de la possible continuïtat del pla de finançament amb Goldman Sachs d’un projecte de Club absolutament necessari i urgent que ja ha començat amb la construcció del Johan Cruyff Stadium i la demolició del Miniestadi. En definitiva, l’aprovació de la modificació del pla general metropolità (MPGM) ha estat un treball de cinc anys i una sèrie d’acords urbans i veïnals, tots ells validats per l’Ajuntament de Barcelona.

9) En conclusió, serveixi aquesta comunicació per deixar clar els següents punts:

– L’Assemblea General de Socis Compromissaris del passat 20 de juny, amb la teva petició de vot favorable, va aprovar els comptes de la temporada 2019-20 amb uns beneficis del nostre mandat (2010-2020) de 96 milions (193 milions sense covid19) i un patrimoni net positiu de 35 milions.

– Sempre treballem conscients i complint la ràtio salarial de la Lliga i el límit del Fair Play financer de la UEFA per poder seguir sent competitius front de la Premier League i els Clubs-Estats, contra els quals estem clarament en desavantatge.

– Com a conseqüència directa del nostre cessament, provocat per la intransigència del Procicat, no vam poder aplicar les mesures econòmiques i financeres (Barça Corporate, reducció massa salarial, possible bonificació de la Superlliga i / o bonificació acord La Liga-CVC) previstes contra els 375 milions de reducció d’ingressos per l’impacte de la Covid, mesures que hagués hagut d’aplicar la teva nova Junta.

– La nostra Junta, que va cessar en el càrrec el 27 d’octubre de 2020, estatutàriament no és, en cap cas, responsable de la liquidació econòmica i financera de l’exercici 2020-21.

– Sorprenen les pèrdues anunciades de 487 milions davant una reducció d’ingressos de 375 milions. S’hauran d’explicar amb detall a tots els socis i sòcies. Espero que no sigui com el 2003, quan intentem aprovisionar com a pèrdues el valor comptable de l’amortització pendent de certs jugadors. Recorda que no va ser una decisió admesa llavors per l’Audiència Provincial de Barcelona.

– Sí que tenim, en canvi, plena responsabilitat esportiva com a resultat de la planificació de totes les seccions del FC Barcelona, amb uns resultats esportius bastant bons, especialment satisfets de les aportacions de la pedrera.

– Deixem aprovat i validat plenament, per l’Ajuntament de Barcelona, l’Espai Barça.

10) Finalment, et demano facis públic, i com més aviat millor, els resultats detallats de l’auditoria i / o due diligence i, si n’hi hagués, la informació precisa, a tots els socis i sòcies de les irregularitats que, presumptament, assenyales, per evitar especulacions i sospites sobre actuacions “presumptament delictives” i, també, perquè s’evitin filtracions interessades i esbiaixades en els mitjans de comunicació.

En el supòsit de trobar indicis d’actuacions irregulars que, sens dubte no he ordenat ni conegut, em comprometo a ser el primer en adoptar les mesures legals pertinents per aclarir-les, i, si és necessari, castigar aquests supòsits il·lícits.

La meva voluntat sobre això continua sent la mateixa, la d’oferir als socis i sòcies la màxima transparència.

Cordialment,

Josep Maria Bartomeu.”

El Barça respondrà en els propers dies
Bartomeu ha parlat, i molt, en aquesta carta. Ara la pilota està a la teulada de Joan Laporta, i li toca a ell respondre a tots els arguments que ha donat l’anterior president per defensar la seva gestió al comandament del Barça. RAC1 ha informat que el Barça no emetrà una resposta immediata, però que ja treballa per contestar a aquesta carta en els pròxims dies.
Informa:RAC1.CAT (14-X-2021)

121 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: