BARTOMEU I TOTA LA JUNTA DEL BARÇA DIMITEIXEN

Josep Maria Bartomeu deixa de ser el president del Barça. L’empresari ha presentat la dimissió després de la reunió de junta d’aquest dimarts en què havia de debatre si convocava el vot de censura per al cap de setmana, tal com marquen els estatuts. No només ell renuncia al càrrec, també ho fa tota la directiva, per la qual cosa el club queda ara en mans d’una junta gestora que haurà de convocar eleccions en un termini màxim de tres mesos.

Tot té un límit. Bartomeu també, per més que el seu entorn més proper l’intentés convèncer de continuar al capdavant del club fins a acabar el mandat, al final d’aquesta temporada. L’empresari fa les maletes l’endemà de dir públicament que no hi havia “motius per dimitir”, acorralat per una moció de censura que havia intentat frenar a qualsevol preu, sense èxit. La pressió de la massa social ha sigut insuportable després d’un any farcit de males notícies, institucionals i esportives, agreujades totes per les conseqüències catastròfiques de la pandèmia.

Bartomeu tenia una última bala, aquest dimarts, intentant que la Generalitat denegués la possibilitat de celebrar el vot de censura contra ell i la seva junta. O, almenys, que li donés els 15 dies de pròrroga per organitzar la logística. Finalment no ha sigut així, ja que la resposta del Govern ha estat la mateixa que la dels últims dies: que no hi havia cap impediment ni legal ni sanitari perquè els socis anessin a les urnes. Abans de sotmetre’s a aquest plebiscit, en què les enquestes li anaven en contra, ha preferit per un pas al costat.

En una compareixença sense preguntes en què ha lluitat per no emocionar-se, Bartomeu ha responsabilitzat el Govern de la seva renúncia: “No ens han donat resposta a la cobertura legal necessària per ajornar 15 dies el vot de censura per garantir una votació descentralitzada amb tretze seus a Catalunya i vuit a l’estat. Han optat per rentar-se les mans davant d’una situació incòmoda sense pensar en les conseqüències que això té per al club”.

Com s’esperava, l’exmandatari blaugrana ha tirat d’argument sanitari per justificar la seva dimissió abans del vot de censura que hi havia convocat per a aquest cap de setmana: “Hem d’actuar amb responsabilitat. No podem convocar el vot de censura en aquestes circumstàncies. No volíem que ningú anés a votar amb por. Prenem la decisió de no convocar la moció i dimitir immediatament del nostre càrrec”.

“Espero que la gestora pugui dur a terme les decisions que calen per adaptar el club a les circumstàncies de la pandèmia”, ha expressat Bartomeu sobre el seu relleu més immediat, un òrgan que haurà de negociar una rebaixa salarial imperiosa per a la situació econòmica de l’entitat. De fet, el ja expresident ha justificat per aquí la seva resistència a abandonar el càrrec: “Després del 2 a 8 a Lisboa havíem d’afrontar mesures impopulars. I la mostra que no volíem aferrar-nos al poder és que vam convocar les eleccions per al març, el més aviat possible. Una dimissió en aquell moment hauria abocat el club a un buit de poder en setmanes en què calia prendre decisions esportives i econòmiques de gran abast”.

Bartomeu, que ha explicat que deixa a la propera junta la possible participació del primer equip a la incipient Superlliga europea, també ha disparat contra els més crítics. “Sempre he defensat que la autocrítica ens fa més forts. I que el Barça surt reforçat dels pitjors moments. Però últimament s’han traspassat certes línies. Se’ns ha faltat al respecte als meus companys i a mi. Se’ns ha insultat a mi i a la meva família”, ha denunciat.

El club queda en mans d’una gestora
La dimissió de Bartomeu i la seva junta implica que el club queda en mans d’una comissió gestora, que s’encarregarà de les funcions ordinàries i essencials del club, i que té com a “funció principal” la convocatòria d’eleccions, tal com marquen els estatuts. El termini màxim per fer-ho és de tres mesos. Per tant, s’hauria de votar el nou president del Barça, com a molt tard, a finals de febrer.

El president d’aquesta gestora serà (si accepta el nomenament) el de la comissió econòmica, Carles Tusquets, i estarà formada per un mínim de set membres, entre els integrants de la comissió econòmica i la de disciplina. Com que el vot de censura no s’ha arribat a celebrar i el cessament es considera voluntari, en aquesta gestora també hi pot haver membres de la junta directiva sortint.

Un escenari electoral

Amb la dimissió de Bartomeu s’avança el calendari electoral i s’obre un nou escenari per ocupar la presidència del Barça. Els socis que havien anunciat la seva voluntat de ser presidents ho feien amb la hipòtesi que les eleccions serien al març i que prendrien possessió del club a l’estiu, a partir de l’1 de juliol, amb les conseqüències econòmiques que això pot arribar a comportar: en cas de pèrdues, els nous gestors podrien arribar a fer-se càrrec dels números en vermell d’aquesta temporada tot i no ser-ne els responsables. Un tema, però, que no genera consens entre els juristes.

De moment, Víctor Font, Agustí Benedito, Toni Freixa, Jordi Farré (l’impulsor de la moció) i Lluís Fernández Alà han fet públic que serien precandidats. Joan Laporta s’ho està pensant i hi ha quatre noms més que ho estan valorant: Jordi Roche, Joan Rosell, Emili Rousaud i Xavier Vilajoana. Aquests dos últims, directius en l’època de Bartomeu.

Informa:ARA.CAT (27-10-2020)

200 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: