BÀSCARA ES PROCLAMA ” TERRITORI ALLIBERAT” DE LA REPÚBLICA CATALANA

Bàscara (Alt Empordà) s’ha convertit aquest cap de setmana en “territori alliberat” de la República catalana, una condició proclamada per activistes del grup Desobediència Civil. Aquest matí han instal·lat “passos fronterers” a les entrades del municipi i als vehicles que hi passen els donen un ban municipal de l’ajuntament republicà i un passaport català, tot i que hores després agents dels Mossos d’Esquadra els han fet moure.

També han encunyat una moneda, el cat, i han penjat cartells a la façana de la casa de la vila que mostren el rebuig contra la monarquia i contra la bandera espanyola, de la qual diuen: “Aquesta bandera oneja per imperatiu legal. La respectem, però no és la nostra.” Dos dels activistes, a més, han sortit al balcó de la casa de la vila i han proclamat Bàscara “territori alliberat”.

“Fa tretze anys, uns irreductibles d’Arenys de Munt van organitzar les històriques consultes per la independència, que suposarien un punt d’inflexió i un efecte dominó per tot el territori que ajudaria a conduir el moviment independentista cap al Primer d’Octubre”, han dit. Amb una voluntat similar, els activistes pretenen d’encetar un altre moviment independentista des de la base per a recuperar la il·lusió i exercir un control efectiu del territori amb la desobediència civil. “Despleguem una nova estratègia de confrontació amb l’ocupant que sigui capaç de superar l’embat definitiu amb l’estat”, han dit.
D’acord amb això, han dit que alliberaven la vila de Bàscara, la qual queda sota control de la República catalana: “Ja no estarà sotmesa a la llei espanyola. Hi regeixen els drets humans i les normes internacionals fins a aprovar una legislació catalana pròpia. Queden expulsats, i no se’n permet l’entrada, les forces d’ocupació, elements de tirania i autoritarisme de l’estat. Ens aixequem, com han fet generacions anteriors durant els darrers tres-cents anys, per reclamar la sobirania de la nostra gent i la llibertat.”

A partir d’avui, han dit, comença un període d’alliberament nacional en què demanen que cada poble s’autodetermini i s’adhereixi a la República catalana. “Comença un nou cicle cap a la sobirania territorial”, han declarat.
Activitats durant tot el cap de setmana

A les 9.00 ha començat una cercavila, que ha anat seguida de la pintura d’un mural independentista i una formació sobre desobediència. Després s’ha fet un acte cultural amb una lectura de poemes per part de l’actor Enric Majó i la representació de l’obra de teatre La tigressa, amb l’actor Manel Barceló.

Després del dinar popular, actuaran l’humorista Toni Albà i la cantant JBalas, i a les 18.00 els periodistes Quico Sallés i Jordi Panyella i el fotògraf Albert Salamé faran una xerrada sobre sobirania territorial. A les 22.00 començaran les actuacions musicals, amb concerts de Perduts de Sant Esteve de les Roures, Ruks, Pirat’s Sound Sistema i Ras i kurt.

Demà encara s’hi farà un campionat de bitlles i de botifarra i una xerrada sobre el debat constituent. Després de dinar, les jornades acabaran amb una xerrada amb represaliats independentistes i actuacions musicals.

Informa:ELNACIONAL.CAT (7-5-2022)

77 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: