BASSA O ELS DUBTES D’ERC: PSOE, SÍ; PSOE, NO

( PERE MARTÍ )
La mandíbula de Pedro Sánchez s’ha tornat tensa fins al punt de tenir un esquinç quan al faristol del congrés espanyol la diputada d’ERC Montse Bassa ha acusat el PSOE de ser còmplice de la repressió contra Catalunya i d’actuar com a botxí, i ha confessat que la governabilitat d’Espanya tant se li’n fumia. Tots els equilibris per a bastir el relat d’un pacte que ha de servir per a facilitar un govern d’esquerres a Espanya, que suposadament reconeix el conflicte polític amb Catalunya, i que ha d’obrir una nova etapa de diàleg amb una taula de negociació sense agenda temàtica acordada, han estat fulminats en uns instants. La germana de la consellera Dolors Bassa, condemnada a dotze anys de presó, ha glaçat el somriure de dentifrici de Sánchez quan ha explicat que si fos per ella ERC hauria votat que no a la investidura, però que els presos, encapçalats per Oriol Junqueras, l’han convençuda que l’abstenció era la millor manera de facilitar el diàleg. És la primera vegada que una dirigent d’ERC manifesta dubtes públicament. N’hi ha més que, de moment, han optat per un profund silenci, per no perjudicar la unitat del partit.

La intervenció de Bassa no té origen tan sols en la situació personal de la seva germana, sinó que reflecteix la inquietud de bona part de l’independentisme, inclosos quadres d’ERC, per a afavorir la governabilitat d’Espanya en canvi d’una negociació incerta. Amb el discurs de Bassa, ERC prova de tranquil·litzar les seves bases i prevenir l’electorat per si l’opció a favor del diàleg, encapçalada per Gabriel Rufián, acaba fracassant. El discurs pactista de Rufián de dissabte contrasta amb la contundència, la desconfiança i la denúncia de Bassa. Són les dues cares del mateix partit, que viu amb dubtes un acord amb un text pactat però sense cap fotografia conjunta. Ací no hi ha hagut Majestic, sinó més aviat una certa clandestinitat, ajudada per les festes de Nadal. ERC no ha volgut fer-se cap fotografia perquè no confia en la paraula de Sánchez. La resposta més coherent amb el discurs de Bassa hauria estat votar contra la investidura, però ja fa setmanes que Oriol Junqueras va donar instruccions d’aplanar el camí de Sánchez.

El comportament intolerant dels tres grups de la dreta extrema durant la investidura, amb aroma colpista, ha ajudat a fer païdora l’abstenció d’ERC, perquè ha permès a Sánchez de presentar-se com a mal menor sense gaires concessions. La taula de diàleg s’ha de constituir abans de quinze dies, segons l’acord, però a partir d’aquí totes les interpretacions són lliures. Sánchez ha subratllat dues vegades en els seus discursos que el diàleg se cenyirà al marc constitucional, mentre que ERC sosté que inclou l’autodeterminació. El nou president espanyol no ha esmentat en cap moment la situació dels presoners polítics i exiliats, cosa que sí que ha fet Pablo Iglesias; i la paraula ‘amnistia’, reivindicada per ERC, no ha aparegut enlloc.

El recorregut del pacte entre PSOE i ERC és incert a hores d’ara i restarà subjecte no solament a l’evolució del diàleg sinó també a la situació dels presos i en particular a la d’Oriol Junqueras. Mentre ERC facilitava la investidura de Sánchez, l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, presentava un recurs a la sala tercera del Tribunal Suprem contra la resolució de la Junta Electoral espanyola que l’inhabilitava amb petició de mesures cautelaríssimes. I poca estona després era elegit vice-president del grup Verds-ALE. A Europa, Junqueras ja és un eurodiputat reconegut de ple dret, però a Espanya continua essent un pres polític. Aquesta contradicció, ara com ara, ERC l’ha anada trampejant a còpia de recursos i no ha impedit la investidura de Sánchez, perquè és una decisió estratègica. Una decisió estratègica que és la victòria ‘pòstuma’ de Joan Tardà, però que tard o d’hora demanarà resultats. El primer hauria de ser que el Suprem permetés a Junqueras d’assistir al ple del Parlament Europeu del dia 13, al costat de Carles Puigdemont i Toni Comín. Altrament, Espanya desobeiria el Tribunal de Luxemburg.
Informa:VILAWEB.CAT (8-1-2020)

238 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: