BATALLA FINAL ENTRE PUIGDEMONT I JUNQUERAS: ELECCIONS O GOVERN AGÒNIC

“La batalla final entre Puigdemont i Junqueras ”
Hi ha dos escenaris: o eleccions o Govern agĂČnic
( DAVID MIRÓ )

En un context polĂ­tic normal l’espectacle d’aquest dilluns seria el preludi d’un avançament electoral. AixĂČ Ă©s el que diria qualsevol espectador objectiu. PerĂČ com que els codis de la polĂ­tica convencional no sĂłn aplicables del tot al cas catalĂ , cal tenir sempre obertes totes les interpretacions possibles. Ara mateix, perĂČ, la situaciĂł actual nomĂ©s pot desembocar en dos escenaris possibles: eleccions immediates o bĂ© Govern agĂČnic fins a l’aprovaciĂł dels pressupostos o la inhabilitaciĂł total del president pel Suprem.

Cap dels dos escenaris Ă©s bo per a l’independentisme, que aquest dilluns ha evidenciat que no Ă©s capaç de conciliar la via pragmĂ tica amb la legitimista en una acciĂł de govern compartida i coherent. En efecte, quan arribin les eleccions, JxCat i ERC s’hauran desgastat mĂștuament i, si no aproven els comptes, no podran exhibir cap Ăšxit de gestiĂł. El risc d’una desmobilitzaciĂł important de l’independentisme Ă©s molt gran. No Ă©s el mateix anar a les eleccions desprĂ©s d’una agressiĂł externa (per exemple la sentĂšncia del ProcĂ©s) que desprĂ©s d’una batussa interna. El missatge que se’n desprĂšn Ă©s el d’un fracĂ s monumental.

Per contra, a Madrid hi ha un govern que cada dimarts aprova mesures (pensions, salari mínim) i porta la iniciativa contra la dreta (veto parental). Marca l’agenda i juga amb el temps, mentre que a Catalunya el calendari electoral està en mans de la justícia.

Per tant, ens trobem en temps de descompte en quĂš tothom pretĂ©n acumular arguments per a la campanya. ERC voldria poder exhibir els pressupostos, i JxCat haver creat el relat que els republicans sĂłn uns botiflers que planegen un nou tripartit d’esquerres. AixĂČ, des d’ahir, ja ho tenen. PerĂČ el blitzkrieg contra ERC pot perdre efectivitat si no hi ha eleccions ja.

Lideratge a JxCat

JxCat, a mĂ©s, ha de resoldre la reordenaciĂł interna i la tria de candidats. Entre els arguments a favor d’allargar l’agonia del Govern hi ha el de guanyar temps per fabricar el candidat que podria acompanyar Puigdemont a la llista. Aquest candidat serĂ , a mĂ©s, part del missatge. No significa el mateix Laura BorrĂ s que DamiĂ  Calvet, ni Àngels ChacĂłn que Jordi PuignerĂł o Elsa Artadi. La tria del presidenciable in pectore reverberarĂ  en tota l’organitzaciĂł com una pedra llançada en un bassal. Alguns, fins i tot, podrien marxar i consumar l’escissiĂł.

La conclusiĂł Ă©s que, en qualsevol cas, l’independentisme no nomĂ©s arribarĂ  dividit a la cita electoral, sinĂł tambĂ© afeblit. L’aposta pragmĂ tica d’ERC necessita de l’efecte Junqueras, ja que sense ell li falta aquell component Ăšpic i emocional que fa possible les grans victĂČries. I el camĂ­ legitimista de JxCat necessita mĂ©s que mai l’efecte Puigdemont, ja que falta credibilitat desprĂ©s de dos anys de retĂČrica inflamada i mitges desobediĂšncies: Ă©s a dir, la batalla final entre els dos lĂ­ders pendent des del 21-D.
Informa:ARA.CAT (28-1-2020)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: