L’estrena de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés de Diputats ha sigut accidentada a causa dels presos polítics. La primera reunió de la mesa que presideix, on tenen majoria absoluta el PSOE i Unides Podem, i que s’ha celebrat aquest dijous al matí, s’ha allargat gairebé tres hores degut a les discrepàncies dels grups sobre la suspensió dels presos. La flamant presidenta ha decidit tornar a xutar la pilota endavant i demanar un informe als lletrats de la cambra per acabar de decidir sobre la suspensió, després d’haver rebut la resposta del Suprem a l’aclariment demanat per ella mateixa dimarts en què tornava a la cambra la pilota sobre l’assumpte i ha convocat una nova reunió de l’organisme per a demà divendres.
“L’objectiu de la mesa és preservar el sistema constitucional i aquesta cambra garantint que les decisions siguin conforme a llei i amb la màxima seguretat jurídica”, ha justificat Batet per explicar la petició de l’informe a la secretaria general de la cambra, i ha afegit que entre els dubtes hi ha si cal suspendre els diputats presos a través de la llei d’enjudiciament criminal o del reglament del Congrés, entre altres opcions. Batet ha considerat que en aquesta decisió no hi pot haver “discrecionalitat” i que no pot ser “política”. Segons la presidenta del Congrés, la convocatòria demà mateix de la mesa demostra que no té cap “voluntat de dilatar” la situació i que “l’objectiu” és decidir demà mateix.
El PSOE, doncs, continua amb el pla inicial de dilatar la decisió sobre la suspensió dels diputats presos –Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull–. Originalment, la intenció era que la decisió no es prengués fins passades les eleccions de diumenge, amb el doble objectiu de no alimentar les opcions de les forces sobiranistes ni perjudicar els interessos del PSC. Però els plans no li estan sortint bé, i la pressió de la dreta ha forçat la convocatòria d’una nova reunió de la mesa, sobretot després que la petició d’aclariment al Tribunal Suprem que va fer tot just ser nomenada presidenta rebés una plantofada de l’alt tribunal, que en aquesta qüestió ha decidit rentar-se les mans i deixar que sigui el Congrés qui se les embruti.
Actuar de dret
Batet ha afirmat que la mesa no ha entrat a discutir la decisió de fons, tot i que la negativa del Suprem a enviar aclariments havia desfermat la crítica de l’oposició de dretes contra la presidenta de la cambra. Tant el PP com Ciutadans, amb dos membres cadascun a la mesa i, per tant, sense majoria, consideren que la suspensió dels presos hauria de ser immediata. “No és una qüestió discrecional”, ha afirmat el vicepresident de la mesa de Ciutadans, Ignacio Prendes, que s’ha sumat així a la postura expressada pels representants del PP, que fins i tot ha anunciat que presentarà una iniciativa de reprovació a Batet si no actua de manera immediata, mentre que Cs ha anunciat que si demà no es resol l’assumpte demanarà la dimissió de la presidenta. “Aquesta presidència té la intenció d’actuar sempre conforme a dret”, ha defensat Batet.
Els dos partits han plantejat escrits per demanar la suspensió, però amb criteris tècnics diferents, tot i que tots dos arribaven a la mateixa finalitat, i això és el que ha aprofitat Batet per demanar els informes jurídics. La cambra no ha votat cap d’aquests escrits, ni tampoc la petició d’informes, que no era vista amb bons ulls pel PP ni per Cs.
Girauta: “Són còmplices dels colpistes”
La vicepresidenta tercera de la mesa, Ana Pastor, del PP, ha explicat després de la reunió que el Congrés “ha d’aplicar la llei” i que la suspensió ha de ser automàtica perquè “la llei és inequívoca i clara”. Segons ella, no hi ha “dubtes jurídics” sobre la qüestió, i per tant no està justificada la petició d’informes que ha acabat decidint la mesa. Molt més dur ha sigut el diputat de Cs Juan Carlos Girauta, que ha afirmat que és “imperatiu” suspendre els presos preventius, i ha considerat que “cada minut que passa sense que siguin suspesos és una humiliació per als espanyols”, i ha reblat que “Sánchez i Batet estan sent còmplices dels colpistes”.
En canvi, Unides Podem és partidària, com ho era inicialment el PSOE, d’extremar la precaució i no suspendre encara els diputats. La vicepresidenta primera de la mesa, Gloria Elizo, ha plantejat la possibilitat de demanar als lletrats de la cambra un informe que allargaria la decisió fins a la setmana que ve, i fins i tot no ha tancat la porta a tornar a demanar l’opinió al Suprem. Així, Batet opta per guanyar temps i dilatar la decisió, mentre es debat entre si s’alinea amb els potencials socis de govern de Pedro Sánchez i encara la petició de reprovació de la dreta, cosa que li donaria munició en la recta final de campanya, o trenca des del minut zero de la legislatura la majoria que van acordar Unides Podem i el PSOE a la mesa.
Transcripció dels acataments
En el que sí que hi ha hagut acord entre els membres de la mesa ha sigut en la petició del PP de transcriure els acataments dels 350 diputats de la cambra en la sessió de constitució de les Corts de dimarts, però no en la posterior revisió per comprovar si es van ajustar a la llei, segons ha explicat Pastor.