La flamant presidenta del Congr√©s, Meritxell Batet, sabia perfectament que damunt la taula del seu nou despatx¬†l‚Äôesperava una patata calenta:¬†la suspensi√≥ dels diputats que estan empresonats i jutjats per l‚Äô1-O. El president de la sala que els jutja, Manuel Marchena, ha evitat¬†prendre una¬†decisi√≥ al respecte¬†i divendres va¬†enviar¬†a la Cambra un ofici perqu√® sigui el Congr√©s qui executi la suspensi√≥, en virtut de l’article 21 del Reglament.¬†Segons aquest article,¬†un diputat queda susp√®s dels seus drets i deures parlamentaris quan es trobi ‚Äúen situaci√≥ de pres√≥ preventiva i mentre aquesta duri‚ÄĚ.

Batet, per√≤, ha decidit tornar a enviar la pilota al tribunal¬†i ha demanat al president del Suprem, Carlos Lesmes, un informe de la Sala que presideix Marchena sobre l‚Äôaplicaci√≥ de l’article 384bis de la llei d‚Äôenjudiciament¬†criminal (Lecrim), del qual s‚Äôhauria de desprendre la suspensi√≥ dels diputats¬†pel fet d’estar en pres√≥ provisional¬†per delicte de rebel¬∑li√≥. Aquest √©s el mateix article que va invocar el jutge instructor, Pablo Llarena, per suspendre els diputats del Parlament.

La conclusi√≥ sempre √©s la mateixa, suspendre els presos. La q√ľesti√≥ √©s qui assumeix aquesta decisi√≥. I encara m√©s tenint en compte que aquest moviment alterar√† de manera molt substancial¬†l’aritm√®tica parlament√†ria del Congr√©s. A banda del fet¬†que diumenge hi torna a haver eleccions.

Precisament aquest mat√≠ la fiscalia¬†ha presentat un escrit davant la Sala que jutja el proc√©s en qu√® es reclama que es comuniqui a les Corts que han de procedir a l‚Äôaplicaci√≥ immediata de l’article 383bis de la Lecrim¬†i suspendre de funcions els cinc parlamentaris presos que ja han pres possessi√≥ de l’esc√≥.

De fet, als passadissos del Congr√©s es donava per descomptat que la Mesa¬†es reuniria ahir mateix a la tarda, despr√©s de la designaci√≥ dels seus membres en el ple del mat√≠, per activar la suspensi√≥ a partir d’un informe dels lletrats. Tot i aix√≤¬†la reuni√≥ de la Mesa per abordar aquesta tema s’ha passat a dijous.

Enmig d’aquest pols entre el Congr√©s i el Suprem s’ha repr√®s el judici despr√©s del par√®ntesi en les sessions que es va obrir perqu√® els presos poguessin formalitzar dilluns¬†els tr√†mits com a diputats electes¬†i dimarts participessin en el ple de constituci√≥ de les Cambres per fer jurament del c√†rrec i acatar la Constituci√≥.

Per tant, aquest dimecres¬†finalment¬†Oriol Junqueras, Jordi S√†nchez, Jordi Turull i Josep Rull s’asseuen davant del tribunal amb totes les seves prerrogatives com a diputats del Congr√©s mentre Ra√ľl Romeva ho fa amb la seva plena condici√≥ de senador.

I aix√≠ ser√† fins que es prenguin una decisi√≥ sobre qui assumeix la responsabilitat de la suspensi√≥. Tot plegat¬†a les portes de les eleccions d’aquest diumenge, en les quals, per cert, prenen¬†part dos dels presos:¬†Oriol Junqueras, que encap√ßala la llista de les eleccions europees, i Joaquim Forn, candidat a l’alcaldia de Barcelona.

Informa:ELNACIONAL.CAT (22-5-2019)