BATUSSA PEL CATALÀ AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA AMB COMUNICAT FINAL

(EDGAR SAPIÑA )

AutĂšntica batussa pel catalĂ  al ple de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest dijous. Un dels que ha fet referĂšncia al to del debat ha estat el lĂ­der dels republicans a l’Ajuntament, Ernest Maragall, que ha assegurat que “l’escola catalana no mereix determinats espectacles”, en referĂšncia a les intervencions de PP i Ciutadans contrĂ ries al model educatiu del paĂ­s. En l’Ășltim plenari municipal de l’any s’han debatut 4 proposicions sobre la llengua. Les de PSC, Ciutadans i PP han estat rebutjades i nomĂ©s ha prosperat la d’ERC, que defensa el model d’immersiĂł lingĂŒĂ­stica i que ha comptat amb el suport dels Comuns i Junts per Catalunya. El PSC s’hi ha abstingut, mentre que PP, Ciutadans, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita MarilĂ©n BarcelĂł han votat en contra.

Un dels moments mĂ©s tensos ha estat quan Maragall s’ha dirigit al lĂ­der dels populars barcelonins, Josep Bou. “No em doni lliçons de catalanisme ni de catalĂ  mentre no faci callar al senyor Casado, els seus exabruptes i atacs lamentables i miserables que estĂ  fent a la nostra llengua i a la nostra cultura. No tot s’hi val“, ha dit, visiblement molest. D’altra banda, el primer tinent d’alcaldia i lĂ­der del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha sostingut que “el catalĂ  no es farĂ  petit per un 25% de classes en castellà”. De fet, ha assegurat que “moltes escoles ja ho apliquen, dins de la seva autonomia com a centres educatius”. De totes maneres, ha reconegut que el catalĂ  Ă©s una llengua “minoritzada i amenaçada per un entorn hostil”.

“Jo tambĂ© soc colona”, diu Parera
La nĂșmero u de Valents –la formaciĂł hereva de Manuel Valls– i diputada pel PP al Parlament, Eva Parera, s’ha dirigit als independentistes per dir-los que “veuen enemics a tot arreu” i que “van de vĂ­ctimes”. “Espanya Ă©s un enemic, els tribunals sĂłn un enemic, els cossos de seguretat de l’Estat sĂłn un enemic i, sobretot, els catalans no independentistes som l’enemic. Jo tambĂ© soc colona, segons vostĂšs“, ha afirmat.

“Els que ataquen l’escola i el model educatiu catalĂ  ho fan perquĂš saben que l’escola Ă©s el que som com a societat i ciutadania”, ha assegurat Maragall. “L’escola Ă©s el cor de la democrĂ cia al nostre paĂ­s”, ha defensat. En aquest sentit, el lĂ­der dels republicans a Barcelona ha defensat que la voluntat de partits com PP i Ciutadans Ă©s atacar la llengua per afeblir el projecte que defensa el bloc independentista.

Diametralment oposat ha estat el relat del bloc constitucionalista. “Des de totes les administracions al seu cĂ rrec estan alimentant amb sucoses subvencions entitats que tenen com a objectiu l’assetjament, l’assenyalament dels alumnes i professors en funciĂł de la llengua que utilitzen a l’espai educatiu, perĂČ tambĂ© al seu entorn i en l’oci”, ha sostingut Luz Guilarte, presidenta del grup municipal de Ciutadans. I ha anat mĂ©s enllĂ : “El govern municipal de Colau i PSC ho fomenta”.

Els Comuns, a favor de recuperar l’esperit dels 80

Per part dels Comuns ha intervingut el tinent d’alcaldia d’EducaciĂł, Jordi MartĂ­, que ha defensat que “avui el que tocaria Ă©s tornar al seny que es va imposar als anys 80 i a construir el consens“. Com Maragall, MartĂ­ s’ha sorprĂšs dels retrets creuats al ple municipal: “Escoltant algunes de les intervencions em preguntava si aquest debat tĂ© algun sentit o si ajudarĂ  en alguna cosa en la reflexiĂł i, sobretot, en la defensa d’evitar un conflicte lingĂŒĂ­stic al nostre paĂ­s. Tinc els meus dubtes”.

El tinent d’alcaldia ha aprofitat una de les seves intervencions per atacar els postconvergents, quan la juntaire Neus MuntĂ© els ha demanat que “s’ocupin” de protegir el catalĂ : “Fem sobretot una cosa, que Ă©s no atiar el conflicte lingĂŒĂ­stic, cosa que vostĂšs, cada dia que es lleven, pensen la manera de fer-ho”. MuntĂ© ha volgut manifestar el seu desacord per les paraules de Guilarte en una entrevista al TOT Barcelona, on la lĂ­der taronja sostenia que “hi ha una mena de Gestapo lingĂŒĂ­stica a les aules”. “AixĂČ Ă©s indecent i perseguible”, li ha retret MuntĂ©.

Bou ha volgut aclarir que “la defensa de la llengua no Ă©s la defensa de la nació”. A mĂ©s, ha demanat als independentistes que “deixin d’utilitzar el catalĂ  com una arma polĂ­tica”. D’altra banda, Parera ha assegurat que “la llengua catalana estĂ  plenament garantida”. AmbdĂłs partits, juntament amb Ciutadans, han demanat que es compleixi la sentĂšncia judicial que obliga que un mĂ­nim del 25% de les classes a les escoles siguin en castellĂ .

“Cal que la Generalitat reguli, de manera que puguem superar un marc jurĂ­dic antic i que, per tant, la sentĂšncia quedi superada totalment pels esdeveniments”, ha proposat MartĂ­, per deixar sense efecte la sentĂšncia del Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya (TS) ratificada en sentĂšncia ferma pel Tribunal Suprem (TS). La decisiĂł judicial ha suposat una estocada polĂ­tica a la immersiĂł lingĂŒĂ­stica, el model educatiu de Catalunya que ja compta amb 40 anys d’histĂČria.
Informa:ELMON.CAT (24-XII-2021)

52 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: