BON VENT! ELS PINTORS SEAN SCULLY I LILIAN TOMASKO DEIXEN BARCELONA PEL CATALÀ

La catalanofòbia ĂŠs present arreu, tambĂŠ en el mĂłn de l’art. La reputada parella d’artistes Sean Scully i Liliane Tomasko han abandonat Barcelona perquè estan cansats de sentir a parlar catalĂ . AixĂ­ ho han anunciat en un reportatge del diari britĂ nic Financial Times, que recull que la decisiĂł dels pintors va ser “impulsada pel creixement del nacionalisme a la ciutat que havien estimat”.

Estimaven la ciutat, però no estimaven la llengua. A la capital catalana, “anaves a reunions i parlaven completament en catalĂ , com dient fes-te fotre”, diu Scully. “Hi havia massa d’això (catalanisme), ho va fer impossible”, afegeix Tomasko. Finalment, no van poder “aguantar a Barcelona per aquesta merda”.
MĂŠs d’una dècada sense “aguantar” el catalĂ 

Les aventures del pintor irlandès a Catalunya es poden remuntar a l’any 2005, quan va concebre un projecte artĂ­stic per a l’esglĂŠsia romĂ nica de Santa CecĂ­lia de Montserrat. DesprĂŠs d’un mĂ­nim de quinze anys de la seva arribada al paĂ­s, Scully no aguanta el catalĂ , però sĂ­ que parla l’espanyol “amb fluĂŻdesa”. Segons el Financial Times, això ĂŠs “una picada d’ullet als seus anys a Barcelona”.

El fill de la parella tambĂŠ parla el castellĂ  de manera fluida, però sa mare s’ha queixat que al pati de l’escola li van dir que havia de parlar catalĂ . El nen es diu Oisin i ja tĂŠ dotze anys.
Ara, cap a França

Scully va nĂŠixer fa 76 anys a DublĂ­n (RepĂşblica d’Irlanda), però fa mĂŠs de trenta anys que es va nacionalitzar nord-americĂ . Tomasko va nĂŠixer a Zuric (SuĂŻssa) fa 54 anys. Malgrat que vivien a Barcelona, tambĂŠ tenien la seva residència a Nova York i a Munic, on òbviament no han tingut problemes ni amb l’anglès ni amb l’alemany. Ara s’han traslladat a la ciutat occitana d’Ais de Provença. Tindran problemes quan la gent els parli francès? I si els parlen occitĂ ?

Per la seva banda, cal recordar que Scully ĂŠs un reputat pintor abstracte. Del seu perĂ­ode de residència a Catalunya, destaca el projecte artĂ­stic que va concebre, ja el 2005, per a l’esglĂŠsia romĂ nica de Santa CecĂ­lia de Montserrat, que es va acabar inaugurant deu anys desprĂŠs, just quan complia setanta anys, amb pintures de gran format, frescos i vitralls. L’artista va fer en aquell lloc, al peu de la muntanya, una personal interpretaciĂł de les catorze estacions del viacrucis, dedicada a la seva mare, una dona que cantava, la qual cosa pot relacionar-se amb Santa CecĂ­lia, patrona de la mĂşsica.

El pintor tambĂŠ va arribar a oferir 200 obres a l’Ajuntament de Barcelona a canvi que fossin exposades de manera permanent en un espai museĂ­stic propi. La iniciativa al final no va tirar endavant, però poc desprĂŠs l’artista va acabar creant el seu Espai d’Art Sean Scully a l’esglĂŠsia de Montserrat, construĂŻda el segle X.

La de la parella de pintors Ês la segona mostra de catalanofòbia important dels últims dies. Diumenge vam saber que un grup de turistes madrilenys no entenien com era que al País Valencià es fessin esdeveniments culturals en català.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-VIII-2021)
N.de la R.
Segur que darrere aquesta decisió hi deu haver alguna frustració. I les frustracions, naturalment, les ha de pagar el català.Si visquessin a Suècia dirien que el suec Ês una merda? Per tant, bon vent i barca nova.Aquest fet ens hauria de posar un cop mÊs en alerta pel que fa a la nostra llengua.Ja sabem que volen anorrear-nos i fer-nos sentir culpables de tot.Si Catalunya fos un país independent segur que no es produirien aquestes fefes.Mentrestant, però, prenem-ne consciència i lluitem.
Informa:ELNACIONAL.CAT (24-VIII-2021)

72 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: