BON VENT! ELS PINTORS SEAN SCULLY I LILIAN TOMASKO DEIXEN BARCELONA PEL CATALÀ

La catalanof√≤bia √©s present arreu, tamb√© en el m√≥n de l’art. La reputada parella d’artistes Sean Scully i Liliane Tomasko han abandonat Barcelona perqu√® estan cansats de sentir a parlar catal√†. Aix√≠ ho han anunciat en un reportatge del diari brit√†nic Financial Times, que recull que la decisi√≥ dels pintors va ser “impulsada pel creixement del nacionalisme a la ciutat que havien estimat”.

Estimaven la ciutat, per√≤ no estimaven la llengua. A la capital catalana, “anaves a reunions i parlaven completament en catal√†, com dient fes-te fotre”, diu Scully. “Hi havia massa d’aix√≤ (catalanisme), ho va fer impossible”, afegeix Tomasko. Finalment, no van poder “aguantar a Barcelona per aquesta merda”.
M√©s d’una d√®cada sense “aguantar” el catal√†

Les aventures del pintor irland√®s a Catalunya es poden remuntar a l’any 2005, quan va concebre un projecte art√≠stic per a l’esgl√©sia rom√†nica de Santa Cec√≠lia de Montserrat. Despr√©s d’un m√≠nim de quinze anys de la seva arribada al pa√≠s, Scully no aguanta el catal√†, per√≤ s√≠ que parla l’espanyol “amb flu√Įdesa”. Segons el Financial Times, aix√≤ √©s “una picada d’ullet als seus anys a Barcelona”.

El fill de la parella tamb√© parla el castell√† de manera fluida, per√≤ sa mare s’ha queixat que al pati de l’escola li van dir que havia de parlar catal√†. El nen es diu Oisin i ja t√© dotze anys.
Ara, cap a França

Scully va n√©ixer fa 76 anys a Dubl√≠n (Rep√ļblica d’Irlanda), per√≤ fa m√©s de trenta anys que es va nacionalitzar nord-americ√†. Tomasko va n√©ixer a Zuric (Su√Įssa) fa 54 anys. Malgrat que vivien a Barcelona, tamb√© tenien la seva resid√®ncia a Nova York i a Munic, on √≤bviament no han tingut problemes ni amb l’angl√®s ni amb l’alemany. Ara s’han traslladat a la ciutat occitana d’Ais de Proven√ßa. Tindran problemes quan la gent els parli franc√®s? I si els parlen occit√†?

Per la seva banda, cal recordar que Scully √©s un reputat pintor abstracte. Del seu per√≠ode de resid√®ncia a Catalunya, destaca el projecte art√≠stic que va concebre, ja el 2005, per a l’esgl√©sia rom√†nica de Santa Cec√≠lia de Montserrat, que es va acabar inaugurant deu anys despr√©s, just quan complia setanta anys, amb pintures de gran format, frescos i vitralls. L’artista va fer en aquell lloc, al peu de la muntanya, una personal interpretaci√≥ de les catorze estacions del viacrucis, dedicada a la seva mare, una dona que cantava, la qual cosa pot relacionar-se amb Santa Cec√≠lia, patrona de la m√ļsica.

El pintor tamb√© va arribar a oferir 200 obres a l’Ajuntament de Barcelona a canvi que fossin exposades de manera permanent en un espai muse√≠stic propi. La iniciativa al final no va tirar endavant, per√≤ poc despr√©s l’artista va acabar creant el seu Espai d’Art Sean Scully a l’esgl√©sia de Montserrat, constru√Įda el segle X.

La de la parella de pintors √©s la segona mostra de catalanof√≤bia important dels √ļltims dies. Diumenge vam saber que un grup de turistes madrilenys no entenien com era que al Pa√≠s Valenci√† es fessin esdeveniments culturals en catal√†.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-VIII-2021)
N.de la R.
Segur que darrere aquesta decisió hi deu haver alguna frustració. I les frustracions, naturalment, les ha de pagar el català.Si visquessin a Suècia dirien que el suec és una merda? Per tant, bon vent i barca nova.Aquest fet ens hauria de posar un cop més en alerta pel que fa a la nostra llengua.Ja sabem que volen anorrear-nos i fer-nos sentir culpables de tot.Si Catalunya fos un país independent segur que no es produirien aquestes fefes.Mentrestant, però, prenem-ne consciència i lluitem.
Informa:ELNACIONAL.CAT (24-VIII-2021)

139 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: