BORRÀS, SOTA EL FOCUS: ÉS A UN PAS DE LA DESOBEDIÈNCIA SI DIMARTS MANTÉ JUVILLÀ A LA MESA

(EMMA ANSOLA )
El dia D ha arribat. La Junta Electoral Central (JEC) va desembarcar, divendres, al Parlament i ha empès la presidenta Laura Borràs al davant del precipici. El motiu és la resolució, divendres passat, de la JEC en què notificava que el mateix òrgan deixava sense efecte l’acta del diputat de la CUP, Pau Juvillà, i lliurava les credencials a Nogay Ndiaye, la candidata que, per ordre de llista, que l’ha de substituir. Al mateix temps, advertia a la presidenta de conseqüències jurídiques si no acatava, un resultat que es pot produir dimarts mateix.

Aquesta nova situació obliga Borràs a prendre una decisió immediata de què, fins ara, han abjurat tots els partits independentistes: deixar Juvillà sense escó per resolució de la JEC i sense que la sentència dictada pel TSJC sigui ferma, contravenint així el reglament de la cambra. En cas contrari, i tal com aquest diari va avançar ahir, la presidenta podria incórrer en els delictes de desobediència, malversació de fons públics i usurpació de funcions.

ERC vol plantar cara
ERC, Junts i la CUP han intentant consensuar, sense èxit, una estratègia independentista per lluitar contra la repressió de l’Estat espanyol des que el passat 14 de febrer van assolir el 52% dels vots. Gairebé un any després i malgrat les causes judicials que s’acumulen, el bloc del 52% es va trencar, i ara caldrà veure si, a partir de demà, segellen un front comú. De moment, ahir, la portaveu republicana, Marta Vilalta, des de Lleida, apostava per “plantar cara” i defensar la sobirania parlamentària “jurídicament i políticament”. “Borràs sap que ERC és al seu costat per fer les passes que facin falta per defensar els drets de tots els diputats”, insistia.

Tanmateix, del que es tracta ara és de desobeir o no les ordres d’una Junta Electoral Central que ja ha deixat sense efecte l’acta de Juvillà i té en el focus la presidenta del Parlament, a qui ha donat cinc dies perquè informi no pas de què farà sinó de què ha fet per retirar les credencials a Juvillà, tal com ja se li va notificar el 20 de gener passat. I al calaix la JEC té les imatges de Juvillà formant part de la mesa que va presidir el ple de la setmana passada.

La resolució de la JEC, a més a més, afegeix dificultat i complexitat a la feina que porta a terme la mesa del Parlament. Cal tenir en compte que, a partir d’ara, qualsevol decisió o votació presa en el si de la mesa amb el vot de Juvillà podria ser considerada no valida, cosa que deixaria la cambra completament coixa. A més a més, la resta de membres de la mesa del Parlament també podrien incorre en un presumpte delicte de desobediència si no fan cas a la resolució de la JEC i mantenen Juvillà com a secretari tercer de la mesa.

Mesa extraordinària

També formen part d’aquest òrgan presidencial els diputats socialistes Ferran Pedret i Assumpta Escarp. De fet, el grup socialista va demanar a la presidenta la convocatòria d’una mesa extraordinària demà dilluns per tractar la situació de Juvillà, una mesa que no està convocada però que també està sota sospita.

La inhabilitació de Juvillà i el paper que assumiran les tres forces independentistes a partir de demà arriba quan encara falten 15 dies per a la cita que el president Pere Aragonès va marcar per tractar els “reptes de futur” de l’estratègia independentista i en un context en què encara no hi ha dates ni per a la taula de diàleg ni per a les comissions bilaterals. El 21 de gener, amb la resolució de la JEC al Parlament, el diputat Juvillà, acompanyat de la resta de membres independentistes de la mesa del Parlament, assegurava en una declaració davant els mitjans que “arribarien fins al final” i reclamaven una resposta antirepressiva col·lectiva”. El dia ha arribat.

Diputats amb causa

Les causes judicials contra diputats també continuen en augment després que, divendres, la fiscalia donés suport a investigar la vicepresidenta primera de la mesa, Alba Vergés, per un suposat retard en la vacunació d’agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional a Catalunya. Segons la fiscalia, podria suposar una “diferència de tracte” que creu que podria ser “injustificada i discriminatòria”. La diputada de la CUP Reguant té judici els dies 1 i 2 de març per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox durant el judici al procés independentista en el Tribunal Suprem. Borràs, a més d’estar pendent del seu judici al TSJC per presumptes delictes de prevaricació, frau a la administració, malversació de fons públics i falsedat documental, acumula diversos recursos presentats contra ella entre què el de Vox per haver acceptat a tràmit una proposta d’autodeterminació de la CUP, la del PSC al Constitucional per permetre el vot del diputat Lluís Puig i dos recursos més de Cs i el PP per haver jurat el càrrec en el Congrés en català.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (30-1-2022)

71 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: