BORRIANA ATURA L’EXTREMA DRETA: LES REVISTES EN CATALÀ TORNARAN A LA BIBLIOTECA

Triomf del català a Borriana en la guerra que manté amb el PP i Vox. Ha calgut la denúncia explícita per part de les institucions, del món de la cultura i fins i tot una manifestació, però la biblioteca de Borriana recuperarà les revistes censurades en català. El portaveu de Compromís per Borriana, Vicent Granel, ha anunciat la mesura aquest dijous al migdia, segons ha avançat El Temps, un dels setmanaris censurats. “És una bona notícia que la denúncia haja funcionat”, ha reivindicat Granell satisfet que part de l’equip del govern local hagi fet la reflexió encara que ara apuntin al fet que “tot ha sigut una invenció”. “La realitat era que hi havia l’ordre donada perquè no arribaren més revistes”, ha respost el portaveu.

Les revistes en català podran seguir-se consultant de manera gratuïta a la biblioteca de Borriana. L’ajuntament de la localitat ha fet marxa enrere en la decisió de retirar les publicacions que comprenien les revistes Camacuc i Cavall Fort, el setmanari El Temps, la publicació musical Enderrock i la revista de filologia Llengua Nacional. “Hem rebut moltes mostres de suport per part de les editorials, escriptors i molta gent de la cultura”, ha destacat Granel. Pel portaveu, les manifestacions públiques en contra de la decisió han sigut vitals perquè el consistori s’hagi vist forçat a fer marxa enrere.

La decisió és una victòria de la cultura catalana en l’embat propugnat pel deliri ultra de Jesús Albiol, regidor de Cultura, que tenia una obsessió personal en contra de les revistes en català a la biblioteca. Albiol va arribar fins al punt que va personar-se a la biblioteca municipal per retirar les publicacions de l’expositor. Però no ho va aconseguir perquè el personal de l’equipament va negar-se a complir l’ordre fins que no arribés per escrit. El regidor ja estava obsessionat des de 2020 en retirar aquestes subscripcions al·legant que eren “propaganda pancatalanista”.

La societat civil valenciana va sortir al carrer per denunciar la censura en català. L’objectiu és ara evitar que l’actitud de PP i Vox al municipi es reprodueixi a altres pobles dels Països Catalans. Davant aquesta possibilitat, ja han advertit de noves mobilitzacions. Un miler de persones es van concentrar davant la biblioteca del municipi castellonenc.

El veto del govern local de PP i Vox va generar un rebuig generalitzat per part dels agents del catalanisme. D’una banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va denunciar que els governs de PP i Vox el primer que fan és “censurar” la cultura i la llengua catalana. De l’altra el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va reclamar al líder del PP Alberto Núñez Feijóo, que desautoritzés “l’energumen” que va treure pit d’haver vetat les publicacions en català, un fet “intolerable”, per Illa.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (27-VII-2023)

65 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: