BRUSEL·LES PROPOSA REOBRIR FRONTERES PER FASES I SENSE QUARANTENES

“Tenim moltes preguntes sobre quan podrem viatjar aquest estiu, per√≤ l’√ļnic que sabem √©s el com”. Aix√≠ reconeixia la comiss√†ria de Transport, Adina Valean, que Brussel¬∑les tampoc t√© certeses de cara a aquesta temporada d’estiu i de cara a la possibilitat de recuperar el lliure moviment dins la Uni√≥ Europea. La gran majoria d’estats europeus han tancat fronteres per la pand√®mia del coronavirus i han deixat sense efecte l’espai Schengen. Ara que s’acosta la temporada d’estiu molts comencen a buscar la manera de reobrir i la Comissi√≥ Europea, que pot fer poc m√©s que recomanar, ha em√®s una guia perqu√® es coordinin al m√†xim, s’evitin discriminacions i s’aposti per mesures menys restrictives.

Es tracta d’un enfocament que busca comen√ßar com m√©s aviat millor a recuperar la mobilitat dins Uni√≥ Europea en tres fases. La primera correspon a l’actualitat, quan encara hi ha grans restriccions i nom√©s es permeten els viatges considerats “essencials” (transportistes, diplom√†tics, personal sanitari, temporers…). Per passar a la segona fase es recomana tenir en compte primer una situaci√≥ epidemiol√≤gica estable, amb capacitat de fer testos de manera massiva, de seguir el virus a temps real i tenir capacitat al sistema sanitari. Un cop tot aix√≤ estigui garantit, es podria passar a una segona fase en qu√® es permetria moviment entre regions en una situaci√≥ similar, prioritzant els viatgers que es mouen per raons personals i professionals (“Tots volem veure els nostres √©ssers estimats aquest estiu”, han dit tant la comiss√†ria de Salut, Stella Kyriakides, com la de Compet√®ncia, Margrethe Vestager) i despr√©s tamb√© tur√≠stiques.

S’establirien d’aquesta manera “corredors” entre zones amb situacions epidemiol√≤giques similars considerades “segures”, que poden ser tant pa√Įsos sencers com regions. Aquesta √©s una q√ľesti√≥ especialment espinosa perqu√® mentre la Comissi√≥ insisteix que no es pot discriminar en funci√≥ del passaport, el moviment entre zones tindr√† limitacions. “Una vegada s’obre una frontera, s’obre a tots els ciutadans de la UE no en funci√≥ del seu passaport”, ha dit la comiss√†ria d’Interior, Ylva Johansson. Tot i aix√≤, com sempre, √©s compet√®ncia dels estats membres que ja estan treballant en acords bilaterals. La q√ľesti√≥ √©s, per√≤, que s√≠ que hi haur√† limitacions en funci√≥ del lloc de resid√®ncia.

L’√ļltima fase correspon al restabliment de l’espai Schengen sense restriccions. En cap cas, per√≤, es fixen dates, sin√≥ criteris, i es posa √®mfasi en el fet que sempre s’ha d’estar preparat per retrocedir si la situaci√≥ ho requereix.

Controls sanitaris i aplis en comptes de quarantenes

Per avaluar el progr√©s entre aquestes fases, la Comissi√≥ Europea reitera que no hi ha evid√®ncia cient√≠fica que provi que els controls fronterers frenen l’expansi√≥ del virus i tampoc l’obligaci√≥ de posar en quarantena tots els viatgers com acaba d’aprovar Espanya. En canvi, s’aposta per aplicar, per exemple, controls de temperatura a certs accessos o zones que assegura que s√≥n m√©s senzills i efica√ßos a nivell de control de la pand√®mia. Tamb√© es fa refer√®ncia a l’√ļs d’aplicacions de m√≤bil per tra√ßar el virus, tot i que ara per ara no hi ha una proposta centralitzada a nivell europeu sin√≥ que √©s cada estat qui est√† duent a terme les seves proves. Defensa, per√≤, que han de ser volunt√†ries i an√≤nimes i que tinguin sistemes operatius que funcionin en diversos estats.

El moviment de persones a l’estiu va lligat a diferents sectors, com el del transport o el de l’allotjament. En aquests √†mbits, Brussel¬∑les emet recomanacions per a tots els sistemes de transport en qu√® aconsella intensificar mesures per garantir el distanciament social, per√≤ no recomana deixar seients buits en el cas dels avions per exemple, sin√≥ que parla d’usar mascaretes i altres materials protectors. El lobi de les aerol√≠nies va pressionar assegurant que reduir els passatgers per avi√≥ convertia el seu negoci en inviable. En el cas del tren, per exemple, recomana augmentar freq√ľ√®ncies per reduir densitat.

Per a hotels i apartaments, per exemple, tamb√© demana promoure el distanciament social, evitar els espais comuns o posar-los a disposici√≥ dels clients “per torns” , limitar capacitats i aforaments i ajornar esdeveniments massius. Tamb√© recomana formar el personal tur√≠stic per saber com actuar en cas d’infeccions o com fer seguir el control d’higiene.

Informa:ARA.CAT (13-5-2020)

738 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: