BUCH ES REFERMA SOBRE EL 1.714.000 DE LOS MASCARETES ENVIADES PER L’ESTAT

Miquel Buch s’ha refermat aquest dimarts a la comissi√≥ d’Interior en les seves paraules d’ahir sobre el 1.714.000 mascaretes enviades pel govern espanyol de cara al retorn a la feina d’alguns sectors no essencials. Buch no hi ha fet refer√®ncia en la seva primera intervenci√≥, que s’ha centrat en la feina feta pel Departament durant la crisi del coronavirus, per√≤ bona part de les preguntes de l’oposici√≥ -cr√≠tica amb la gesti√≥ i la comunicaci√≥ del conseller- hi han fet refer√®ncia.

Buch ha explicat que quan van tenir coneixement de la xifra de mascaretes, el Departament va intentar entendre d’on sortia. “No quadra res. Ni per percentatge de poblaci√≥, ni per prov√≠ncies, ni per territoris”, ha dit el conseller. En aquest sentit, ha instat l’oposici√≥ a fer la divisi√≥ per veure d’on surt el 1.714. “Si vost√®s s√≥n capa√ßos de dividir 10 milions entre la poblaci√≥ de Catalunya i que els doni 1.714, els reconeixer√© que m’he equivocat”, ha reblat el titular d’Interior.

En el torn de preguntes, el diputat dels comuns Marc Par√©s ha retret a Buch que situ√Į el debat en “la simbologia d’una xifra”. Par√©s ha explicat al conseller que el nombre de mascaretes surt de dividir la poblaci√≥ de Catalunya entre el 1.714.000 mascaretes, que dona com a resultat el 22,3% igual que a la resta de territoris. “Si vost√® agafa la poblaci√≥ de Cataunya i la divideix pel 1.714.000 mascaretes li donar√† el 22,3%. Aquest √©s el percentatge aplicat a totes les comunitats aut√≤nomes per igual. No era tan dif√≠cil”, ha dit.

El diputat ha constatat una vegada m√©s que cal definir un nou model de seguretat pel pa√≠s. Ha argumentat que l’√ļnica manera “justa” per articular una acci√≥ multinivell per solucionar la crisi ser√† a partir de la “coordinaci√≥” i la “cooperaci√≥” entre administracions. El diputat ha dit que Buch ha de “rectificar” i canviar l’estrat√®gia comunicativa perqu√® no va en la direcci√≥ de cooperar. Tamb√© ha dit que no ent√©n perqu√® Buch, “des del primer dia” insisteix en un discurs de “confrontaci√≥” entre Catalunya i Espanya.


L’oposici√≥ demana “responsabilitat”

L’oposici√≥ ha carregat contra el conseller d’Interior, Miquel Buch, durant la compareixen√ßa telem√†tica al Parlament, aquest dimarts a la tarda. El diputat de Cs Jean Castel li ha demanat “responsabilitat” per afrontar la crisi sanit√†ria i deixar de veure “fantasmes on no hi s√≥n”. Castel tamb√© ha retret a Buch la pol√®mica per les 1.714.000 mascaretes que l’Estat ha enviat a Catalunya. Castel ha etzibat a Buch que ara no s√≥n “moments per fer pol√≠tica nacionalista”. “Vost√® tamb√© √©s l’Estat”, ha destacat.

El diputat de Cs ha empla√ßat el conseller a donar dades “exactes” durant les compareixences i que aquestes incloguin els registres, identificacions i detencions fets per tots cossos i forces de seguretat de l’Estat a Catalunya durant l’estat d’alarma. Castel ha retret el “rerefons” de Buch quan pronuncia en castell√† el concepte ‘govern espanyol’. “El rerefons no toca. Toca estar al costat de la ciutadania”, ha manifestat. Finalment, la formaci√≥ liberal ha demanat m√©s “respecte institucional” i “coordinaci√≥” entre els diferents cossos de seguretat.

Per la seva banda, Carles Castillo (PSC) ha iniciat la intervenci√≥ destacant que algunes declaracions de Buch en roda de premsa han estat “dignes del Club de la Com√®dia” o del Pol√≤nia de TV3. Castillo ha dit que la conselleria d’Interior no est√† fent una mala gesti√≥ de la crisi sanit√†ria per√≤ que el conseller s√≠ que t√© un “problema” en la seva comunicaci√≥ amb els mitjans.

Per aix√≤, li ha dit que la coordinaci√≥ i la comunicaci√≥ p√ļblica ara mateix s√≥n “essencials” i que s’ha de garantir que la ciutadania compleixi les mesures de confinament. “Comparteixen experts amb l’Estat i tenen totes les compet√®ncies en la gesti√≥. No cal aquesta actitud”, ha manifestat Castillo.

Crítiques de la CUP

Pel que fa als grups independentistes, Maria Sirvent (CUP) ha constatat que en un sol mes ja hi ha hagut el doble de sancions aplicant l’anomenada “llei mordassa” que en tot el 2019, i ha opinat que la qualificaci√≥ dels incompliments √©s “absolutament discrecional”. La diputada anticapitalista tamb√© ha apuntat que les sancions administratives s√≥n una “c√†rrega” perqu√® s’inverteix el mecanisme i √©s l’acusat qui ha de demostrar la seva innoc√®ncia, amb el testimoniatge d’un agent de l’autoritat. “Qui decideix qu√® √©s i qu√® no √©s desobedi√®ncia?”, ha preguntat Sirvent a Buch.

Per la seva banda, la diputada d’ERC Montserrat Fornells ha preguntat al conseller si els agents dels Mossos es faran la prova de PCR abans de reincorporar-se. Fornells tamb√© ha carregat contra la decisi√≥ de l’Estat de retirar el confinament total, i ha animat el Govern a preparar-se per “la reconstrucci√≥ del pa√≠s”, posterior a la crisi sanit√†ria. Finalment, Ferran Roquer (JxCat) ha criticat el vocabulari “b√®l¬∑lic” de l’executiu espanyol, i ha defensat Buch amb el terme gobierno de Espa√Īa -en castell√†-: “√Čs que √©s aix√≠ com es diu”, ha subratllat Roquer.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-4-2020)

165 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: