CADA DIA MIL AGRESSIONS A LA LLENGUA: ARA DISCRIMINACIÓ PER UNA ELA GEMINADA

Gal·la ocupa la posició número 128 en el rànquing de noms més posats a Catalunya i Gala, sense la ela geminada, el lloc 44. La meva filla els té tots dos. Al Registre Civil i al padró municipal és Gal·la, amb ela geminada, i a la Seguretat Social i a l’escola bressol on l’hem preinscrit és, per ara, oficialment Gala, ja que a tots dos llocs el sistema informàtic no reconeix aquesta grafia. “Ho sento, el sistema està antiquat”, es va disculpar el funcionari de la Seguretat Social fa deu mesos quan vam anar a tramitar les prestacions dels permisos de maternitat i paternitat. El sistema, de fet, està antiquat des de fa, almenys, 17 anys. La Sílvia és la mare d’una altra Gal·la, que ja té 17 anys, i que llavors ja es va trobar problemes amb la base de dades de la Seguretat Social. La Gal·la es va convertir en Gal-la a la força, amb guionet enlloc de punt volat.
No és l’únic sistema informàtic que no inclou la ela geminada. Sorprenentment, la web de l’Ajuntament de Barcelona per fer els tràmits virtuals de preinscripció a les escoles bressol públiques de la ciutat tampoc deixa inscriure el nom de Gal·la. Ni amb punt volat ni amb punt normal ni amb guionet. S’ha d’optar per Gala o Gal la amb un espai al mig. Així és com han inscrit la Natàlia i el Marc la seva filla, tot i que estaven preocupats per si la sol·licitud seria acceptada, ja que no coincideix amb el nom del padró i la partida de naixement, on està ben escrit. Per sort, a l’escola bressol els han confirmat que la sol·licitud ha sigut validada correctament.
Ester Franquesa, filòloga i directora de Política Lingüística de la Generalitat, diu que aquest cas concret es deu a una “incidència informàtica” de l’Ajuntament de Barcelona que el consistori “ja té localitzada i està mirant de resoldre”. “Des d’un punt de vista de la legislació -diu- ja està resolt i garantit que tothom pugui inscriure els nens amb la grafia que vol”. I en cas que no sigui possible, “les administracions tenim mecanismes per resoldre-ho”, afegeix.
La Sílvia, però, ja es va trobar problemes l’any 2004, quan s’acabava d’informatitzar el Registre Civil. Quan van inscriure la seva filla Gal·la es van trobar que el programa informàtic no acceptava la ela geminada i van haver d’inscriure-la amb guionet, com si fos un nom compost, com ja explicava la periodista Marta Ciércoles en un article a l’Avui. Si la Gal·la hagués nascut uns dies abans, quan encara s’inscrivien els nadons a mà, no haurien tingut cap problema.I encara avui Hisenda no admet fer la declaració de rensa on line si no escrius Gala.
Informa:ARA.CAT (13-5-2021)