CADENA HUMANA PER L’AUTODETERMINACI√ď A PALMA

“Cadena humana per l’autodeterminaci√≥ a Palma ”
El Bloc d’Unitat Popular i la Plataforma 31 D (31 de desembre) celebraren aquest diumenge dia 27 la cadena humana per l’autodeterminaci√≥ en substituci√≥ de la tradicional manifestaci√≥ que solia fer-se el 30 de desembre.

La tradici√≥ marca que el dia 30 de desembre al vespre se celebra a Palma la manifestaci√≥ a favor de l‚Äôautodeterminaci√≥ dels Pa√Įsos Catalans. Es tracta de l‚Äôacte amb que el sobiranisme celebra a la seva manera la Diada de Mallorca, que √©s el 31 de desembre. Per √≤bvies raons festives, des de fa anys es pass√† la manifestaci√≥ del darrer dia de l‚Äôany a la jornada anterior. Enguany, per√≤, s‚Äôha avan√ßat encara m√©s i ni tan sols ha pogut ser una manifestaci√≥. La pand√®mia mana, tamb√© a l‚Äôhora de la reivindicaci√≥. En el seu lloc, el Bloc d‚ÄôUnitat Popular i la Plataforma 31 de desembre, entitats convocants, cridaren a la participaci√≥ en una cadena humana a les 12 del migdia d‚Äôaquest diumenge dia 27 de desembre. ¬ęFeta amb tota la seguretat requerida¬Ľ, indicaren les associacions que la convocaren i que avaluaren el seguiment com un ¬ęgran √®xit¬Ľ perqu√® ¬ęhi han participat unes 300 persones, de les quals dues-centes vint-i-cinc s‚Äôhavien inscrit pr√®viament¬Ľ.

La cadena. Des d‚Äôabans de l‚Äôhora fixada s‚Äôanaren reunint, cada inscrit en el seu lloc, els participants a la cadena, que s‚Äôha fet aquest diumenge a la part damunt la murada de Palma, entre l‚ÄôHort de Rei -als peus de la Seu i del Palau dels Reis de Mallorca ‚Äďfins a la zona frontal de la barriada de La Calatrava. A m√©s, s‚Äôhi han anat sumant una vuitantena de persones m√©s, degudament col¬∑locades per part de l‚Äôorganitzaci√≥ per evitar qualsevol perill. En conjunt, doncs, m√©s de tres-centes persones hi han participat. La cadena, amb les baules humanes separades per la dist√†ncia de seguretat, s’ha anat formant al mateix temps que els participants aixecaven pancartes reivindicatives i banderes, sobretot estelades.

El portaveu del Bloc d’Unitat Popular, Balti Picornell, ha valorat la jornada reivindicativa. Val a dir que Picornell fou el president del Parlament balear durant la legislatura passada -substitu√≠ en el c√†rrec a Xelo Huertas el 14 de febrer de 2017 i l’ocup√† fins el 20 de juny de 2019-, en representaci√≥ de Podem, formaci√≥ en la que s’integrava en l’ala m√©s radical, per la qual cosa va ser apartat de les llistes electorals de 2019. Torn√† a la seva feina -a un taller de fusteria met√†l¬∑lica‚Äď i s’integr√† en el referit Bloc, des d’on fa pol√≠tica de base des d’aleshores.

Picornell valor√† que ¬ęenguany estam davant una Diada diferent marcada per la Covid. Si b√©, des del BUP (les sigles del Bloc citat) es va pensar que, en la mesura que sigui possible, el seu esperit havia de continuar viu¬Ľ. D’aqu√≠ que pensessin en la convocat√≤ria d’un acte diferent, respectu√≥s amb les imprescindibles normes de seguretat per√≤ que deix√©s ben clar que el comprom√≠s reivindicatiu segueix vigent. Aix√≠ va sorgir la idea de la cadena que s’ha dut a terme aquest diumenge que Balti Picornell no dubt√† en avaluar com un ¬ę√®xit¬Ľ. Destac√† que ¬ęl’√®xit de la convocat√≤ria mostra que Mallorca √©s un poble viu disposat a continuar lluitant pels seus drets i la seva terra¬Ľ.

Explic√† l’expresident morat del Parlament balear que ¬ęaquest diumenge ens hem encadenat per l’autodeterminaci√≥, per a aix√≠ continuar reivindicant el dret a poder decidir davant un Estat que no ens reconeix com un poble sobir√†¬Ľ.
El sentit √ļltim de la reivindicaci√≥ √©s que ¬ęvolem triar un cam√≠ propi que ens permeti desenvolupar-nos lliurement, decidint sobre el nostre model econ√≤mic i territorial; aix√≠ com poder construir una societat m√©s justa, al costat de la resta de Pa√Įsos Catalans, que ens permeti anar cap a la llibertat, perqu√® l’autonomisme √©s un carrer sense sortida¬Ľ. I en aquest sentit, Picornell insist√≠ que el que ¬ęreclamam √©s que es protegeixi la nostra llengua, una defensa ferma del territori i una gesti√≥ directa de les nostres infraestructures¬Ľ, unes reivindicacions que ¬ętotes passen per exercir el dret a l’autodeterminaci√≥¬Ľ. Finalment, Balti Picornell volgu√© agrair als participants que hagin demostrat que la Diada est√† ¬ęm√©s viva que mai¬Ľ i ha recordat les persones que ¬ępaguen el seu comprom√≠s amb l’autodeterminaci√≥ d’aquest poble amb la pres√≥ i l’exili¬Ľ.
Informa:ELTEMPS.CAT (28-12-2020)

161 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: