CADENA HUMANA PER L’AUTODETERMINACIÓ A PALMA

“Cadena humana per l’autodeterminació a Palma ”
El Bloc d’Unitat Popular i la Plataforma 31 D (31 de desembre) celebraren aquest diumenge dia 27 la cadena humana per l’autodeterminació en substitució de la tradicional manifestació que solia fer-se el 30 de desembre.

La tradició marca que el dia 30 de desembre al vespre se celebra a Palma la manifestació a favor de l’autodeterminació dels Països Catalans. Es tracta de l’acte amb que el sobiranisme celebra a la seva manera la Diada de Mallorca, que és el 31 de desembre. Per òbvies raons festives, des de fa anys es passà la manifestació del darrer dia de l’any a la jornada anterior. Enguany, però, s’ha avançat encara més i ni tan sols ha pogut ser una manifestació. La pandèmia mana, també a l’hora de la reivindicació. En el seu lloc, el Bloc d’Unitat Popular i la Plataforma 31 de desembre, entitats convocants, cridaren a la participació en una cadena humana a les 12 del migdia d’aquest diumenge dia 27 de desembre. «Feta amb tota la seguretat requerida», indicaren les associacions que la convocaren i que avaluaren el seguiment com un «gran èxit» perquè «hi han participat unes 300 persones, de les quals dues-centes vint-i-cinc s’havien inscrit prèviament».

La cadena. Des d’abans de l’hora fixada s’anaren reunint, cada inscrit en el seu lloc, els participants a la cadena, que s’ha fet aquest diumenge a la part damunt la murada de Palma, entre l’Hort de Rei -als peus de la Seu i del Palau dels Reis de Mallorca –fins a la zona frontal de la barriada de La Calatrava. A més, s’hi han anat sumant una vuitantena de persones més, degudament col·locades per part de l’organització per evitar qualsevol perill. En conjunt, doncs, més de tres-centes persones hi han participat. La cadena, amb les baules humanes separades per la distància de seguretat, s’ha anat formant al mateix temps que els participants aixecaven pancartes reivindicatives i banderes, sobretot estelades.

El portaveu del Bloc d’Unitat Popular, Balti Picornell, ha valorat la jornada reivindicativa. Val a dir que Picornell fou el president del Parlament balear durant la legislatura passada -substituí en el càrrec a Xelo Huertas el 14 de febrer de 2017 i l’ocupà fins el 20 de juny de 2019-, en representació de Podem, formació en la que s’integrava en l’ala més radical, per la qual cosa va ser apartat de les llistes electorals de 2019. Tornà a la seva feina -a un taller de fusteria metàl·lica– i s’integrà en el referit Bloc, des d’on fa política de base des d’aleshores.

Picornell valorà que «enguany estam davant una Diada diferent marcada per la Covid. Si bé, des del BUP (les sigles del Bloc citat) es va pensar que, en la mesura que sigui possible, el seu esperit havia de continuar viu». D’aquí que pensessin en la convocatòria d’un acte diferent, respectuós amb les imprescindibles normes de seguretat però que deixés ben clar que el compromís reivindicatiu segueix vigent. Així va sorgir la idea de la cadena que s’ha dut a terme aquest diumenge que Balti Picornell no dubtà en avaluar com un «èxit». Destacà que «l’èxit de la convocatòria mostra que Mallorca és un poble viu disposat a continuar lluitant pels seus drets i la seva terra».

Explicà l’expresident morat del Parlament balear que «aquest diumenge ens hem encadenat per l’autodeterminació, per a així continuar reivindicant el dret a poder decidir davant un Estat que no ens reconeix com un poble sobirà».
El sentit últim de la reivindicació és que «volem triar un camí propi que ens permeti desenvolupar-nos lliurement, decidint sobre el nostre model econòmic i territorial; així com poder construir una societat més justa, al costat de la resta de Països Catalans, que ens permeti anar cap a la llibertat, perquè l’autonomisme és un carrer sense sortida». I en aquest sentit, Picornell insistí que el que «reclamam és que es protegeixi la nostra llengua, una defensa ferma del territori i una gestió directa de les nostres infraestructures», unes reivindicacions que «totes passen per exercir el dret a l’autodeterminació». Finalment, Balti Picornell volgué agrair als participants que hagin demostrat que la Diada està «més viva que mai» i ha recordat les persones que «paguen el seu compromís amb l’autodeterminació d’aquest poble amb la presó i l’exili».
Informa:ELTEMPS.CAT (28-12-2020)

233 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: