CAIXABANK I BANKIA ESTUDIEN LA FUSIÓ PER CREAR EL PRIMER BANC ESPANYOL

( CONCHI LAFRAYA, MADRID )
Tambors de fusió. Després de mesos d’impulsos del Banc d’Espanya i el BCE a favor de les fusions a Espanya, arriba la primera de gran calat: CaixaBank ultima una fusió amb Bankia per reforçar el seu balanç en plena crisi, conseqüència de la Covid- 19. L’objectiu és millorar en eficiència i aconseguir més rendibilitat per als seus accionistes.

El grup fusionat seria el primer en posició destacada del mercat bancari espanyol. La suma dels balanços dels dos bancs fusionats assoliria els 650.000 milions d’euros, aproximant-se a la xifra del BBVA, que inclou tots els seus actius a l’exterior.

Les negociacions a mitjanit d’ahir van ser confirmades a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). CaixaBank va informar al regulador que “després de l’autorització del seu consell d’administració es troba en negociacions amb Bankia per analitzar una fusió entre les dues entitats, sense que de moment s’hagi assolit un acord respecte a això, més enllà de la firma d’un pacte de confidencialitat per intercanviar-se informació per valorar l’operació, al si d’una auditoria preventiva, comptant amb assessors en l’operació”.

PRIMERA ENTITAT
La suma dels balanços dels dos bancs assoliria els 650.000 milions

A això hi va afegir: “CaixaBank informarà al mercat del resultat de l’esmentada negociació en el moment oportú”.

Per la seva part, Bankia també tenia previst fer públic avui mateix el seu propi comunicat similar, reconeixent que s’estan mantenint converses.

L’operació revesteix complexitat, ja que Bankia, el banc rescatat en l’anterior crisi financera, té l’ Estat com a primer accionista, amb el 61% del capital. El primer accionista de CaixaBank és el Fundació La Caixa, que presideix Isidre Fainé, amb un 40%.

Organigrama
Goirigolzarri seria el president i Gortázar el conseller delegat de la nova entita
t

Precisament, després de fer-se pública l’operació, a altes hores de la nit, el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital va assegurar que “l’equip del FROB està permanentment analitzant les condicions de mercat a fi de protegir l’interès públic de la participació en Bankia. Com és natural, des del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital es tenen contactes freqüents amb les principals entitats financeres del país”.

I continuen les mateixes fonts: “s’ha fet públic que el consell de Bankia ha començat l’estudi d’una possible operació corporativa amb CaixaBank, amb qui manté contactes”. Una llum verda inicial del Govern a les negociacions entre les dues entitats.

Tenint en compte les proporcions entre els accionistes dels dos bancs, la nova entitat tindria com primer accionista la Fundació La Caixa, amb un percentatge entorn del 30%, seguida del FROB, amb un 15%.

Seu
Queda per definir on seria la seu; ara totes dues la tenen a València

Pel que fa al possible organigrama del nou grup, les fonts consultades apunten que l’actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ocuparia idèntica posició en el nou conglomerat. En l’àmbit executiu, el conseller delegat seria el que ja ocupa aquest càrrec a CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

Un altre tema per definir és on quedaria la seu social de la nou banc un cop fusionat, ja que ara totes dues entitats financeres tenen les seves respectives seus a València per diferents motius. En el cas de CaixaBank, pel trasllat des de Barcelona després de la crisi política a Catalunya. En el cas de Bankia com a resultat de la seva pròpia gestació. D’aquesta forma s’evitaria la rivalitat Madrid-Barcelona que sempre ha sobrevolat en una possible unió entre totes dues.

El nou grup sumaria més de 45.500 empleats i una xarxa de sucursals composta per gairebé 7.000 oficines. En aquests moments, CaixaBank té operatives 4.460 sucursals, de les quals la major part estan a Espanya; mentre que Bankia en té de 2.267. La unificació dels serveis centrals i el tancament d’oficines en les comunitats on hi ha duplicitats, com Madrid, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, les Balears o les Canàries, generarà un estalvi de costos importants i bastantes sinergies.

ACCIONISTES
La Fundació La Caixa en seria la primera accionista (30%), seguida del FROB (15%)

A la segona va la vençuda. Fa vuit anys, el llavors president de Bankia, Rodrigo Rato, ja va intentar una fusió amb La Caixa de llavors que presidia Isidre Fainé.

L’operació té el beneplàcit del Govern i més en concret de la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que és la interlocutora del Govern amb el FROB, que sempre ha defensat que busca recuperar per als contribuents la major part dels diners que es van injectar a Bankia: 24.000 milions.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (4-9-2020)

333 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: