CAL SER FIDELS AL MANIFEST INTERNACIONAL PER PRESERVAR EL 52%

“Manifest internacional per preservar el 52%”
( JOS√Č ANTICH )

Coincidint amb el moment m√©s cr√≠tic entre les forces independentistes catalanes per assolir un acord de Govern, que posi de relleu l’excepcional resultat del 52% dels vots del 14-F, que va suposar un punt d’inflexi√≥ respecte a eleccions anteriors, un total de 116 personalitats internacionals, pertanyents a m√©s d’una vintena de pa√Įsos, d’√†mbits diferents, activistes, intel¬∑lectuals i representants d’organitzacions pol√≠tiques i socials, han fet p√ļblic un manifest apel¬∑lant, d’una banda, a preservar l’√®xit pol√≠tic que suposa assolir en unes eleccions un percentatge tan alt de vots; i, per l’altra, recordant el dret a la llibertat de Catalunya com a poble.

No √©s la primera vegada que es produeix un manifest de personalitats internacionals recollint el pressentiment majoritari del poble catal√† i reclamant la solidaritat de la comunitat internacional amb la voluntat expressada a les urnes a favor de l’estat independent, per√≤ en aquesta ocasi√≥ es produeix la paradoxa que el missatge acaba sent tamb√© un toc d’atenci√≥ perqu√® el moviment transversal per la independ√®ncia que s’ha teixit des de 2012 no acabi estimbant-se per la rivalitat entre Esquerra i Junts per Catalunya. El firmen, entre d’altres, el Premi Nobel de la Pau Adolfo P√©rez Esquivel, l’expresident d’Hondures Manuel Zelaya, la presidenta del Sinn F√©in Mary Lou McDonald i aix√≠ fins a una llarga llista de 116 personalitats.

Davant d’un govern com l’espanyol que s’atrinxera en la repressi√≥, nega qualsevol tipus de negociaci√≥, i impedeix que es pronunci√Įn pa√Įsos amb una certa simpatia per un refer√®ndum acordat, el suport internacional √©s un cam√≠ massa lent per√≤ imprescindible perqu√® la causa catalana sigui coneguda a l’estranger. Dif√≠cilment no hi pot haver solidaritat fora d’Espanya si no s’insisteix una vegada i una altra en la violaci√≥ permanent de drets o la vulneraci√≥ m√©s elemental d’una just√≠cia imparcial a l’hora d’emetre sent√®ncies de m√©s de cent anys als presos pol√≠tics condemnats i els m√©s de 3.000 represaliats que s√≥n al corredor de la just√≠cia espanyola esperant que la seva causa es vegi.

No resoldr√† les discrep√†ncies entre ERC i Junts aquest manifest. Per√≤ igual s√≠ que introdueix una reflexi√≥ sobre els riscos de perdre el 52% assolit, quedar-se de nou per sota del 50%, i qui sap si deixar-se pel cam√≠ tamb√© la majoria independentista en escons. Si aix√≤ pass√©s, frases com “que ratifica la voluntat del poble catal√† de convertir-se en un estat independent”, valorativa del que ha suposat el 14-F i la vict√≤ria independentista, acabarien sent paper mullat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-5-2021)

140 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: