CAL SER FIDELS AL MANIFEST INTERNACIONAL PER PRESERVAR EL 52%

“Manifest internacional per preservar el 52%”
( JOSÉ ANTICH )

Coincidint amb el moment mĂŠs crĂ­tic entre les forces independentistes catalanes per assolir un acord de Govern, que posi de relleu l’excepcional resultat del 52% dels vots del 14-F, que va suposar un punt d’inflexiĂł respecte a eleccions anteriors, un total de 116 personalitats internacionals, pertanyents a mĂŠs d’una vintena de paĂŻsos, d’Ă mbits diferents, activistes, intel¡lectuals i representants d’organitzacions polĂ­tiques i socials, han fet pĂşblic un manifest apel¡lant, d’una banda, a preservar l’èxit polĂ­tic que suposa assolir en unes eleccions un percentatge tan alt de vots; i, per l’altra, recordant el dret a la llibertat de Catalunya com a poble.

No ĂŠs la primera vegada que es produeix un manifest de personalitats internacionals recollint el pressentiment majoritari del poble catalĂ  i reclamant la solidaritat de la comunitat internacional amb la voluntat expressada a les urnes a favor de l’estat independent, però en aquesta ocasiĂł es produeix la paradoxa que el missatge acaba sent tambĂŠ un toc d’atenciĂł perquè el moviment transversal per la independència que s’ha teixit des de 2012 no acabi estimbant-se per la rivalitat entre Esquerra i Junts per Catalunya. El firmen, entre d’altres, el Premi Nobel de la Pau Adolfo PĂŠrez Esquivel, l’expresident d’Hondures Manuel Zelaya, la presidenta del Sinn FĂŠin Mary Lou McDonald i aixĂ­ fins a una llarga llista de 116 personalitats.

Davant d’un govern com l’espanyol que s’atrinxera en la repressiĂł, nega qualsevol tipus de negociaciĂł, i impedeix que es pronunciĂŻn paĂŻsos amb una certa simpatia per un referèndum acordat, el suport internacional ĂŠs un camĂ­ massa lent però imprescindible perquè la causa catalana sigui coneguda a l’estranger. DifĂ­cilment no hi pot haver solidaritat fora d’Espanya si no s’insisteix una vegada i una altra en la violaciĂł permanent de drets o la vulneraciĂł mĂŠs elemental d’una justĂ­cia imparcial a l’hora d’emetre sentències de mĂŠs de cent anys als presos polĂ­tics condemnats i els mĂŠs de 3.000 represaliats que sĂłn al corredor de la justĂ­cia espanyola esperant que la seva causa es vegi.

No resoldrĂ  les discrepĂ ncies entre ERC i Junts aquest manifest. Però igual sĂ­ que introdueix una reflexiĂł sobre els riscos de perdre el 52% assolit, quedar-se de nou per sota del 50%, i qui sap si deixar-se pel camĂ­ tambĂŠ la majoria independentista en escons. Si això passĂŠs, frases com “que ratifica la voluntat del poble catalĂ  de convertir-se en un estat independent”, valorativa del que ha suposat el 14-F i la victòria independentista, acabarien sent paper mullat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-5-2021)

212 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: