CALENDARI I MEDIADOR AJORNEN LA TAULA DE “DIÀLEG “

La figura independent que monitoritzi la negociació enfronta JxCat i ERC, que tampoc es posen d’acord en el calendari de l’espai de diàleg; ERC i la Moncloa insisteixen a convocar la reunió la setmana que ve
( ORIOL MARCH )

Calendari i mediador. Són les dues qüestions que, entrellaçades, estan ajornant l’arrencada de la taula de diàleg entre governs que ha d’abordar la resolució del conflicte polític entre l’Estat i la Generalitat. Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, integrants d’un Govern que és a punt de conèixer la seva data de caducitat, discrepen en major o menor mesura sobre el calendari i sobre el mediador. Les desavinences són la repetició d’un esquema que s’ha mantingut en vigor durant tota la legislatura i que condiciona ara la posada en marxa de la iniciativa més rellevant del primer semestre del 2020.

Pel que fa al temps, els republicans -que van pactar la taula amb el PSOE per votar la investidura de Pedro Sánchez- exigeixen que tant a Palau com a la Moncloa es fixi data immediatament per tal de celebrar la taula la setmana vinent. Des de JxCat, en canvi, no s’atorga tanta rellevància al calendari. “No ens apressa. Precipitar les coses no garanteix que vagin millor”, ha reflexionat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Just el contrari del que deien ahir Marta Vilalta, portaveu d’ERC, i Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid, que es mostrava “absolutament convençut” que la taula de diàleg es reuniria per primera vegada la setmana vinent.

Aquesta és -encara- la visió que tenen a la Moncloa, segons ha detallat la portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero. “Serà abans que acabi el febrer”, ha assenyalat després de la roda de premsa posterior al consell de ministres. “Estem en contacte entre els gabinets per fer l’agenda amb l’ordre del dia i els integrants que hi participaran”, ha remarcat Montero. La reunió la prepararan dos equips tècnics -el català estarà designat directament per Torra- i, en les previsions més pessimistes, no hauria de passar de la primera setmana de març. Un escenari, per cert, que a Palau ja tenien en compte des de la reunió entre el president i Sánchez del 6 de febrer.

El Govern manté el mediador i resta importància al calendari del diàleg
La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, no garanteix que la taula Estat-Generalitat es posi en marxa abans que acabi el mes de febrer: “Precipitar les coses no fa que vagin millor”

En aquella trobada, segons ha volgut puntualitzar Budó després de la reunió del consell executiu, va ser el president espanyol qui es va comprometre a arrencar la taula abans que acabi el febrer, mentre que Torra no ho va donar explícitament per fet. “El que volem és que la taula es dugui a terme tan bon punt sigui possible. […] No ve d’uns dies”, ha assenyalat la consellera de la Presidència. Malgrat això, a la sala de màquines republicana se segueix comptant que la setmana que ve -especialment intensa, perquè culmina amb l’acte del Consell per la República a Perpinyà- hi pot haver cimera.

L’important, segons Budó, és que la trobada -quan sigui- es converteixi en un “èxit”. Tot i això, les expectatives sobre acords futurs són més aviat escasses, especialment en el curt termini. “El conflicte és complex”, ha apuntat Montero després del consell de ministres, que aquest dimarts s’ha celebrat excepcionalment a La Zarzuela en presència del rei Felip VI. Una circumstància que ha servit a JxCat per qüestionar el component progressista de l’executiu de coalició, de qui segueixen desconfiant. I d’aquesta desconfiança en neix la persistència en demanar el mediador.

Un requisit “obligatori”

Qui primer l’ha defensat aquest dimarts ha estat Laura Borràs, cap de files de JxCat a Madrid i de l’estricta confiança de Torra. El mediador, segons ella, és un requisit “obligatori” perquè l’ha votat el Parlament -amb els vots a favor de la seva formació, d’ERC i de la CUP- i perquè, si no hi ha res a amagar, no hi ha d’haver cap impediment per situar algú independent a monitoritzar les converses. Rufián, preguntat sobre la qüestió, ha preferit mantenir-se en silenci. Els republicans no menyspreen el mediador, però no el consideren fonamental per arrencar el diàleg amb l’Estat.

El govern espanyol referma que convocarà la taula de diàleg al febrer
L’executiu de Pedro Sánchez insisteix en què la figura del relator “no és necessària” i defuig opinar sobre les discrepàncies dins de la majoria independentista

Aquesta figura es va sotmetre a debat en la cimera de dilluns a la Casa dels Canonges, on s’hi va citar la plana major de l’independentisme -inclòs el Consell per la República- per abordar el diàleg amb l’Estat. No s’han fet oficials els integrants de JxCat i ERC que formaran part de la primera cimera, però el més probable -així ho assenyalen fonts coneixedores de les converses- és que només s’hi asseguin membres dels governs.

Per la part catalana hi ha confirmats Torra i el vicepresident Pere Aragonès -que demà presenta llibre a Barcelona-, mentre que Sánchez i Pablo Iglesias estan confirmats com a delegats de la banda estatal. El calendari dissenyat en la investidura del líder del PSOE fa temps que ha estat sobrepassat -la taula s’havia de reunir quinze dies després que Sánchez arribés a la Moncloa, és a dir, abans de finals de gener-, i ara està encallat per la figura del mediador. I, també, pel clima preelectoral a Catalunya.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (18-2-2020)

267 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: