CANADELL: ” EL DÈFICIT FISCAL DE CATALUNYA L’ANY 2028 VA SER DE 16.253 MILIONS “

El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha calculat que “el 40% de tots els impostos que paguem no reverteixen a Catalunya”. En un fil de Twitter, Canadell ha explicat com es calcula el dèficit fiscal que afecta Catalunya. “Hi ha gent que no s’ho creu i, per tant, us explico com calcular-ho”, ha dit. Amb aquest exercici, ha volgut mostrar “a grans xifres, el que suposa no tenir un Estat propi” i no poder tenir uns impostos propis.

El president de la Cambra de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya ha admès, però, que el cĂ lcul ĂŠs una mica mĂŠs complicat que com ell el presenta. “Però amb el que us exposo tenim una aproximaciĂł rĂ pida i fĂ cil d’entendre que podeu explicar a qui no s’ho cregui”, ha justificat Canadell.


Com es calcula el dèficit fiscal, segons Canadell

Primer de tot, Canadell proposa consultar el web de l’Agència TributĂ ria per conèixer els impostos que paguem els catalans. “L’any 2018 (el darrer que tenim totes les dades) els catalans vam pagar 43.039 milions”, ha informat Canadell. Segons els seus cĂ lculs, això suposa el 95% del total d’impostos, ja que el 5% restant sĂłn els cedits a la Generalitat.

A part dels impostos, l’Estat s’endeuta i això implica que “disposa de mĂŠs diners”. Tenint en compte l’endeutament de l’Estat el 2018 (un 2,54%), a Catalunya li pertocaria tenir “un 2,1% del PIB de mĂŠs”, ha calculat Canadell. “Per tant, Catalunya hauria d’haver disposat de 47.841 milions el 2018”, ha argumentat el president de la Cambra.

Tot i això, el pressupost real executat al 2018 va ser de 31.588 milions, afegint-hi les inversions de l’Estat a Catalunya. “El 2018 vam tenir un “dèficit fiscal” de 16.253 milions d’euros”, un 38% dels impostos pagats, conclou Canadell. “Ara imagineu per un moment què representaria tenir els 16.253 milions per a nosaltres?”, qĂźestiona.

Per fer una aproximaciĂł al que això suposaria, Canadell mostra diferents partides de la Generalitat: “Totes les partides d’EducaciĂł, Salut i Treball sumen 16.000 milions”. Per això, calcula que amb els diners del “dèficit fiscal” es podria “doblar tota la despesa social” o “reduir el 38% dels impostos i viure igual”.


“Amb els impostos que paguem els catalans podrĂ­em ser dels mĂŠs avançats”

Al final del fil de Twitter, Canadell reitera la dificultat de calcular el dèficit fiscal. “El cĂ lcul del dèficit fiscal ĂŠs molt mĂŠs complex, per exemple cal veure el saldo entre pensions i cotitzacions socials, però aquest exercici serveix per veure a grans xifres el que suposa no tenir un Estat propi per gaudir dels nostres propis impostos”, manifesta el president de la Cambra de Barcelona. Canadell reivindica que, si aquesta situaciĂł no s’haguĂŠs estat patint durant “mĂŠs de 30 anys”, la situaciĂł a Catalunya seria molt diferent. “Us imagineu quin paĂ­s tindrĂ­em ara? Amb els impostos que paguem els catalans podrĂ­em ser dels mĂŠs avançats com Holanda, FinlĂ ndia o Dinamarca”, conclou Canadell.
Informa:ELNACIONAL.CAT (20-8-2020)

131 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: