El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha instat el govern a definir quina és la seva proposta per desencallar l’actual situació política si, passades unes setmanes, el govern espanyol no fa un pas endavant i accepta seure a dialogar sobre Catalunya.

En una entrevista amb EFE, l’empresari considera que urgeix resoldre l’actual inestabilitat política per a generar un escenari més favorable a l’activitat de les empreses catalanes, i que, segons el seu parer, hauria de passar perquè Catalunya compti amb un estat propi.

‘La pilota està a la teulada de l’estat. Encara no sabem els pactes que hi hauran i poden passar unes setmanes, però arribarà un moment en el qual el govern s’haurà de seure a parlar amb la Generalitat i trobar una sortida a la inestabilitat política’, ha assenyalat Canadell.

Segons la seva opinió, la negociació entre els dos executius ha de passar ‘per una solució amb la qual estigui d’acord la majoria de la societat catalana, almenys el 50%’.

 

“La responsabilitat de Torra”

 

Després d’afirmar que veu a l’executiu català ‘disposat a dialogar’ mentre que la Moncloa ‘fins ara, no’, l’empresari ha afirmat que l’equip de Quim Torra té també una ‘responsabilitat’, que és ‘definir què vol fer’ si el govern espanyol no se senti a parlar.

Així, ha instat a la Generalitat a ‘fer una proposta que desencalli tot això’ i obligar a la Moncloa a moure’s. ‘Si no ve a la taula de negociació, el govern de la Generalitat haurà de buscar la manera. No podem estar indefinidament així, sense asseure’ns perquè l’altre no vol fer-ho’.

Canadell, que acaba de prendre possessió com a president de la Cambra després d’uns comicis que la seva candidatura va guanyar amb majoria absoluta, ha defensat el paper de la institució com agent polític. ‘Estem aquí per a dir als polítics que s’espavilin i per a pressionar als governs perquè creïn un clima que afavoreixi a les empreses’, ha dit.

L’empresari d’Eines de País, la candidatura a la Cambra impulsada per l’ANC, ha assegurat que també altres antics presidents de l’entitat com Miquel Valls, o com l’actual president de les Cambres d’Espanya, José Luis Bonet, també entraven en política.

‘Tots fem política. No podem acceptar que sigui fer política quan diem que defensar l’empresa implica tenir un estat propi, i que no ho sigui quan es diu que tot ha de continuar igual’, ha argumentat.

En línia amb aquesta convicció, Canadell ha dit que la Cambra, com a institució, es planteja ‘anar a parlar amb Madrid’ per traslladar la seva defensa d’una Catalunya independent i no descarta fins i tot fer-ho a través del Consell de Cambres d’Espanya.

El nou president de la Cambra ha tornat a apel·lar també a les grans empreses catalanes a ‘intercedir’ en el debat polític, a actuar com un lobby i a ‘pressionar al govern per entendre que s’ha d’asseure a negociar’ i a ‘respectar’ el dret a l’autodeterminació.

Canadell, que s’ha entrevistat ja amb la majoria de les grans empreses que ocupen les denominades catorze cadires de plata de la Cambra, ha assegurat que els ha traslladat que el seu objectiu prioritari és ‘desenvolupar al màxim el potencial de l’empresa catalana’ i que, per a això, ‘cal fer un pas més i tenir un estat propi’.

Informa:VILAWEB.CAT (23-6-2019)