CANADELL: “LA DERROTA DE CALVIÑO A L’EUROGRUP AFAVOREIX CATALUNYA “

El president de la Cambra creu que l’elecció de Donohoe a l’Eurogrup, en detriment de l’espanyola Calviño, afavoreix Catalunya
La internacionalització de l’economia catalana ajudarà a sortir de la crisi post-Covid
( JORDI PANYELLA – BARCELONA )
El pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, Joan Cana­dell, con­si­dera que la no desig­nació de la minis­tra espa­nyola Nadia Calviño com a pre­si­denta de l’Euro­grup és una bona notícia per a l’eco­no­mia cata­lana en l’estratègia per sor­tir de la crisi que ha gene­rat la pandèmia de la Covid-19. Cana­dell està con­vençut que l’elecció de l’irlandès Pasc­hal Dono­hoe per lide­rar els minis­tres de finan­ces euro­peus pot afa­vo­rir Cata­lu­nya pel fet que Irlanda és un país petit amb una major sen­si­bi­li­tat cap a sis­te­mes econòmics com és el català.

Joan Cana­dell va fer aques­tes con­si­de­ra­ci­ons en la pre­sen­tació de la memòria econòmica de Cata­lu­nya, un docu­ment on es dibuixa un impacte bru­tal de la crisi del coro­na­vi­rus, amb una cai­guda d’un 10%, la més forta des de la Guerra Civil espa­nyola, però en el qual també s’apun­ten esce­na­ris d’espe­rança basats, fona­men­tal­ment, en el ferm espe­rit d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de l’eco­no­mia del país.

En relació amb la cre­ació del fons de la Unió Euro­pea per fer front a l’impacte de la Covid-19, Cana­dell va dir que “ara cal veure com van les nego­ci­a­ci­ons i ara no sabem com aca­barà això”. Ara bé, va insis­tir a dir: “Sí que sabem que la pre­sidència de l’Euro­grup ha recai­gut en un estat petit, cosa que pot aju­dar a fer que hi hagi més sen­si­bi­li­tat cap a eco­no­mies com la nos­tra.” El pre­si­dent de la Cam­bra con­si­dera clau per garan­tir la reac­ti­vació econòmica de Cata­lu­nya el fet de poder dis­po­sar d’una part del fons euro­peu.

La memòria econòmica de Cata­lu­nya explica que l’any 2019 va supo­sar un bon exer­cici per a l’eco­no­mia cata­lana, amb un crei­xe­ment d’un 1,9%, un fet que con­so­li­dava una situ­ació de pri­vi­legi i espe­rança en el futur perquè per sisè any con­se­cu­tiu es crei­xia per sobre de la mit­jana euro­pea. Hi havia un bon ante­ce­dent i unes bones pers­pec­ti­ves, perquè, segons la Cam­bra, l’any que serà recor­dat com el del coro­na­vi­rus es pre­sen­tava amb el vent a favor, però a par­tir del març tot es va torçar fins al punt d’espe­rar una cai­guda de deu punts.

Per sor­tir del sotrac, la Cam­bra con­si­dera que s’ha d’apos­tar de manera clara i deci­dida per la inves­ti­gació i el desen­vo­lu­pa­ment, la trans­for­mació digi­tal i les infra­es­truc­tu­res en sen­tit ampli, des de les de trans­port fins a les tec­nològiques, de recerca i energètiques. El diagnos­tic de la Cam­bra de Comerç busca ele­ments d’opti­misme en els fac­tors que juguen a favor de l’eco­no­mia cata­lana per redreçar el rumb.

L’estran­ger com a motor

En aquest sen­tit es des­taca la gran capa­ci­tat d’inter­na­ci­o­na­lit­zació amb el saldo posi­tiu amb l’exte­rior d’un 14%, divi­dit en un 8,1% amb els països estran­gers i un 5,5% amb l’Estat espa­nyol. Del total de negoci extern, un 64% són ven­des a l’estran­ger i la resta, a l’Estat. A la vegada que el fac­tor de la inter­na­ci­o­na­lit­zació ha supo­sat una feblesa quan la pandèmia de la Covid-19 ha obli­gat a tan­car fron­te­res, des de la Cam­bra es con­si­dera que serà una opor­tu­ni­tat de crei­xe­ment quan l’eco­no­mia mun­dial des­perti i es tor­nin a obrir els mer­cats. En l’informe s’asse­gura que el des­per­tar econòmic es pro­duirà abans a l’estran­ger, i d’aquí l’opor­tu­ni­tat de fun­ci­o­nar com a motor per a Cata­lu­nya.

La memòria econòmica de Cata­lu­nya indica altres dos fac­tors com a ele­ments a tenir en compte per aju­dar a la recu­pe­ració. Per un cos­tat, el poder d’atracció de Cata­lu­nya per a la inversió estran­gera per a la indus­tria manu­fac­tu­rera. El segon ele­ment és la recu­pe­ració dels sala­ris que s’estava pro­duint i que ha de per­me­tre als ciu­ta­dans dis­po­sar de major poder adqui­si­tiu.

En el cos­tat nega­tiu de la balança, l’informe de la Cam­bra indica que cal incre­men­tar la des­pesa en inves­ti­gació i desen­vo­lu­pa­ment i que cal tenir pre­sent també la baixa qua­li­tat de l’ocu­pació gene­rada en l’època de recu­pe­ració de la crisi. És un tipus de fei­nes que amb la crisi de la Covid-19 s’han mani­fes­tat molt vul­ne­ra­bles. De manera clara i deci­dida, des de la ins­ti­tució que diri­geix Cana­dell s’adver­teix que l’ele­vat dèficit públic actuarà també com a fre de la recu­pe­ració.

En la seva inter­venció, Cana­dell va diri­gir-se al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, pre­sent a l’acte, per afir­mar que les 13 cam­bres cata­la­nes estan dis­po­sa­des a “pas­sar a l’acció i han de jugar un paper fona­men­tal en la recu­pe­ració”.

Torra demana ajuda

Al seu torn, el pre­si­dent Torra va dema­nar “ajuda” i “com­pli­ci­tat” a la classe empre­sa­rial cata­lana en la recla­mació “vital” a l’Estat que Cata­lu­nya rebi ja ara els recur­sos que neces­sita per afron­tar la crisi de la Covid-19. “Quan dema­nem els 15.000 mili­ons dels 30.000 que hem dema­nat és perquè els neces­si­tem ara”, va dir Torra. El pre­si­dent va recla­mar la com­pli­ci­tat empre­sa­rial: “Ara més que mai la classe empre­sa­rial cata­lana ha d’assu­mir les seves res­pon­sa­bi­li­tats, res­pecte al govern català i al govern de l’Estat, fins que el govern català no sigui també el govern del nos­tre estat”.

En el pronòstic de l’evo­lució de l’eco­no­mia, Torra es va acos­tar a les posi­ci­ons de la Cam­bra quan va afir­mar que “per desgràcia”, la cai­guda del PIB per al 2020 anirà més enllà de les pre­vi­si­ons i se situarà en els dos dígits; és a dir, en el 10% que pro­nos­tica la Cam­bra.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (11-7-2020)

229 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: