CANADELL S’OPOSA A LA FUSIÓ DE CAIXABANK I BANKIA: UN NOU CENTRALISME

La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, que té presència al patro­nat de la Fun­dació Bancària La Caixa com a fun­da­dora de la històrica Caixa d’Estal­vis i Pen­si­ons de Bar­ce­lona, ha anun­ciat que s’opo­sarà a la fusió de Cai­xa­Bank i Bankia i que dema­narà “for­mal­ment que no es porti a terme”.

En diver­sos mis­sat­ges al seu compte de Twit­ter , el pre­si­dent de la Cam­bra, Joan Cana­dell, ha donat a conèixer aquest posi­ci­o­na­ment. Una ope­ració que Cana­dell con­si­dera “un pas més per con­cen­trar el poder a Madrid i allu­nyarse dels orígens cata­lans per sem­pre”.

Fil sobre la pos­si­ble fusió de @cai­xa­bank_­cat i @Bankia

1. La @cam­brabcn és un dels 5 fun­da­dors de la Caixa de Pen­si­ons junt amb @Foment­Tre­ball @ate­neubcn, Ins­ti­tut Sant Isi­dre, Soci­e­tat Amics del País
Es va fun­dar en un moment d cri­sis social per resol­dre tema d les pen­si­ons👇

— Joan Cana­dell (@jca­na­dellb) Sep­tem­ber 5, 2020
En tot cas, la Cam­bra té una presència simbòlica al patro­nat de la fun­dació, que pre­si­deix Isi­dre Fainé i la vice­pre­sidència recau en Juan José López Bur­niol, als quals s’afe­gei­xen 13 patrons.

La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, lide­rada des de l’any pas­sat per Joan Cana­dell, està repre­sen­tada en el patro­nat d’aquesta fun­dació -que con­trola el 40% de Cai­xa­Bank a través d’Cri­te­ria- des de finals de juliol a través d’Antoni Fitó.

Els esta­tuts de la Fun­dació donen la potes­tat a les cinc enti­tats fun­da­do­res de la Caixa d’Estal­vis de triar un únic repre­sen­tant al patro­nat, en el marc d’un torn rota­tori, i ara li ha tocat l’opor­tu­ni­tat de desig­nar un repre­sen­tant a la Cam­bra.

Tot i això, la fusió entre les dues enti­tats finan­ce­res està en mans dels res­pec­tius con­sells d’admi­nis­tració de Cai­xa­Bank i Bankia, que si les nego­ci­a­ci­ons fruc­ti­fi­quen podrien reu­nir-se en les pròximes set­ma­nes, i ja es con­si­dera la data del 13 de setem­bre com a pos­si­ble.

Cana­dell sosté que tot i que la Fun­dació Bancària La Caixa pugui ser el pri­mer acci­o­nista del nou banc, i el FROB el segon, “l’Estat té eines múlti­ples per acon­se­guir el que li con­vin­gui. És qüestió de temps que La Caixa sigui ple­na­ment espa­nyo­lit­zada per sem­pre i perdi els orígens “.

“Si es con­firma la fusió, serà un pas més per con­cen­trar el poder a Madrid i allu­nyar-se dels orígens cata­lans per sem­pre. Una llàstima, i una con­seqüència més de no tenir un Estat a favor”, sosté Cana­dell, que ha acu­sat l’Estat de “car­re­gar-se en pocs anys el sis­tema de cai­xes”.

Amb aquests argu­ments, Cana­dell també avança que dema­narà a les altres enti­tats fun­da­do­res de la històrica Caixa d’Estal­vis i Pen­si­ons de Bar­ce­lona, com són Foment del Tre­ball, l’Ate­neu Bar­ce­lonès, l’Ins­ti­tut Agrícola Català de Sant Isi­dre i la Soci­e­tat Econòmica Bar­ce­lo­nina d ’ Amics del País, que es mani­fes­tin també con­tra d’aquesta fusió.

Així mateix, en un comu­ni­cat remès a Efe, Cana­dell ha plan­te­jat que, si Cai­xa­Bank i Bankia aca­ben fusi­o­nant-se, la seu del nou banc fusi­o­nat “torni a Bar­ce­lona, d’on mai havia d’haver-se’n anat”, una demanda que ahir també va fer la Gene­ra­li­tat.

Cana­dell asse­gura que si el domi­cili social de la nova enti­tat finan­cera es manté a València, com apun­ten els mit­jans, “a nosal­tres, com a enti­tat fun­da­dora, ens pre­o­cupa aquest allu­nya­ment”, remarca.

Segons el parer de Cana­dell, els òrgans de decisió “s’hau­rien de man­te­nir el més a prop de l’ori­gen de l’enti­tat i la fusió hau­ria de ser­vir per reforçar l’arre­la­ment de Cai­xa­Bank a Cata­lu­nya, així com per apro­par-se més a la soci­e­tat cata­lana, sobre­tot a la petita i mit­jana empresa “.

La Cam­bra alerta de les “con­seqüències” de la fusió entre aques­tes dues enti­tats, que dona­ria lloc al “pri­mer grup ban­cari espa­nyol”.

“Aquesta notícia ens pre­o­cupa perquè repre­sen­ta­ria més con­cen­tració del sec­tor ban­cari. Això va en detri­ment d’una com­petència real del mer­cat i reforça la situ­ació d’oli­go­poli”, argu­menta Cana­dell, que rei­vin­dica una remo­de­lació del sis­tema ban­cari “per afe­gir més com­petència i més aju­des a les pimes per poder sor­tir de la crisi “.

Així mateix, Cana­dell asse­gura que la fusió “posa en relleu quina serà la par­ti­ci­pació de l’Estat en el nou grup”, en al·lusió al seu paper de segon acci­o­nista, i subrat­lla que Bankia va ser res­ca­tada amb 24.000 mili­ons dels quals només se n’han recu­pe­rat 3.000.

Informa:ARA.CAT (5-9-2020)

353 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: