“CAP CAMBRER ENTÉN EL CATALÀ”: EL 20% DELS CATALANS DIU TOPAR AMB LA DISCRIMINACIÓ ALS RESTAURANTS”

«Cap cambrer entén el català»: el 20% dels catalanoparlants diu topar sovint amb la discriminació als restaurants.
La darrera enquesta sobre els hàbits de consum a Catalunya recull que més de la meitat dels catalans estan preocupats perquè hi hagi algú que els pugui atendre en la seva llengua en el sector de la restauració.
(MARC ORTS )
Un de cada cinc catalanoparlants assegura haver tingut problemes per demanar en la seva llengua al restaurant perquè cap cambrer el podia entendre. És un dels resultats que recull la darrera enquesta sobre els hàbits de consum a Catalunya publicada aquest dimecres per l’Agència Catalana de Consum. Es tracta d’una de les grans preocupacions dels consumidors catalanoparlants, del 54,2% concretament, que temen que no hi hagi ningú que el pugui atendre en el seu idioma quan van a menjar fora.

I és que el sector de la restauració és un dels que concentra més problemes i inconvenients pel que fa a la llengua, segons els consumidors. Prop d’un de cada tres (29,2%) denuncia que no acostuma a poder ser atès en català i el 27%, que topen sovint amb el fet que només hi hagi disponible la carta en castellà. A més, un de cada deu assegura que, sovint, el rètol dels establiments tampoc està en català.

D’altra banda, els consumidors castellanoparlants diuen topar amb situacions de discriminació lingüística en molta menor mesura. El 86,3% celebra no haver patit cap d’aquests inconvenients, mentre que la resta denuncia principalment haver anat a restaurants sense una carta en castellà (9,1%). Si bé, a quatre de cada deu els preocupa que no hi hagi cap cambrer que els pugui atendre en la seva llengua.

Què és el que més valoren els catalans a l’hora de comprar?

L’estudi s’ha elaborat a partir d’entrevistes telefòniques a 1.000 persones realitzades durant el novembre de 2022 i, d’altra banda, ha revelat que la publicitat enganyosa és la pràctica comercial que més preocupa a la ciutadania. Gairebé la meitat dels consumidors ha reconegut que ha estat víctima d’aquest perill. Altres qüestions que generen neguit són els augments injustificats de preu, els problemes relacionats amb l’atenció postvenda, els enganys i la inclusió de clàusules abusives en els contractes.

Informa:NACIODIGITAl.CAT (24-VIII-2023)

49 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: