CAP CAPITAL IMPORTANT O REGIÓ EUROPEA NO TÉ UNA EXTREMA DRETA COM MADRID

“Alarma Madrid”
( PILAR RAHOLA )

Inevitablement escric aquest article abans de conèixer els resultats de les eleccions a la Comunitat de Madrid, de manera que no sé si els pitjors ­auguris, els que situarien l’extrema dreta en el govern de la regió, s’hauran complert, o si la cosa ha donat un tomb.

En tot cas, temps hi haurà per analitzar uns resultats que, en qualsevol de les opcions, repercutiran profundament en les estratègies dels partits i en l’agenda política global. Sobretot, perquè, més enllà de l’interès per qui governi (sigui entronitzant Díaz Ayuso o salvant Gabilondo), sembla inevitable el joc d’aliances i és en aquest fet, en la naturalesa dels possibles coalitzats, on es disparen l’interès i les alarmes. Si, com sembla, no hi ha majoria absoluta d’Ayuso, la possibilitat que l’extrema dreta governi tota la conurbació de la capital d’un Estat i una de les grans ciutats europees és senzillament terrorífica. No hi ha ni una sola urbs de milions d’habitants, ni una regió homologable a Madrid, que tingui l’extrema dreta en el poder, ni una de sola: Amsterdam, governada pels verds, París pels socialistes, Atenes per les dretes, Milà, Rotterdam, Nàpols, Roma, etcètera, i per descomptat Barcelona, ni una de sola en mans de l’extrema dreta. Si Madrid cau en aquest forat, no hi ha dubte que es convertirà en un focus d’irradiació de l’ultrisme a tot Europa. És a dir, serà un poder considerable per nodrir de recursos, relat i influència tota la internacional feixista que es consolida a Europa.
Madrid, la regió de tot Europa on té més èxit l’extrema dreta

I faig servir el terme feixista amb les prevencions que plantejava Xavier Melero en el seu article i que, personalment, sempre tinc en compte. La paraula feixista no es pot utilitzar com un insult o una degradació de l’adversari, perquè la seva banalització minimitza l’impacte del que realment significa. Però quan toca, toca, i aquest és el cas. També és cert que el feixisme actual, des de la Le Pen francesa fins a la Meloni italiana, passant per Vox, no plantegen un Estat feixista a l’estil de Mussolini, sinó un buidatge dels drets civils que sustenten l’Estat democràtic. És una jivarització de la democràcia, des de dins. Però és el que és. I si Vox entra en el govern de la gran conurbació de Madrid, tota l’extrema dreta europea aconseguirà un enorme poder per promocionar-se.

Si els resultats han estat d’altres, i Vox queda fora, igualment es disparen les alarmes, perquè la regió de Madrid continuarà sent l’espai demogràfic de tot el continent on l’extrema dreta té millors resultats. Què passa a Madrid? La resposta a aquesta pregunta interessa a tot Europa.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (5-5-2021)

193 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: