CAP DE SETMANA DE NEGOCIACIONS PELS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

“Cap de setmana de negociacions”
(JOSÉ ANTICH )
Els negociadors dels pressupostos de la Generalitat per al 2022 tindran feina aquest cap de setmana ja que en aquests moments l’únic que hi ha són massa esmenes a la totalitat. Tantes, que els comptes públics no podrien sortir dilluns vinent i el Govern necessita que, abans del migdia, alguna d’elles sigui retirada per tirar-les endavant. Res estrany en un govern que no té una majoria parlamentària estable suficient. I molt més si la prioritat és, i no s’ha amagat, tirar endavant els pressupostos amb la CUP i deixar els comuns com l’aspirant que aguanta el seu torn a la banqueta.

El president Pere Aragonès i el conseller d’Economia, Jaume Giró, han desplegat en les últimes hores imaginatives propostes per modificar el no de la CUP. Des d’arribar als 1.000 milions que reclamaven en habitatge públic, fins al compromís de crear un grup de treball per abordar la proposta de dur a terme un referèndum d’autodeterminació aquesta legislatura; o bé, suspendre la taula de diàleg en la primera meitat del 2023 si no hi ha fruits tangibles i també que la conselleria d’Interior realitzarà una revisió dels processos sancionadors per garantir el dret de manifestació, en línia amb una antiga petició que la Generalitat es retiri de les acusacions particulars que hi hagi i l’eliminació de la llei mordassa.

Caldrà estar, per tant, en espera del que decideixi la CUP aquest dissabte, quan ha convocat la Coordinadora Oberta Parlamentaria (COP), un òrgan que reuneix assemblees territorials de la formació i les organitzacions que donen suport a la candidatura. Que es consideri un avenç o no dependrà bàsicament que la formació anticapitalista decideixi jugar a estar dins del pressupost i no trencar la majoria del 52% obtinguda el 14-F o, al contrari, deixar el Govern a l’estacada i que se les empesqui com pugui.

És evident que les propostes complementàries del Govern no compleixen el màxim de les peticions de la CUP però sí que sembla evident que disposen d’un camí per circular sempre que tinguin ganes de fer-ho. També és cert que la CUP està utilitzant la negociació pressupostària per posar de manifest la seva irritació amb el que consideren l’incompliment dels acords amb Esquerra per a la investidura d’Aragonès. En aquest sentit, el focus de la negociació es concentra, prioritàriament, fora dels comptes públics i un capítol important és com es trenca l’actual impasse autodeterminista que hi ha actualment i que gràficament s’expressa com el nou embat a l’Estat.

Si la CUP considera suficient l’última proposta del Govern per consultar a les bases si s’ha de retirar l’esmena a la totalitat es faria immediatament. Mentrestant, la negociació amb els comuns continua i l’accelerador en les converses s’activarà si hi ha negativa de la CUP i no hi ha més soci possible que ells. Tot, sense descartar que, igual que pot quedar-se fora la CUP, també poden convergir en el sí els comuns i els cupaires. La partida encara dura.
Informa:ELNACIONAL.CAT (20-XI-2021)

104 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: