CARTA A LA PRESIDENTA: L’ANC, CLAU DE LA INDEPENDÈNCIA I NO ELS PARTITS 🔈

( RAMON SERRA, editor) Entra per escoltar l’audio 🎧 _

“Poble que no s’ho pren, poble que no s’ho val” (Josep Maria Llombart )

 

Benvolguda ” nova” presidenta,Elisenda Paluzie
Soc un soci de base de l’assemblea,gairebé a punt d’entrar a la quarta edat.Fa més de cinquanta anys que em dedico al periodisme,a la defensa de la llengua i nació catalanes.Edito el web RADIOCATALUNYA.CAT,jo sol,sense ajuts ni pressions de ningú.Així que puc dir el que més em plagui,bé que el ressó dels meus escrits és més aviat modest.No importa.Cadascú ha de fer el que pugui.
D’entrada la meva enhorabona per haver acceptat una vegada més la presidència.No ha de ser fàcil amb tantes pressions i amb el futur tan incert que ens espera a tots.Però no dubto que portareu la nau a bon port,cap a la independència de forma unilateral. Però caldrà anar a pams. De moment, mireu per on, el coronavirus ens ha salvat d’una de bona amb la manifestació de l’11-S. Per fortuna, aquest any podrem conbinar les manifestacions al carrer amb les manifestacions virtuals.Així ens estalviarem haver-nos de comptar els assistents com cada any i de fer una crida a la unitat entre partits quan tots sabem que això és donar pa a qui no té queixals,aigua a qui no vol beure o llibres a un analfabet. Una forma com una altra de perdre el temps. Quan no hi ha una brúixola para caminar cap al destí surten les discòrdies internes, els cops de colze per arramblar cadires untades amb els diners públics.
No, benvolguda presidenta, els partits actuals no proclamaran mai la independència i si ho fessin durarien mitja hora abans de ser detinguts els seus dirigents.No descarraguem tot el pes de la independència en els polítics perquè estan lligats de mans i peus.Està molt bé donar suport als partits que vulguin declarar la independència de forma unilateral–no sembla pas que hi hagi una altra forma d’aconseguir-la–però sobretot caldria preguntar-nos quin paper faria l’assemblea en el cas d’una proclamació.Aquesta és la pregunta del milió i no veure les coses gairebé de fora estant,des del balcó. Qualsevol proclamació necessitarà estar recolzada per milers de persones que haurien d’ocupar la plaça de Sant Jaume, el Parlament, les fronteres, principals ports i aeroports del país,etc,etc.

Quanta gent està disposada a fer-ho? Fins quan dies podríem aguantar aquesta situació ? És evident que només l’ANC té capacitat d’organitzar i de mantenir tot aquest desplegament, encara que sigui amb l’ajut d’altres organitzacions combatives.
Em sembla que aquesta seria l’única possibilitat de declarar la independència amb tots els ets i uts. O d’intentar-ho, perquè de l’exterior no ens ajudarà ningú. El president Macià deia que la causa de Catalunya només la poden defensar els catalans. Només l’ANC, o sobretot, pot fer-ho. L’1-O del 1917 el poble català va demostrar saber resistir les embestides espanyoles.Ara toca fer-ho de nou, si més no d’intentar-ho.La veritat és que no hi veig cap altra solució.I si algú la té que me la digui.

D’altra banda, benvolguda presidenta, hauríem de ser molt curosos amb el llenguatge. Manta vegades heu declarar que si s’obtenen més del 50% dels vots en les pròximes eleccions s’hauria de proclamar la independència. Torno a dir que el més important no és la proclamació sinó la consolidació. Dit això, en totes les eleccions celebrades fins ara ja hem passat del cinquanta per cent dels vots i no necessitem noves revàlides, no fos cas que anem de victòria en victòria fins a la derrota final, oi?
Vejam. En números rodons a les darreres eleccions “autonòmiques” els independentistes vam guanyar per 48 a 43, però per què comptar els vots nuls o en blanc a favor dels unionistes? La victòria indepe va ser per una diferència de 4,46% i, per tant, més del 52% de vots vàlids.I si no es volen tantes complicaciones,hem de saber llegir els resultats amb la nostra òptica i dir que només el 43% de la gent és unionista-Com pot ser que un 43% imposi la seva voluntat sobre la resta? Ull viu, doncs, amb saber llegir.

En fi, arriba l’hora de dir les coses clares:ningú proclamarà la independència si no té l’ajut del poble. La situació és la que és i no la que voldríem que fos. Si no estem disposats a defensar-la al carrer val més que pleguem la botiga. No enganyem més a la gent com els que parlen d’eixemplar la base. La base està prou eixemplada. I, d’altra banda, Espanya mai no ens donarà un referèndum encara que ho demanés el 100% de la població. Mai dels mais .Qui afirma això és un ximplet o un aprofitat.O ens vol “enximplar “.
I sí, tenim pressa.Si cada any volen uns 16.000 milions cap a Espanya, quan de temps aguantarem aquesta situació sense convertir-nos en una simple província? Justament cal incidir en aquest aspecte sobre tot en la gent unionista, perquè en votar a favor de seguir amb Espanya es perjudiquen ells en tots els aspectes i sobretot els seus fills.La situació sanitària,per exemple, que tindrem a partir d’ara en serà una bona mostra.I també si ara el nombre de catalanoparlants ha baixat fins a menys del 35%–el més baix de tota la història–hem d’esperar unes décades més dins d’Espanya fins a desaparèixer del mapa?.
Com dic sempre,un dia més amb Espanya un dia menys de vida.

P.S.
Un cop fet aquest article m’arriba la informació sobre les pròximes activitats del Consell per la República. Aquest consell té clar que no n’hi prou amb els polítics i que cal anar cap a la desobediència per part del poble atès que amb Espanya el diàleg és impossible del tot.Espero que quan hi hagi desobediència sigui seguida per una part molt important del poble català .No pot ser, per exemple, que el president Torra es quedi sol a l’hora de despenjar una pancarta i la majoria d’ajuntaments i entitats s’ho mirin.
(2o-6-2020)

631 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: