CARTA AL PRESIDENT: “EL FUTUR SERÀ NOSTRE SI EL GOVERN SAP UNIR-SE AL POBLE “

President, us ha tocat de presidir la Generalitat en un moment difĂ­cil. Vist des de fora, molts podrien imaginar que –entrats al segle XXI– el 131Ăš president d’un paĂ­s europeu prĂČsper hauria pogut començar a governar amb placidesa i respecte. PerĂČ a vĂłs, President, no us van concedir ni els cent dies de grĂ cia protocol·laris. Al contrari, vau haver d’assumir el cĂ rrec amb el foc creuat dels qui –de fora i de dins– volien silenciar la vostra trajectĂČria com a home de paĂ­s, divulgador de valors democrĂ tics i persona disposada a fer sacrificis com pocs.

Vivim en un temps en quĂš la veda contra els dirigents sobiranistes Ă©s oberta. Un temps en quĂš un president de la Generalitat Ă©s tractat com un enemic, com un delinqĂŒent, si reclama drets i obeeix mandats democrĂ tics. Un temps en quĂš la cap de l’oposiciĂł al parlament acaba de cometre la indecĂšncia d’associar el pacĂ­fic i cĂ­vic moviment independentista amb un atemptat d’ETA. Un temps en quĂš tot s’hi val per a intentar desprestigiar els qui volen posar el futur del paĂ­s en mans de la decisiĂł democrĂ tica dels seus habitants, com defensa l’ONU. Us han atacat despietadament els qui, vulnerant la lleialtat institucional, no han dubtat a posar-se a les ordres de ministres del PP associats amb les mĂ©s fosques operacions de les clavegueres de l’estat. És el que han fet tambĂ© els qui han tingut la covardia de traslladar les seus de les seves empreses fora del paĂ­s a les ordres d’un sistema corrupte i catalanĂČfob i en benefici d’un rĂšgim que tĂ© la gosadia de proclamar-se ‘estat de dret constitucional’.

Us ha tocat, President, de dirigir el nostre paĂ­s amb les mans lligades, amb un sistema judicial regit per una cĂșpula prevaricadora que no opera amb criteris de justĂ­cia, sinĂł amb parcialitat i un clar Ă nim d’imposiciĂł colonial. En definitiva, sense cap mĂ©s principi jurĂ­dic que els que beneficien la casta dirigent espanyola. Heu hagut de presidir un paĂ­s contra un govern provisional que es proclama d’esquerres perĂČ que no ha tingut cap inconvenient a l’hora de prosseguir la vergonyosa persecuciĂł penal del procĂ©s que van encetar M. Rajoy i Felipe de BorbĂł. Una ‘esquerra’ que, menystenint la seva llei de la memĂČria, ha prorrogat els ducats concedits a les famĂ­lies de Franco i Primo de Rivera, alhora que els funcionaris d’un ministeri depuren la Wikipedia per rentar la cara a la dictadura brutal que fou el franquisme. Us heu hagut d’enfrontar amb un estat hooligan que Ă©s hereu dels qui van afusellar un precursor vostre –el MH President LluĂ­s Companys i Jover– fet per al qual ni tan sols ha demanat perdĂł. Un estat on fins i tot el lĂ­der de Podem, Pablo Iglesias, ha arribat a dir que donaria suport a SĂĄnchez a l’hora d’aplicar el 155.

President, sabem que els vostres coneixements de la histĂČria d’aquest paĂ­s us fan plenament conscient de la greu situaciĂł que vivim com a societat europea avançada. Fora d’UcraĂŻna, no hi ha cap mĂ©s paĂ­s d’Europa on hi hagi el grau de fustigaciĂł –judicial, policial, econĂČmica, lingĂŒĂ­stica, competencial, fiscal, repressora– que rebem els catalans. L’actitud que heu mostrat davant aquestes agressions la considerem coratjosa i coherent. Us heu sabut situar a la mateixa altura d’honorabilitat que nou dels darrers deu ex-presidents immediats, presidents que foren objecte de presĂł, exili, suspensiĂł, multes, desqualificacions i altres persecucions a mans d’un estat mai penedit i incapaç d’aprendre de la histĂČria i reflexionar. Tot plegat dibuixa un historial repressiu que, si s’haguĂ©s produĂŻt en un estat democrĂ tic normal, hauria servit segur com a gran revulsiu per a l’autocrĂ­tica. PerĂČ no en l’Espanya actual, que el lĂșcid cineasta Alejandro Amenabar acaba de definir com a ‘ideada’ per Franco. Un estat on el fanatisme nacionalista i amoral –del qual s’ha apoderat plenament una premsa inqualificable, afinaments judicials, muntatges policials i una corprenedora tolerĂ ncia amb el passat franquista– bloquen tot pas endavant vers el diĂ leg i les solucions democrĂ tiques.

Les institucions catalanes que presidiu viuen hores baixes. PerĂČ no per cap manca de compromĂ­s propi, sinĂł perquĂš l’arnat rĂšgim del 78 s’entesta a rebatre’n el poder i els drets col·lectius i individuals durament guanyats al llarg dels segles. Bloquen amb abusives jugades judicials les lleis catalanes de progrĂ©s i donen peu a la cĂ­nica tenalla dels qui, des d’una esquerra a qui el mercenari polĂ­tic Manuel Valls ha assegurat el seu Ășnic lloc de poder significatiu, us acusen de manca d’efectivitat.

Malgrat totes les dificultats, com a president heu sabut trobar un camĂ­ entre l’esperit de lleialtat a la RepĂșblica declarada i la necessitat de preservar l’autogovern mentre anem creant les condicions per a fer-la efectiva. En aquest aspecte hem d’expressar que seria un greu error utilitzar el cos dels Mossos per reprimir amb violĂšncia les legĂ­times accions de protesta del nostre poble contra una sentĂšncia que serĂ  –ja ho sabem– inacatable per a qualsevol demĂČcrata. AixĂ­ mateix condemnem l’execrable exhibiciĂł mediĂ tica de gas pebre i d’altres materials repressius, expressament mostrats per responsables dels Mossos amb una vil finalitat intimidatĂČria que cal tallar d’arrel.

Ens refiem del compromís que expresseu amb la desobediùncia civil pel valor que heu mostrat darrerament negant-vos a renunciar al dret de llibertat d’expressió. Us encoratgem a enfortir el vostre govern i a aprofundir-ne el perfil efectiu i republicà en un temps en quù un alt percentatge de catalans, i de ciutadans del conjunt dels Països Catalans i de la resta de l’estat espanyol, rebutgem la sentùncia, la monarquia i l’aplicació del 155.

President, en el camĂ­ cap a la consolidaciĂł de la RepĂșblica Catalana independent, en tot moment cal actuar amb la gran força que ens atorga l’informe del Grup de Treball de Detencions ArbitrĂ ries de l’ONU, un document inequĂ­voc i devastador en la condemna del comportament del molt parcial i polititzat sistema judicial espanyol, al qual exigeix d’alliberar i indemnitzar els presos polĂ­tics immediatament. El futur serĂ  nostre si el govern sap unir-se novament al poble, en una unitat estratĂšgica que ens farĂ  imparables. És el pas imprescindible si efectivament volem posar la llibertat davant de tot. Estem convençuts que en aquest moment determinant del procĂ©s vĂłs hi tindreu un paper rellevant com correspon a la vostra militĂ ncia independentista i a la responsabilitat del vostre cĂ rrec.

Signants inicials de la carta

Jaume Soler i Pastells, Antoni Strubell i Trueta i Josep-Maria Terricabras i Nogueras

També signen:

Toni AlbĂ 

Josep Àlvarez Fernàndez

Olga Amargant Cancio

AgustĂ­ Argimon i Ribas

Joan Aymerich AlĂČs

Frederic Bentanachs Chalaux

Susa Bonilla i Escobar

LluĂ­s Brunet Brunet

Jordi Cadevall i Vigués

Francisco Manuel Capdet HernĂĄndez

Elena Carreras Miralles

Joan CasadellĂ  Turon

José María Clavero i Subías

Imma Burgos Codina

AgustĂ­ Colomines i Companys

Joan ComasĂČlivas Font

Carme Costart Valiente

RamĂłn Cotarelo GarcĂ­a

Josep DagĂ  Ustrell

Marcel Dalmau i Brunet

Ignasi Deulofeu HernĂ ndez

Xavier DĂ­ez RodrĂ­guez

Albert Esteve Montfort

Henry Ettinghausen

Francesc Fabregat Talarn

Carles Falguera Larrosa

Marc Ferrer Murillo

Ramon Font i Terrades

Carles Furriols i SolĂ 

AdriĂ  Garcia Armengol

Antoni Garcia GĂĄlvez

Arantxa GarcĂ­a Infantes

David Garcia i Rubert

LluĂ­s Garcia Sevilla

Maria Garganté Llanes

Sandra GenĂ­s Falgueres

EulĂ lia Gili Renom

Joan Gispets Parcerisas

Ramon Graells Alcaraz

Josep Guia

Francesc Guillamet i Ferran

Joan Ramon Guinjoan Esteban

Remei Ibàñez Bonilla

Mikel Iriondo Echevarria

MĂ­riam LladĂłs GĂłmez

Rafael LĂłpez Benito

Enric MajĂł MirĂł

Joan MarguĂ­ Trillo

Francesca MartĂ­nez Planas

Lydia Maruny Nuñez

Sergi Mateu Vives

CĂšlia Merino Redondo

Albert Mestres EmiliĂł

Jordi MillĂ  SĂ nchez

Jordi Molina Lopez

Joan Montagut Salat

NĂșria MurlĂ  Ribot

Jordi Oliva Llorens

Pepita Palau i Farré

MagĂ­ Pascual Castells

Jordi Pesarrodona i Capsada

Francisco Pistonit Giménez

Joan Planas i Casadevall

Jordi Plens Peig

Aleix Pons Coll

BenjamĂ­n Prieto Mendoza

Enric Pujol i Casademont

Jordi Quera i Garcia

Pilar Rebaque i Mas

Albert Rediu AlarcĂłn

Jordi Rediu AlarcĂłn

Josep Maria Renyé Teulé

LluĂ­s Riba Canyelles

Pere Ribera PinĂłs

Carme Riera Terrades

Miquel Riera

Juan Carlos Rodríguez Muñoz

Llibert Rovira Escofet

Xavier RovirĂł

Rosanna Royo Pla

Eulàlia Rubió Gallofré

Ramon Saball Balasch

Judith Sabanés Parramon

Rosa Sans Cardona

Carme Sansa i Albert

Veronique-Mercedes Santapau Membrado

Josep Maria Solé i Sabaté

Xavier Soto Garcia

Josep TintĂł i Espelt

LluĂ­s Ferran Toledano GonzĂĄlez

Jaume Torrent i Oriol

Mireia Trias i Trueta

AmĂšlia Trueta i Llacuna

LluĂ­s TurrĂł Cutiller

Joaquim Udina Tormo

Isidre VallÚs Sabaté

Pere Vallhonrat Matalonga

Rosa Valverde Matilla

Albert Velasco GonzĂ lez

FlorĂšncia Ventura Monteys

Alfred Verdaguer PariĂł

Enric Vernet MartĂ­n

Mariona Vigués Julià

Patrícia Vila Armangué

Eduard Zanuy Mu

298 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: