CARTA DE PRESIDENTS I EXPRESIDENTS DE LA GENERALITAT I DEL PARLAMENT A ” LE MONDE”

El president de la Generalitat, Quim Torra, el president a l’exili, Carles Puigdemont, i cinc líders independentistes més afirmen aquest dijous en una tribuna al diari francès Le Monde que la situació a Catalunya requereix una “solució política” basada en l’alliberament dels presos, la democràcia, el retorn dels “exiliats” i l’autodeterminació.

L’escrit està signat també pel president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents del Parlament Carme Forcadell, Ernest Benach i Joan Rigol. “El diàleg, la democràcia i l’autodeterminació són l’única manera de trobar una solució”, diuen en el manifest publicat pel principal diari francès.

“Ignorar la voluntat del poble català, empresonar dirigents polítics i socials, i recórrer als jutges per resoldre una qüestió purament política, com ha fet fins ara l’establishment espanyol, és la recepta del desastre que vivim actualment a Catalunya”, consideren.

TRIBUNE 🗣 | « La solution à la crise catalane passe par le dialogue, la démocratie et l’autodétermination » https://t.co/JMIwrErwbX

— Le Monde (@lemondefr) October 17, 2019
Els signants al·leguen que amb la sentència del Tribunal Suprem de penes d’entre 9 i 13 anys de presó s’ha volgut condemnar els líders del procés “per haver donat als catalans la possibilitat de decidir el seu propi futur mitjançant un referèndum i per haver-se atrevit a qüestionar el bé més sagrat de tots: la unitat d’Espanya”.

Segons el comunicat conjunt, la sentència, “amb el suport polític del govern espanyol, representa un cop dur per a la qualitat democràtica d’Espanya i una violació dels compromisos internacionals en matèria de drets humans i civils”. Per als set polítics, la UE haurà de decidir durant els pròxims dies si opta per “defensar els principis del dret internacional” o per posicionar-se del costat d’Espanya i acceptar que Estats membres “puguin violar les llibertats fonamentals”.

En un editorial publicat avui també per Le Monde, aquest diari considera que la sentència ha estat “molt severa” i que, “lluny d’aportar solucions a la qüestió catalana, no fa més que reforçar la desconfiança en Madrid i serveix de pretext als radicals”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-10-2019)

346 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: