CARTA DE PRESIDENTS I EXPRESIDENTS DE LA GENERALITAT I DEL PARLAMENT A ” LE MONDE”

El president de la Generalitat, Quim Torra, el president a l’exili, Carles Puigdemont, i cinc lĂ­ders independentistes mĂŠs afirmen aquest dijous en una tribuna al diari francès Le Monde que la situaciĂł a Catalunya requereix una “soluciĂł polĂ­tica” basada en l’alliberament dels presos, la democrĂ cia, el retorn dels “exiliats” i l’autodeterminaciĂł.

L’escrit estĂ  signat tambĂŠ pel president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents del Parlament Carme Forcadell, Ernest Benach i Joan Rigol. “El diĂ leg, la democrĂ cia i l’autodeterminaciĂł sĂłn l’Ăşnica manera de trobar una soluciĂł”, diuen en el manifest publicat pel principal diari francès.

“Ignorar la voluntat del poble catalĂ , empresonar dirigents polĂ­tics i socials, i recĂłrrer als jutges per resoldre una qĂźestiĂł purament polĂ­tica, com ha fet fins ara l’establishment espanyol, ĂŠs la recepta del desastre que vivim actualment a Catalunya”, consideren.

TRIBUNE 🗣 | « La solution à la crise catalane passe par le dialogue, la démocratie et l’autodétermination » https://t.co/JMIwrErwbX

— Le Monde (@lemondefr) October 17, 2019
Els signants al¡leguen que amb la sentència del Tribunal Suprem de penes d’entre 9 i 13 anys de presĂł s’ha volgut condemnar els lĂ­ders del procĂŠs “per haver donat als catalans la possibilitat de decidir el seu propi futur mitjançant un referèndum i per haver-se atrevit a qĂźestionar el bĂŠ mĂŠs sagrat de tots: la unitat d’Espanya”.

Segons el comunicat conjunt, la sentència, “amb el suport polĂ­tic del govern espanyol, representa un cop dur per a la qualitat democrĂ tica d’Espanya i una violaciĂł dels compromisos internacionals en matèria de drets humans i civils”. Per als set polĂ­tics, la UE haurĂ  de decidir durant els pròxims dies si opta per “defensar els principis del dret internacional” o per posicionar-se del costat d’Espanya i acceptar que Estats membres “puguin violar les llibertats fonamentals”.

En un editorial publicat avui tambĂŠ per Le Monde, aquest diari considera que la sentència ha estat “molt severa” i que, “lluny d’aportar solucions a la qĂźestiĂł catalana, no fa mĂŠs que reforçar la desconfiança en Madrid i serveix de pretext als radicals”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-10-2019)

296 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: