CARTA DE PRESIDENTS I EXPRESIDENTS DE LA GENERALITAT I DEL PARLAMENT A ” LE MONDE”

El president de la Generalitat, Quim Torra, el president a l’exili, Carles Puigdemont, i cinc l√≠ders independentistes m√©s afirmen aquest dijous en una tribuna al diari franc√®s Le Monde que la situaci√≥ a Catalunya requereix una “soluci√≥ pol√≠tica” basada en l’alliberament dels presos, la democr√†cia, el retorn dels “exiliats” i l’autodeterminaci√≥.

L’escrit est√† signat tamb√© pel president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents del Parlament Carme Forcadell, Ernest Benach i Joan Rigol. “El di√†leg, la democr√†cia i l’autodeterminaci√≥ s√≥n l’√ļnica manera de trobar una soluci√≥”, diuen en el manifest publicat pel principal diari franc√®s.

“Ignorar la voluntat del poble catal√†, empresonar dirigents pol√≠tics i socials, i rec√≥rrer als jutges per resoldre una q√ľesti√≥ purament pol√≠tica, com ha fet fins ara l’establishment espanyol, √©s la recepta del desastre que vivim actualment a Catalunya”, consideren.

TRIBUNE ūüó£ | ¬ę La solution √† la crise catalane passe par le dialogue, la d√©mocratie et l‚Äôautod√©termination ¬Ľ https://t.co/JMIwrErwbX

‚ÄĒ Le Monde (@lemondefr) October 17, 2019
Els signants al¬∑leguen que amb la sent√®ncia del Tribunal Suprem de penes d’entre 9 i 13 anys de pres√≥ s’ha volgut condemnar els l√≠ders del proc√©s “per haver donat als catalans la possibilitat de decidir el seu propi futur mitjan√ßant un refer√®ndum i per haver-se atrevit a q√ľestionar el b√© m√©s sagrat de tots: la unitat d’Espanya”.

Segons el comunicat conjunt, la sent√®ncia, “amb el suport pol√≠tic del govern espanyol, representa un cop dur per a la qualitat democr√†tica d’Espanya i una violaci√≥ dels compromisos internacionals en mat√®ria de drets humans i civils”. Per als set pol√≠tics, la UE haur√† de decidir durant els pr√≤xims dies si opta per “defensar els principis del dret internacional” o per posicionar-se del costat d’Espanya i acceptar que Estats membres “puguin violar les llibertats fonamentals”.

En un editorial publicat avui tamb√© per Le Monde, aquest diari considera que la sent√®ncia ha estat “molt severa” i que, “lluny d’aportar solucions a la q√ľesti√≥ catalana, no fa m√©s que refor√ßar la desconfian√ßa en Madrid i serveix de pretext als radicals”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-10-2019)

205 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: