CARTA DE TORRA A L’ONU PER LES PRESSIONS DEL TC SOBRE ELS PRESOS POLÍTICS

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a l’Alta ComissĂ ria de les Nacions Unides pels Drets Humans, Michele Bachelet, en què ha lamentat que encara no hagin pogut sortir de la presĂł els presos polĂ­tics i que hi hagi hagut amenaces del Tribunal Suprem per evitar-ho.

En la carta Torra afirma que en l’actual situaciĂł de crisi pel coronavirus, mantenir-los a la presĂł implica risc per a la seva salut i vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals de la UniĂł Europea.

A mÊs, Torra recorda en la missiva que el Tribunal Suprem ha amenaçat funcionaris de presons si deixen passar el confinament dels presos polítics al seu domicili i assenyala a Bachelet que ella precisament ha reclamat això, que els presos puguin passar el confinament a casa seva.

Text Ă­ntegre de la carta
Apreciada Sra. Bachelet,

En moments tan difĂ­cils com els que estem passant a conseqßència d’aquesta pandèmia que assola totes les nostres nacions, em dirigeixo a vostè en la meva condiciĂł de president de la Generalitat de Catalunya i en funciĂł de les seves declaracions del passat 25 de març de 2020 en les quals vostè va manifestar que “ĂŠs essencial que els governs prenguin mesures per aturar la difusiĂł del coronavirus Covid-19 i tambĂŠ que emprenguin altres iniciatives per reduir la possible repercussiĂł negativa que aquestes mesures podrien tenir sobre la vida de les persones”. Referent a això puc informar-la que, dins de les nostres possibilitats i competències, estem realitzant els mĂ xims esforços per aconseguir complir la nostra obligaciĂł de cura i atenciĂł cap a tots els ĂŠssers humans que viuen a Catalunya.

TambĂŠ va manifestar vostè que “En la meva condiciĂł de doctora en Medicina, comprenc la necessitat d’aplicar una gamma de mesures per combatre la Covid-19 i, per haver estat cap d’Estat, entenc que sovint ĂŠs difĂ­cil equilibrar les Ă rdues decisions que ĂŠs necessari adoptar” i, a mĂŠs, que “els nostres esforços per combatre el virus no donaran resultats llevat que apliquem un enfocament holĂ­stic, cosa que significa que hem de protegir acuradament els sectors mĂŠs vulnerables i desfavorits de la societat, tant en termes mèdics com econòmics”. Aquestes pautes sĂłn, justament, les que estem provant de seguir des del moment mateix en què aquesta pandèmia va començar a arribar a Catalunya.

Des d’un començament hem insistit de manera sistemĂ tica en la necessitat d’aplicar mesures de quarantena que, finalment, tambĂŠ han estat reconegudes com a adequades pel govern espanyol i que, n’estem segurs, mĂŠs aviat que tard donaran el resultat esperat. Això mateix hem plantejat i estem fent per protegir els sectors mĂŠs desfavorits, aixĂ­ com les dones que es veuen especialment afectades per aquesta situaciĂł i totes les nostres actuacions se sustenten en la seva apreciaciĂł que “la dignitat i els drets humans” han de ser “els pilars fonamentals d’aquest esforç i no una consideraciĂł accessòria”. Fins aquĂ­ crec que estem complint les seves indicacions i que no se’ns podrĂ  retreure que ens hĂ gim apartat de tals vectors, que sempre han estat els que han guiat el nostre actuar com a govern a Catalunya.

Tanmateix, i vet aquĂ­ el motiu d’aquesta carta, li he de manifestar que malgrat que vostè va manifestar, el passat 25 de març, que “ara, mĂŠs que mai, els governs haurien d’alliberar totes i cadascuna de les persones que estan empresonades sense prou base legal, incloent-hi presoners polĂ­tics i altres detinguts” no hem pogut complir, fins ara, aquesta part de les seves directrius.

És efectiu que la Generalitat de Catalunya tĂŠ transferides, en la seva integritat, les competències en matèria penitenciĂ ria respecte a totes les presons i presos situats en territori catalĂ ; tanmateix, dimarts passat 31 de març, el Tribunal Suprem, a travĂŠs d’un comunicat de premsa difĂłs als diferents periodistes acreditats davant de l’esmentat òrgan jurisdiccional, va advertir i va amenaçar les autoritats penitenciĂ ries catalanes de possibles conseqßències legals, de carĂ cter penal, si acordaven permetre que, durant el temps que duri aquesta situaciĂł d’alarma i pandèmia, es permetĂŠs que els presos classificats en règim de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari romanguessin als seus domicilis en règim de confinament, com ĂŠs el que viu tota la poblaciĂł catalana. (l’article 100.2 del Reglament Penitenciari ĂŠs un tipus de sistema mixt de compliment que permet als presos aixĂ­ classificats poder sortir a complir amb els seus corresponents treballs, ĂŠs a dir es tracta, en termes generals, de presos no conflictius). Les amenaces del Tribunal Suprem van ser vessades perquè aquesta mesura afectaria, entre d’altres, els presos polĂ­tics catalans que actualment compleixen condemna en dues concretes presons catalanes. Em permeto el terme presos polĂ­tics per dues raons: a) perquè estic convençut que ho sĂłn i, b) perquè el Grup de Treball de Detencions ArbitrĂ ries de Nacions Unides aixĂ­ ho ha determinat en dos rellevants informes de l’any passat, concretament el 6/2019 i el 12/2019.

Com vostè comprendrà, res no em complauria mÊs que complir íntegrament amb les seves indicacions, però, com a conseqßència de les amenaces abocades pel Tribunal Suprem les corresponents juntes de tractament dels centres penitenciaris afectats han decidit que no procediran a permetre que els presos polítics, ni cap altre de classificat en el règim abans descrit, passi la pandèmia als seus corresponents domicilis.

Com a advocat que soc, estic convençut que mantenir-los a presó a risc de la seva salut i posant-los en risc vital implica una clara vulneració de, almenys, els articles 2, 3 i 5 del Conveni Europeu de Drets Humans i els articles 1, 2, 3, 4, 6, 20, 21, 35 i 49 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que troben el seu origen en la mateixa Declaració Universal de Drets Humans.

Sincerament, lament distreure-la en aquests moments de les seves urgents i rellevants funcions però he cregut oportĂş posar en el seu coneixement la situaciĂł que afecta a les persones preses i presos polĂ­tics en presons de Catalunya i que, d’aquesta forma, pugui apreciar no nomĂŠs la nostra voluntat de compliment amb les normes internacionals sinĂł, tambĂŠ, els impediments que per a ells ens posa el Tribunal Suprem d’Espanya que, com va indicar, ha amenaçat els nostres funcionaris en el cas d’actuar en contra dels desitjos de l’esmentat Tribunal però en compliment de les normes internacionals i de les directrius i consells que vostè, com a Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans ens ha impartit a tots aquells que tenim responsabilitats de govern.

Sense un altre particular, agraint-li la seva atenciĂł i comprensiĂł, i quedant a la seva sencera disposiciĂł, s’acomiada atentament de vostè,

Quim Torra i Pla

Barcelona, 3 d’abril de 2020
Informa:ELNACIONLAL.CAT (3-4-2020)

159 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: