CARTA DE TORRA A L’ONU PER LES PRESSIONS DEL TC SOBRE ELS PRESOS POL√ćTICS

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a l’Alta Comiss√†ria de les Nacions Unides pels Drets Humans, Michele Bachelet, en qu√® ha lamentat que encara no hagin pogut sortir de la pres√≥ els presos pol√≠tics i que hi hagi hagut amenaces del Tribunal Suprem per evitar-ho.

En la carta Torra afirma que en l’actual situaci√≥ de crisi pel coronavirus, mantenir-los a la pres√≥ implica risc per a la seva salut i vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals de la Uni√≥ Europea.

A més, Torra recorda en la missiva que el Tribunal Suprem ha amenaçat funcionaris de presons si deixen passar el confinament dels presos polítics al seu domicili i assenyala a Bachelet que ella precisament ha reclamat això, que els presos puguin passar el confinament a casa seva.

Text íntegre de la carta
Apreciada Sra. Bachelet,

En moments tan dif√≠cils com els que estem passant a conseq√ľ√®ncia d’aquesta pand√®mia que assola totes les nostres nacions, em dirigeixo a vost√® en la meva condici√≥ de president de la Generalitat de Catalunya i en funci√≥ de les seves declaracions del passat 25 de mar√ß de 2020 en les quals vost√® va manifestar que “√©s essencial que els governs prenguin mesures per aturar la difusi√≥ del coronavirus Covid-19 i tamb√© que emprenguin altres iniciatives per reduir la possible repercussi√≥ negativa que aquestes mesures podrien tenir sobre la vida de les persones”. Referent a aix√≤ puc informar-la que, dins de les nostres possibilitats i compet√®ncies, estem realitzant els m√†xims esfor√ßos per aconseguir complir la nostra obligaci√≥ de cura i atenci√≥ cap a tots els √©ssers humans que viuen a Catalunya.

Tamb√© va manifestar vost√® que “En la meva condici√≥ de doctora en Medicina, comprenc la necessitat d’aplicar una gamma de mesures per combatre la Covid-19 i, per haver estat cap d’Estat, entenc que sovint √©s dif√≠cil equilibrar les √†rdues decisions que √©s necessari adoptar” i, a m√©s, que “els nostres esfor√ßos per combatre el virus no donaran resultats llevat que apliquem un enfocament hol√≠stic, cosa que significa que hem de protegir acuradament els sectors m√©s vulnerables i desfavorits de la societat, tant en termes m√®dics com econ√≤mics”. Aquestes pautes s√≥n, justament, les que estem provant de seguir des del moment mateix en qu√® aquesta pand√®mia va comen√ßar a arribar a Catalunya.

Des d’un comen√ßament hem insistit de manera sistem√†tica en la necessitat d’aplicar mesures de quarantena que, finalment, tamb√© han estat reconegudes com a adequades pel govern espanyol i que, n’estem segurs, m√©s aviat que tard donaran el resultat esperat. Aix√≤ mateix hem plantejat i estem fent per protegir els sectors m√©s desfavorits, aix√≠ com les dones que es veuen especialment afectades per aquesta situaci√≥ i totes les nostres actuacions se sustenten en la seva apreciaci√≥ que “la dignitat i els drets humans” han de ser “els pilars fonamentals d’aquest esfor√ß i no una consideraci√≥ access√≤ria”. Fins aqu√≠ crec que estem complint les seves indicacions i que no se’ns podr√† retreure que ens h√†gim apartat de tals vectors, que sempre han estat els que han guiat el nostre actuar com a govern a Catalunya.

Tanmateix, i vet aqu√≠ el motiu d’aquesta carta, li he de manifestar que malgrat que vost√® va manifestar, el passat 25 de mar√ß, que “ara, m√©s que mai, els governs haurien d’alliberar totes i cadascuna de les persones que estan empresonades sense prou base legal, incloent-hi presoners pol√≠tics i altres detinguts” no hem pogut complir, fins ara, aquesta part de les seves directrius.

√Čs efectiu que la Generalitat de Catalunya t√© transferides, en la seva integritat, les compet√®ncies en mat√®ria penitenci√†ria respecte a totes les presons i presos situats en territori catal√†; tanmateix, dimarts passat 31 de mar√ß, el Tribunal Suprem, a trav√©s d’un comunicat de premsa dif√≥s als diferents periodistes acreditats davant de l’esmentat √≤rgan jurisdiccional, va advertir i va amena√ßar les autoritats penitenci√†ries catalanes de possibles conseq√ľ√®ncies legals, de car√†cter penal, si acordaven permetre que, durant el temps que duri aquesta situaci√≥ d’alarma i pand√®mia, es permet√©s que els presos classificats en r√®gim de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari romanguessin als seus domicilis en r√®gim de confinament, com √©s el que viu tota la poblaci√≥ catalana. (l’article 100.2 del Reglament Penitenciari √©s un tipus de sistema mixt de compliment que permet als presos aix√≠ classificats poder sortir a complir amb els seus corresponents treballs, √©s a dir es tracta, en termes generals, de presos no conflictius). Les amenaces del Tribunal Suprem van ser vessades perqu√® aquesta mesura afectaria, entre d’altres, els presos pol√≠tics catalans que actualment compleixen condemna en dues concretes presons catalanes. Em permeto el terme presos pol√≠tics per dues raons: a) perqu√® estic conven√ßut que ho s√≥n i, b) perqu√® el Grup de Treball de Detencions Arbitr√†ries de Nacions Unides aix√≠ ho ha determinat en dos rellevants informes de l’any passat, concretament el 6/2019 i el 12/2019.

Com vost√® comprendr√†, res no em complauria m√©s que complir √≠ntegrament amb les seves indicacions, per√≤, com a conseq√ľ√®ncia de les amenaces abocades pel Tribunal Suprem les corresponents juntes de tractament dels centres penitenciaris afectats han decidit que no procediran a permetre que els presos pol√≠tics, ni cap altre de classificat en el r√®gim abans descrit, passi la pand√®mia als seus corresponents domicilis.

Com a advocat que soc, estic convençut que mantenir-los a presó a risc de la seva salut i posant-los en risc vital implica una clara vulneració de, almenys, els articles 2, 3 i 5 del Conveni Europeu de Drets Humans i els articles 1, 2, 3, 4, 6, 20, 21, 35 i 49 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que troben el seu origen en la mateixa Declaració Universal de Drets Humans.

Sincerament, lament distreure-la en aquests moments de les seves urgents i rellevants funcions per√≤ he cregut oport√ļ posar en el seu coneixement la situaci√≥ que afecta a les persones preses i presos pol√≠tics en presons de Catalunya i que, d’aquesta forma, pugui apreciar no nom√©s la nostra voluntat de compliment amb les normes internacionals sin√≥, tamb√©, els impediments que per a ells ens posa el Tribunal Suprem d’Espanya que, com va indicar, ha amena√ßat els nostres funcionaris en el cas d’actuar en contra dels desitjos de l’esmentat Tribunal per√≤ en compliment de les normes internacionals i de les directrius i consells que vost√®, com a Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans ens ha impartit a tots aquells que tenim responsabilitats de govern.

Sense un altre particular, agraint-li la seva atenci√≥ i comprensi√≥, i quedant a la seva sencera disposici√≥, s’acomiada atentament de vost√®,

Quim Torra i Pla

Barcelona, 3 d’abril de 2020
Informa:ELNACIONLAL.CAT (3-4-2020)

228 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: