CAS NEGREIRA: LA FISCALIA ANTICORRUPCIÓ ASSUMEIX LA INVESTIGACIÓ CONTRA EL BARÇA

(JAUME VICH)

Moviment a la Fiscalia General de l’Estat. Álvaro García Ortiz ha acordat aquest dimarts que la Fiscalia Anticorrupció assumeixi la investigació del cas Negreira, un assumpte que fins ara estava en mans de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Ho ha certificat mitjançant un decret en el qual estableix que la competència per esclarir els fets passin a la Fiscalia especialitzada en la lluita contra la corrupció i la criminalitat. El Ministeri Públic justifica el canvi perquè creu que es tracta de delictes “d’especial transcendència”.

El cap de la Fiscalia contra la corrupció, Alejandro Luzón, serà l’encarregat de decidir el responsable de l’acusació pública, que serà un dels delegats de Barcelona. Luzón feia dies que perseguia aquest moviment per declarar-se competent per la investigació en curs. Tot i això, com que la Fiscalia Provincial de Barcelona portava deu mesos amb les diligències obertes, García Ortiz va decidir que el prioritari era presentar la denúncia i, en acabat, fer el canvi de Fiscalia.

La Fiscalia Provincial de Barcelona va presentar una denúncia contra el FC Barcelona divendres passat per un delicte continuat de corrupció en els negocis en l’àmbit esportiu, d’administració deslleial, d’apropiació indeguda així com de falsedat en document mercantil. Segons consta en la denúncia, el club va pagar 7,3 milions d’euros entre els 2011 i el 2018 a l’exdirigent arbitral José María Enríquez Negreira perquè “afavorís” els interessos blaugranes en les decisions arbitrals. A través d’aquests pagaments milionaris que no estan justificats, la conclusió provisional de la Fiscalia és que el Barça va intentar adulterar la competició assegurant-se arbitratges “neutrals” a la Lliga espanyola. “Va suposar una autèntica remuneració no prevista en els estatuts del club ni aprovada per l’Assemblea General. En definitiva, aquestes percepcions no van tenir suport legal ni estatutari”, assenyalava el text.

Entre els acusats hi ha el Barça com a persona jurídica, els expresidents Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell, a qui la Fiscalia atribueix delictes de corrupció esportiva i motiu pel qual ha decidit que Anticorrupció lideri la causa. El ministeri públic ha demanat que la denúncia tramitada s’acumuli al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, on ja hi ha registrada una denúncia d’un col·legiat del VAR contra Negreira i el seu fill, Javier Enríquez.

El govern espanyol també hi posa la banya
Mentre s’espera que el jutjat admeti a tràmit la denúncia de la Fiscalia, les peces es van movent en el terreny de joc judicial. Aquest dilluns el govern espanyol ha confirmat que prendrà part del procediment contra el Barça i es personarà en la causa. Segons va explicar el president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Manuel Franco, a Telecinco, l’Estat també s’hi presentarà “amb la contundència més gran” després de seguir “el procés lògic”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-III-2023)

33 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: