CATALANS DE SEGONA, VALENCIANS DE PRIMERA I LA BIBLIOTECA NACIONAL

“Catalans de segona, valencians de primera i la Biblioteca Nacional”.
( BEA TALEG√ďN )

Aquesta setmana la Biblioteca Nacional ha protagonitzat una fervorosa pol√®mica a causa d’aquest fil a Twitter.

En els missatges publicats, des de la Biblioteca lamentaven “el malestar causat a tots aquells que han percebut qualsevol mena de discriminaci√≥ relacionada amb l’exposici√≥ de manuscrits il¬∑luminats, l’objectiu del qual √©s mostrar obres en les lleng√ľes vernacles utilitzades als antics territoris de la Corona d’Arag√≥”.

Va ser aquest missatge el que va posar el focus sobre l’exposici√≥ i va obrir un mel√≥ que, fins aquell moment, no havia tingut tanta atenci√≥. Per qu√® es disculpava la Biblioteca Nacional? A qui anaven dirigides les disculpes?

El cert √©s que, en llegir aquest fil de Twitter, semblava que s’estaven disculpant per haver publicat una exposici√≥ de manuscrits escrits en catal√†. Literalment demanen disculpes si alg√ļ ha percebut qualsevol mena de discriminaci√≥, la qual cosa va donar lloc a pensar que alg√ļ s’hagu√©s of√®s per l’√ļs del catal√†. I certament aix√≠ va ser, per√≤ no com la majoria de la gent va pensar en aquell moment.

Qui s’havia of√®s per aquesta exposici√≥? Lluny d’haver-se generat pol√®mica per algun sector espanyolista, que era el que molt√≠ssima gent va entendre, els qui havien manifestat la seva queixa pel t√≠tol de l’exposici√≥, van ser els senadors valencians del Partit Popular. Aquests dos senadors van presentar una queixa per exigir que es canvi√©s el t√≠tol de l’exposici√≥, i pass√©s de ser “La llum de l’Edat Mitjana en la literatura catalana” per dir-se “La llum de l’Edat Mitjana en la literatura valenciana”.

Indignats, van assenyalar estar farts de ser considerats “Catalans de segona” i reclamen el seu dret a ser “valencians de primera”.

Consideraven que haver parlat de Literatura catalana, era una ofensa quan en l’exposici√≥ hi ha obres de Joanot Martorell i Isabel de Villena, dues de les figures m√©s representatives de la literatura valenciana de l’√®poca.

De fet, en presentar el v√≠deo en el qual es narraven alguns dels textos de l’exposici√≥, hi va haver una pol√®mica pr√®via a les xarxes socials: Una de les veus va ser l’actor Flotats, catal√†, que va llegir Estramps, de Jordi de Sant Jordi.

La pol√®mica generada es va intentar apaivagar amb un comunicat per part de la Biblioteca. Per√≤ va ser encara pitjor el remei que la malaltia, perqu√® el que va suposar llavors va ser una reacci√≥ per part dels catalans, que van considerar que aquesta resposta o disculpa tenia un caire “franquista” en referir-se al catal√† o al valenci√† com a lleng√ľes vernacles i en parlar √ļnicament de la Corona d’Arag√≥.

√Čs vista la necessitat que hi ha a Espanya de poder posar sobre la taula la import√†ncia de les lleng√ľes, de les cultures i del respecte a les mateixes, perqu√® precisament s√≥n elles l’ess√®ncia del nostre Estat. I precisament, per no valorar-les, ni cuidar-les ni respectar-les, Espanya, com una conjunci√≥ de nacions, s’est√† desmuntant. La culpa no √©s dels qui exigeixen, amb ra√≥, el respecte de les seves lleng√ľes, de la seva tradici√≥ i de la seva cultura, sin√≥ que m√©s aviat deriva de la irresponsabilitat dels qui proven de silenciar-les, ocultar-les i menysprear-les constantment.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-4-2021)

121 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: