CATALUNTA TINDRÀ VUIT MILIONS D’HABITANTS L’ANY 30

“L’Idescat preveu que el 2030 hi haurà vuit milions de catalans ”
Les comarques del litoral són les que creixeran més, mentre que les zones rurals continuaran perdent habitants
El creixement es deurà a l’increment de la immigració
( NÚRIA SALA – BARCELONA )
Si a finals dels anys vui­tanta la Gene­ra­li­tat pre­sen­tava la cam­pa­nya publi­citària Som 6 mili­ons, aviat podrà anun­ciar que som 8 mili­ons. Segons les pre­vi­si­ons que la sub­di­rec­tora gene­ral de Pro­ducció i Coor­di­nació de l’Ides­cat, Cris­tina Rovira, ha avançat a aquest diari, Cata­lu­nya arri­barà als 8 mili­ons d’habi­tants l’any 2030. Aquest crei­xe­ment de població no serà con­seqüència de l’incre­ment de la nata­li­tat com va pas­sar als anys vui­tanta. Ben al con­trari: es pre­veu que en els pro­pers anys hi hagi més defun­ci­ons que nai­xe­ments. Si Cata­lu­nya pot man­te­nir una piràmide de població esta­ble, serà gràcies a la migració, ja que es pre­veu que en els pro­pers anys siguin mol­tes les per­so­nes d’orígens diver­sos que s’ins­tal·lin a Cata­lu­nya.
El repar­ti­ment de la població pel ter­ri­tori, però, no serà gaire equi­li­brat. En la mateixa tendència que en els dar­rers anys, es pre­veu que les zones urba­nes con­tinuïn crei­xent i que, en canvi, les zones rurals d’inte­rior tin­guin difi­cul­tats per man­te­nir la quan­ti­tat de població. La pre­visió és que les comar­ques situ­a­des al lito­ral i pre­li­to­ral bar­ce­lo­nins i giro­nins, i al lito­ral tar­ra­goní (excepte les de l’Ebre), regis­trin un gran incre­ment de població. Con­cre­ta­ment, el Gironès, el Baix Penedès, el Tar­ra­gonès i el Maresme són les que crei­xe­ran més en ter­mes rela­tius, ja que la població hi aug­men­ta­ria més del 10% res­pecte al volum actual. Les segui­rien el Vallès Occi­den­tal, Osona, l’Alt Penedès i el Baix Llo­bre­gat. Per Rovira, “la con­cen­tració de la població a les zones urba­nes, i en espe­cial a les zones de costa, és una tendència glo­bal que es dona arreu, deter­mi­nada pel seu atrac­tiu”. En aques­tes comar­ques, l’eco­no­mia està força cen­trada en el turisme i el sec­tor de ser­veis i, per tant, hi ha més llocs de tre­ball i població esta­ci­o­nal.

A l’extrem opo­sat, en una de cada qua­tre comar­ques la població dis­mi­nuirà a mitjà ter­mini. Les comar­ques de la Terra Alta, el Pallars Sobirà, les Gar­ri­gues i l’Alta Riba­gorça serien les que per­drien més població en ter­mes rela­tius. També per­den habi­tants el Ber­guedà, el Pri­o­rat, la Conca de Bar­berà, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Rovira afirma que “el procés de des­po­bla­ment a les comar­ques rurals és irre­ver­si­ble, lle­vat que hi hagi una capa­ci­tat per cap­tar població que pugui com­pen­sar el saldo natu­ral nega­tiu de les comar­ques enve­lli­des”.
L’enve­lli­ment de la població és, en efecte, la pre­o­cu­pació més gran dels pobles petits, que, sense gent jove, temen seguir per­dent població. Per això és pri­mor­dial que les zones rurals siguin capa­ces d’atraure immi­gració. Però no està tot per­dut: durant la pri­mera dècada del segle XXI, les comar­ques rurals ja van rebre un flux migra­tori de població pro­ce­dent de l’estran­ger que els va per­me­tre aug­men­tar la població. És evi­dent que un dels fac­tors més impor­tants a l’hora de deter­mi­nar el repar­ti­ment de la població pel ter­ri­tori és la feina. En aquest sen­tit, les zones més urba­nit­za­des i amb més acti­vi­tat econòmica tenen més pro­ba­bi­li­tats de rebre població, espe­ci­al­ment jove, que és el per­fil que més ten­deix a can­viar de residència.

Més enllà de la pèrdua d’habi­tants d’algu­nes zones del ter­ri­tori, l’enve­lli­ment extrem dels muni­ci­pis menys poblats suposa un pro­blema social impor­tant. A Forès, a la Conca de Bar­berà, per exem­ple, el 53% de la població té més de 65 anys. Atès que es tracta de muni­ci­pis petits i amb pocs ingres­sos locals, l’oferta de ser­veis públics és reduïda, i això és espe­ci­al­ment pre­o­cu­pant per a una població d’edat avançada que pre­senta sovint pro­ble­mes de dependència. Rovira insis­teix també en el perill que suposa el des­po­bla­ment, per la seva incidència nega­tiva en l’àmbit econòmic i en la con­ser­vació del patri­moni cul­tu­ral. Però sobre­tot alerta del perill de “la fra­gi­li­tat dels eco­sis­te­mes bui­dats de població”.

La zona de Cata­lu­nya que més ha notat i notarà el des­po­bla­ment són les Ter­res de l’Ebre. Des del 2015 fins a l’any pas­sat, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre van per­dre població, i només el Montsià va regis­trar un lleu­ger aug­ment, del 0,05%. Les pre­vi­si­ons de l’Ides­cat esti­men una dava­llada pobla­ci­o­nal de l’1% el 2030 en l’esce­nari mitjà i una pèrdua de més del 6% en l’esce­nari baix. En la millor de les pre­vi­si­ons, les comar­ques de l’Ebre gua­nya­rien uns 4.000 habi­tants, el 2%. Rovira asse­nyala que “pro­moure ser­veis per rete­nir els resi­dents i ofe­rir habi­tatge a preus atrac­tius” podria faci­li­tar l’arri­bada de població i afa­vo­rir-ne l’arre­la­ment, però hi afe­geix que és impres­cin­di­ble “una oferta de llocs de tre­ball sufi­ci­ent per evi­tar pro­ces­sos de des­po­bla­ment”. La migració serà la clau perquè les Ter­res de l’Ebre man­tin­guin un nivell esta­ble de població.

“No volem ser el pessebre de Barcelona”
A Catalunya hi ha 337 municipis que tenen menys de 500 persones censades i, en general, són els que estan perdent més habitants. Representen menys del 2% de la població del país, però gestionen un 35% del territori. És per això que el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, explica que l’abandonament de les terres els preocupa molt, però que també hauria de preocupar tot el país, ja que els pobles petits són fonamentals per mantenir el territori; per exemple, per evitar incendis.
Segons l’associació, que agrupa 157 municipis, el principal problema que afronten els pobles petits és la falta d’activitat econòmica i de llocs de treball. Abans molta gent treballava al camp, però ara assegura que “no hi ha manera de guanyar-se la vida amb aquest model d’agricultura” que no valora la “qualitat ni la història del producte”.
A més, explica, també hi falten serveis: “A banda de la fibra òptica, ens falten escoles, sanitat, transport…” Actualment, la població està envellint i té encara més dificultats per accedir als serveis bàsics. “La gent s’ha fet gran, deixa de conduir i aleshores esdevé totalment dependent i necessita algú per anar al metge o portar la compra a casa. És un peix que es mossega la cua”, assegura Urrea. És per això que assumeix que el despoblament és una realitat: “No podem remuntar la població”, diu, i assegura que cal parlar de “repoblament”. Per Urrea, és una qüestió de “model de país”, i afirma: “Si volem continuar creixent, hi hem de posar els màxims serveis. Nosaltres, els micropobles, no volem ser el pessebre de Barcelona, volem ser un territori viu”, reivindica. Per això reclama que no se’ls pot exigir els mateixos requisits que a les ciutats (en termes d’habitatge social o zones verdes) i que, si es vol “repoblar el territori”, cal una “discriminació fiscal positiva”.
Informa:

304 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: