CATALUNYA DEL NORD CONVOCARÀ ENGUANY UNA CONSULTA SOBRE EL NOM DEL DEPARTAMENT

La presidenta del consell departamental dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, ha anunciat que abans d’acabar l’any farà una consulta sobre el nom del departament: “Donarem la paraula a la ciutadania durant una consulta popular”.

La presidenta va proposar aquesta votació durant la darrera campanya de les eleccions departamentals i ja ha remarcat que Pirineus Orientals “no té prou identitat” i és “massa administratiu” i proposa un nom que inclogui marcadors “identitaris i geogràfics” que permeti d’identificar millor Catalunya Nord.

Sobre això, la plataforma Sí al País Català va demanar un canvi el 2017, amb la voluntat que fos ‘País Català’ el nom del departament, després de la consulta sobre el nom del la macroregió, que va esdevenir Occitània sense tenir en compte la realitat històrica del territori i va causar la mobilització de la societat nord-catalana. Un altre nom que ha tingut ressò els darrers dies ha estat el de ‘Pirineus Catalans’.

Una qüestió que cal tenir en compte és que el canvi de nom d’un departament el decideix del Consell d’Estat francès arran la petició del consell departament. Així que podria haver-hi més complicacions, tenint en compte que d’ençà de 1990 que no es canvia cap denominació, quan el departament bretó de Costes del Nord va passar a ser Costes d’Armor. Així que el resultat de la consulta pot reforçar la demanda.
La consulta d’Alsàcia

Sobre les consultes territorials, fins al 15 de febrer la Comunitat Europea d’Alsàcia està duent a terme una consulta sobre la creació d’una regió d’Alsàcia, després d’haver estat inclosa el 2016 en la macroregió del Gran Estat.

El resultat de la votació servirà per a reforçar la demanda al govern francès d’un projecte de llei que transfereix totes les competències de la regió del Gran Est a la Comunitat Europea d’Alsàcia i que redueix el perímetre de la regió del Gran Est a Lorena i Xampanya-Ardenes.

Informa:VILAWEB.CAT (3-2-2022)

76 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: