CATALUNYA DEL NORD: EL CATALÀ, A JUDICI: EL QUE HAS DE SABER DEL ’30 MINUTS’ DE TVE (22,05)

“‘Catalunya Nord: el català, a judici’: el que has de saber del ’30 minuts’ d’aquest diumenge a TV3”
Aquest diumenge 16 de juliol, a les 22.05 i a TV3, el ’30 minuts’ acaba temporada amb ‘Catalunya Nord: el català, a judici’

Serà aquest diumenge 16 de juliol, a les 22.05 hores i a TV3, quan el 30 minuts acabarà temporada amb el documental Catalunya Nord: el català, a judici —una coproducció de Frame CreativeMedia i PuntTV amb la participació de Televisió de Catalunya, obra de Pep Antoni Roig, Roberto Lázaro i Jordi Escofet. Es tracta d’un reportatge que analitza l’estat actual de la llengua catalana a l’estat francès, just quan fins a cinc ajuntaments nord-catalans han estat jutjats per fer servir oficialment el català als plens municipals. Dimarts passat ja va tenir una preestrena prèvia al cinema René Vautier d’Elna, amb la presència dels entrevistats i d’autoritats tant polítiques com culturals nord-catalanes.

És a dir, que el punt de partida del documental és quan el passat 18 d’abril el Tribunal Administratiu de Montpeller va asseure al banc dels acusats els alcaldes de cinc ajuntaments de la Catalunya Nord: Elna, els Banys, Sant Andreu de Sureda, Portvendres i Tarerac. Per primera vegada en la història, la República Francesa es personava com a acusació contra cinc municipis del seu territori per haver inclòs l’ús del català als plens municipals. La llengua catalana es veia jutjada, una vegada més, dins les quatre parets d’un jutjat. Jutjada i sentenciada: el 9 de maig, la justícia francesa en va prohibir l’ús als plens municipals de la Catalunya Nord.

Els joves nord-catalans

Però el reportatge planteja una altra mena de judici: a partir de fets, testimonis i vivències, jutjar quin és l’estat actual de la llengua catalana a la Catalunya Nord —amb el focus sobre els joves nord-catalans i la progressiva recuperació de la llengua entre els menors de quaranta anys, la majoria dels quals són els nets dels avis nascuts als anys trenta i quaranta (la generació que va deixar de parlar català als fills). I ho fa amb una vintena de personatges, que van de polítics a filòlegs, passant per historiadors, periodistes, advocats, mestres o activistes culturals nord-catalans. Dos d’aquests protagonistes són el mateix batlle d’Elna, Nicolas Garcia; i el cap de l’oposició a l’ajuntament, el general Gilles Glin.

El documental porta el segell de la productora audiovisual del Grup Les Notícies de Catalunya (grup editor d’ElNacional.cat), Frame CreativeMedia, que anteriorment ja havia fet treballs relacionats amb l’àmbit lingüístic, com Diagnòstic crític: radiografia del català. En aquesta ocasió, Catalunya Nord: el català, a judici és una coproducció amb la productora PuntTV, que ha signat treballs documentals sobre el fet cultural com Sempre Amunt! La represa castellera o Joan Amades i la cultura popular.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-VII-2023)

80 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: